Депутатите привикаха Захариева в парламента заради Северна Македония

  • 18 ноември 2020 12:49

  • 2138
  • 8
© Народно събрание

Вицепремиерът и външен министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на не приема критиката на опозицията, че позицията на България по отношение на Северна Македония е била непрозрачна. Тя е категорична, че правителството последователно е обяснявало действията си спрямо западната ни съседка. България иска протокол към Договора за добросъседство, ратифициран от двамата парламента, което да даде по-силна правна гаранция. 

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на днес бе привикана в парламента, за да отговори на въпросите на депутатите защо България спря преговорите за присъединяването на Северна Македония в Европейския съюз. Тя настоя, че няма как да се съгласим с "претенциите" на съседите. 

"България е единствената държава членка на ЕС, към която РСМ има претенции по отношение на малцинствени групи, история и т.н. Това е проблем на Република България. Искам да се обърна към колегите от Скопие. Нека осъзнаят, че няма как България или която и да е държава членка да бъде заставена. Има ясни критерии за започване на преговори. Да, доброжелателни сме, но тепърва ще имате много трудни въпроси да решавате. Един от които е добросъседството като хоризонтален критерий", заяви още Захариева. 

Тя каза още, че целта е да се спре възпитаването на бъдещите поколения в омраза към България.

"Ангажиментите към страната ни запазиха само декларативен характер, а по същество Скопие продължи политиката си в подкрепа на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други претенции, посочи външният ни министър и допълни, че има дълъг списък на случаи, в които те не се придържат към подписани двустранни документи. Докато не получим правни гаранции, както от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в ЕС, че тази политика ще бъде променена, не можем да дадем съгласие за първата междуправителствена конференция и реално стартиране на преговори за членство", заяви Захариева.

Захариева отбеляза, че е било организирано от кмета на Скопие честване на годишнина от смъртта на Тито.

"За съжаление тази идеологическа конструкция държи обществото в капан, не позволява на икономиката да се развива, коментира тя. Ние сме показали примери за изкуствено създаване на административни пречки на български инвеститори, забавя се свързаността по линия Изток-Запад - в новия програмен период на предприсъединителните програми Скопие не е предложило нито един инфраструктурен проект в тази посока, посочи тя. Създава се медийна истерия, с откровен говор на омразата към България, и всеки, който изрази различно мнение, бива обявен за национален предател, не се търси общото, а разделението", обясни още външният ни министър, цитирана от БТА.

По думите й Скопие дискредитира и изкривява българската позиция, свеждайки я до конюктурна проява на национализъм и вътрешнопартийни цели. 

По темата с Македония днес в пленарната зала беше и вицепремиерът и военен министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

Последвайте канала на

Novini.bg
2138 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
:-)

2020.11.18 | 16:44

8
Президента и БСП първо обявиха, че няма корона вирус и това го е измислил ББ за да краде пари. Сега мълчат осрано по темата. Комунистите и БКП мълчаха по темата окръг Македония през цялото си управление, а Тито, любимеца на кремъл, правеше каквото си иска. Комунистите изпратиха на фронта 300 000 българи да се бият докато руските окупационни войски ядяха и пиеха в България, а после им беше добре платено за това. Комунистите и БСП трябва да бъдат изтрити от България, защото носят само проблеми и нещастия, и отклоняват България от пътя и напред. България е била държава на ниво преди 1944 година. НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ!

2020.11.18 | 15:50

7
Кои "депутати",коя Захариева?!?!?!
Магелан

2020.11.18 | 15:08

6
Как е възможно здрав разум да пита защо е отказа датата за започване на преговори с измислената държава Македония за ЕС. Явно нашите комунки от БКП-БСП нищо ново не са нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили.Това тяхното е наглост и намкйорщина зад тази тяхна си позиция стоят чужди интереси За да съм точен за това си предателство за държавна измяна цялата болшевишка партия трябва да бъде дадена на съд и със закон трябва да бъде забранена.
уууу

2020.11.18 | 14:37

5
алооо, червени боклуци коминтерна умря отдавна.......

2020.11.18 | 14:12

4
Omrazata daze shte se zasili sled kato se predadohte taka lesno. Ne si pravete iljuzii. Daze ochakvaite da vi vzemat cast ot BG. No vie ste si prodaznici koito gledat za sopstvenia si djob i slavata vi i ne ve interesuva ni istoria, nito pak sadbata nada BG i na balgarskia narod.

2020.11.18 | 13:37

3
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ОЛИГОФРЕНИ
Селянин с колело

2020.11.18 | 13:35

2
Само питам.От какъв зор първи признахме независима македонска държава след разпадането на Югославия,като добре знаем за проблемите си с Македония.Питам де.

2020.11.18 | 13:26

1
Единствения смислен политик в правителството. Но в тази среда интелигентността и етикета на общуване не оцеляват дълго. Браво за твърдата позиция, едва ли ще има проблем да обясни на Зарков и другите пагончета защо е по-добре да си трайкат.

Добави коментар

Водещи новини