Кузман Илиев коментира решението на правната комисия за давността при личния фалит

  • 11 ноември 2020 18:02

  • 1329
  • 9
Кузман Илиев коментира решението на правната комисия за давността при личния фалит
© Булфото (архив)

Икономическият и политически анализатор Кузман Илиев коментира решението на парламентарната правна комисия давността на задълженията на физическите лица да е 10-годишна. 

“Законодателството” по презумпция е нещо различно от правото като сбор от успешни норми и принципи. “Законодателството” на практика е правене на закони по политическа целесъобразност и често е несъобразено с нуждите на пазарните участници, гражданите, засегнатите страни и ефектите.

10-годишна давност на задълженията на физическите лица прие правна комисия

Така с изненадващо заседание на правната комисия днес, продължило “цели” 30 минути, и с една-единствена точка “десетгодишната абсолютна давност за задълженията на физически лица” беше въведена, а щом изтече този срок - задълженията на физическите лица отпадат. Има и смислени изключения, но вредата е налице. Това са прословутите внесени през юни от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти промени в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД).

Кои са малките закони, които ще нанесат огромни вреди върху българската икономика?

Нямат значение негативните становища на МФ, Правосъдното министерство, Европейската банка за възстановяване и развитие за евентуалното влошаване на инвестиционния климат. Няма значение, че вместо да се изработи добър закон за частния фалит, третиращ т. нар. вечен длъжник, се правят промени парче, тихомълком, на пръсти и без оценка на ефектите.

Не се взема предвид, че 10 години за нашите условия е малко и че проблемът може да ескалира и да поощри тарикатлъка, наказвайки съвестните заемопучатели. Нито че подобно нормотворчество ще увеличи банковите такси и рисковия профил на средния длъжник, оскъпявайки кредита в условия на тежка стопанска криза.

Още по-малко се разсъждава в посока, че кредиторите всъщност не са “лошите банки”, а спестителите - средната класа, която, лишавайки се от потребление, прави възможно финансирането на растежа. А така се застрашава и устойчивостта на финансовата ни система - точно насред най-тежката криза от Голямата Депресия назад.

Браво, господа нормотворци, давайте юруш на маслините пък каквото такова - важното е алъш-вериш да има..., написа експертът във "Фейсбук" 

“Законодателството” по презумция е нещо различно от правото като сбор от успешни норми и принципи. “Законодателството”...

Публикувахте от Kuzman Iliev в Сряда, 11 ноември 2020 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1329 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Гост

2020.11.11 | 22:44

9
Постоянно се пускат поръчкови статии от поръчкови анализатори за това как щели да спаднат огромните печалби на най-големите кожодери от въвеждането на 10 годишна абсолютна давност.Цитират се и фейк новини ,че и Европеската банка за развитие е против това.Оказва се ,че става въпрос за Българската банка за развитие ,която кредитира предимно колектори и лихвари.Господин анализатор - адвокат на банкери,колектори и лихвари, ако това е толкова вредно за хората и държавата колкото вие се опитвате да внушавате нямаше да е приета абсолютна давност за дългове в цяла Европа.В много държави е дори ТРИ годишна и банките не са фалирали,а обществата им се развиват успешно и просперират.10 години е дори прекалено дълго време!
бобъра

2020.11.11 | 20:37

8
Правителството си нагажда закони, походящи само за него, Както е казано то е не пладнешки, а денонощен разбойнишки крадец. Законотворците--баси и продажните прависти. Де каквото има ще бъде прибрано,даже не за 10год. а за неколко месеца, до преди изборите.Млади гербер- милионери, честито и дано ви приседне, та въздух да не ви стига, ковит да ви довърши.Амин.

2020.11.11 | 19:31

7
Кузмане Черепа го няма да ти пази гърба аверче, много си смел без него нещо ;)
Ох

2020.11.11 | 18:34

4
Деме съдът ще влачи 10 години дела на БКП крадците и след 10 година щеги прекрати . Или БКП крадеца се изнася на карибите за 10 години после се връща и парите са откраднати законо . Тоес Прокопиев обявява фалит днес напуска страната за 10 години и после след десет години никои неможе дами търси милионите откраднати да колко удобно

2020.11.11 | 18:43

6
коя банка ще ти даде 2 милионa я въри се прегледай първо xhaxha
Наивен

2020.11.11 | 18:39

5
Това означава голяма кражба . Директор на банка одобрява банков кредит на свои млад човек бизнесмен от 2 милиона евро парите се прибират младият бизнесмен обявява фалит напуска страната за 10 години и след 10 години се връща вече на 45 години разделя си парите с директора на банката и става млад милионер без никои да може дамо търси съдебна отговорност демек закона кражба
Светослав Иванов

2020.11.11 | 18:28

3
Умри!!!
Ученика

2020.11.11 | 18:17

2
Червея си проси пръст...

2020.11.11 | 18:13

1
Тези съвестните заемопучатели да не са само държавни служители бас хващам, ще ти eба майката пумиярска

Добави коментар

Водещи новини