12 са номинациите за представител от квотата на президента в СЕМ

  • 25 април 2012 10:35

  • 696
  • 0
12 са номинациите за представител от квотата на президента в СЕМ
©

12 номинации за представител от квотата на държавния глава в Съвета за електронни медии са постъпили до края на предварително оповестения срок.

Това са:

Мирослава Кортенска е номинирана от Изпълнителния комитет на Синдиката на българските учители. В мотивите си в подкрепа на кандидатурата Изпълнителният комитет на СБУ посочва, че авторитетът на доц. д-р Мирослава Кортенска, изграден чрез публично отстояваните й позиции по въпросите на българското образование и култура, е добре известен и познат в българското медийно пространство. Мирослава Кортенска е признат теоретик в областта на медиите и авторитетен публицист, се казва още в писмото на ИК на СБУ до държавния глава.

Чавдар Георгиев Стефанов е номиниран от Фондация „Център за независима журналистика" за член на СЕМ от квотата на държавния глава. В мотивите за номинацията си Центърът за независима журналистика подчертава успешната журналистическа работа и мениджърска дейност на Чавдар Стефанов в сферата на електронните медии; висока компетентност в областта на електронните медии; публикации, отразяващи нагласа за рефлексия и формулиране на идеи по същностни проблеми на електронните медии; активно участие в професионалния медиен дебат.

Юлиан Божидаров Райчев в писмо до президента предлага номинацията си за член на СЕМ от квотата на държавния глава. В мотивите си кандидатът посочва, че е хоноруван преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски" в областите на съвременните практики на взаимодействие с изкуствата, текста, илюстрацията и дизайна на книгата. Води общ курс на специалностите „Културология" и „Култура и медии" в ЮЗУ.

Юлия Христова Касабова (Гигова) е номинирана от Съюза на българските журналисти за член на СЕМ. В мотивите си СБЖ посочва, че Юлия Гигова е журналист с дългогодишен опит в областта на електронните медии. Два мандата е член на Управителния съвет на БНР. Според СБЖ, професионалният й опит в сферата на обществените електронни медии и нейната репутация в професионалните среди биха допринесли за авторитета на Съвета за електронни медии, за укрепване на доверието към него и за развитие на експертния му потенциал.

Съюзът на българските филмови дейци предлага в писмо до президента две номинации за член на СЕМ:

Георги Костов Стоянов е кинорежисьор, преподавал филмова режисура в НАТФИЗ, а понастоящем е председател на СБФД. В мотивите на СБФД се казва, че Георги Стоянов има сериозен експертен опит, включително като заместник-генерален директор на Българската национална телевизия, заместник-министър на културата и съветник по културните въпроси към Посолството на България в САЩ. СБФД изтъква още, че Георги Стоянов е добре запознат с проблемите на българското кино.
Иво Иванов Драганов е втората номинация на СБФД за член на СЕМ. В мотивите на Съюза се казва, че Драганов е доктор по кинознание, киноизкуство и телевизия, преподавател в НБУ и НАТФИЗ. Бил е член и секретар на НСРТ, директор на ТВ „Европа" и ББТ ТВ, програмен директор в Българската национална телевизия, както и първи представител на БНТ в Програмния комитет на ЕС за радио и телевизия. Иво Драганов е специалист по конвергенцията телекомуникации-електронни медии-висши технологии, се посочва в писмото на СБФД до президента.

Мария Илиева Стоянова е номинирана от Фондация „Център за развитие на медиите". В мотивите си Фондацията посочва дългогодишния й опит в медиите като репортер, редактор и водещ в редица електронни обществени и частни медии, сред които Дарик радио и БНТ. Опитът на Стоянова извън България и натрупаните знания за сложни политически ситуации Центърът за развитие на медиите посочва като важно предимство на нейната номинация.

Симона Сотирова Ангелова-Николова предлага номинацията си за член на СЕМ. В мотивите си до президента Николова изтъква дългогодишния си опит в областта на медиите и рекламата, в сферата на медийните регулации и правото. Сред професионалния си опит Симона Николова посочва работата си като в рекламния отдел и като търговски директор на бТВ, на телевизия ТВ2 и други телевизионни канали.

Антоанета Викторова Лозенска-Тодорова е номинирана от Българската асоциация на микропредприятията. Асоциацията посочва в мотивите си, че професионалното развитие на Тодорова е свързано с журналистиката, електронните медии и съобщенията, както и законодателството в тези сфери. Като аргументи за номинацията от организацията посочват юридическия й опит в НСРТ и СЕМ, както и в Асоциацията на българските телевизионни оператори.
Константина Ненчова Гуляшка е номинирана от Дружеството за кинодокументалистика „Екран" към Съюза на българските журналисти. Сред мотивите за номинацията си организацията посочва работата на Константина Гуляшка по законите за авторското право, радиото и телевизията и за филмовата индустрия. Гуляшка е ангажирана активно с проблемите на филмопроизводството, филморазпространението и журналистиката, се казва още в мотивите.

Ивайло Стефанов Савов е номинацията на Съюза на слепите в България. В мотивите за номинацията си от организацията посочват дългогодишния му опит като журналист, предимно в структурите на БНР. До 2011 година Ивайло Савов е заемал поста директор на Радио „Шумен". Бил е и в Дирекционния съвет на БНР. В мотивите на неправителствената организация до президента се казва, че журналистът има съществен принос при въвеждането на медийното съдържание, посветено на проблемите на гражданите в неравностойно положение.

Веселина Нанкова Петрова е номинирана от сдруженията ПРОФОН и „Музикаутор". В мотивите си двете организации изтъкват опита на Веселина Петрова като юрист в Съвета за електронни медии, практическия й опит и теоретични познания в областта на българското и европейското право, свързано с електронните медии.

Постъпилите документи на кандидатите ще бъдат разгледани и с номинираните ще бъде проведено събеседване от вътрешна комисия, назначена с указ на държавния глава.

Най-добре представилите се и отговарящи на изискванията на ЗРТ кандидати ще бъдат поканени да представят публично концепциите си. След публичното изслушване на кандидатите президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното ще обяви избора си за член на Съвета за електронни медии от квотата на държавния глава.

Последвайте канала на

Десислава Станева
696 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини