ДПС сезира Брюксел за скандалната "грешка" на Канна Рачева

ДПС сезира европейските институции за скандалната „грешка“ на журналистката от bTV Канна Рачева, съобщава "Монитор". 

От ДПС посочиха, че позицията им е изпратена до Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК по Ценности и прозрачност, Дидие Рейндерс-член на Европейската комисия, отговарящ за правосъдие, Дачиан Чолош-Председател на Групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, София ин'т Велд-евродепутат от "Обнови Европа”, председател на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права на ЕП и координатор на групата "Обнови Европа" за Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Сигналът е получен и от Рамона Стругариу-евродепутат от Групата "Обнови Европа", член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, докладчик за "Обнови Европа" по резолюцията относно принципите на правовата държава и основните права в България, Ханс Ван Баален-Президент на партията АЛДЕ.

В сряда при отразяване на протеста пред Съдебната палата с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев Рачева допусна скандален гаф, като в края на репортажа, в обобщението си по искането на Съюза на съдиите за предсрочното освобождаване на главния прокурор, вместо името на обвинител №1 тя заяви, че щяла да се гледа оставката на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Случилото се предизвика остра позиция от страна на ДПС, като движението настоя за извинение и от медията, и от Рачева. В позицията си от ДПС посочиха, че „с нарастваща тревога наблюдават все по-неприкритото и откровено политизиране на новините и дискусионно-политическите предавания в национален ефир и по-специално в bTV“.

ДПС поиска извинение от БТВ и Канна Рачева

Според тях в емисията новини на bTV в 19 часа на 21 октомври е премината и последната психологическа бариера на откровената лъжа и манипулация. От ДПС подчертаха, че не биха приели опити за замитане на този скандален акт "под килима" с оправданието, че това е лапсус или каквото и да е от този порядък. 

В отговор, по-късно вечерта в четвъртък, от bTV се извиниха. Това е поредната изцепка на Рачева в ефир, която в края на юли в централната емисия новини заяви по повод протестите в чужбина: „Аз за протестите в чужбина не знам.... ако трябва, ще си измисля“. Въпреки това от bTV определят случилото се като "неволна, човешка грешка на езика".

И поднасят извиненията си на почетния председател на ДПС, отхвърляйки "всякакви твърдения за преднамереност".

Засега извинение от Рачева няма.

Коментари

 1. 2020.10.24 | 13:25
  Не е хубаво да се бъркат имена. Хубаво е само свободните журналисти да си измислят безнаказано фалшиви новини.
 2. 2020.10.24 | 10:11
  Защо Брюксел, а не Анкара?
 3. 2020.10.24 | 08:47
  А за измислянето на протести сезираха ли Брюксел?
  1. 2020.10.24 | 09:01
   Човешко е да се сгреши неволно, но не е човешко журналист от най-голямата медия да си измисля фалшиви новини и това да остане ненаказано! ДПС реагира, защото ги засяга, а защо никой не реагира за по-сериозния проблем???
 4. 2020.10.24 | 01:36
  Този сайт на кого в крайна сметка - на ДПС ли? Защо само „грешка” е в кавички, все едно не е грешка, а го е направила умишлено? Хайде спрете се с платените „новини”! Страшно досадно е вече. Сезирали някакви евродепутати. Голям праз! Онези изобщо няма да се впечатлят от отчаяния опит за привличане на внимание от страна на ДъПъСъ. Ако някой пък им се хване на предизборната пиратка, толкова по-зле за него, щом не вижда, че го употребяват. Канна Рачева се надявам да се поддаде на религиозен политическия натиск и да тръгне да се извинява и тя на „г-н” Доган.
  1. 2020.10.24 | 01:40
   *да НЕ се поддаде
 5. 2020.10.23 | 22:02
  Уродите от Бижков ТВ.
 6. 2020.10.23 | 21:43
  Канчето е БКП другарка нищо няма даи направят тя затова е пратена на първа линия на фронта
 7. 2020.10.23 | 20:53
  Гледам, пишат, казват да счупим държавата. Как се счупва държава. Счупва се чаша, чиния и т н. Какъв е този малоумен български език, който шевства навсякъде. Кой идиот внедрява подобни неподходящи думи в речта.
 8. 2020.10.23 | 20:19
  Раче искам да правим секс в апаратната
  1. 2020.10.23 | 20:32
   НЕКРОФИЛ!!!
  2. 2020.10.23 | 20:29
   Ако не си 80 годишен перверзник, потърси помощ...
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет