Емил Радев: ЕК трябва да защити България и още три държави от двойния стандарт при визите за САЩ

В отговор на двойните стандарти по отношение на визите, изисквани от САЩ за граждани на България, Кипър, Румъния и Хърватия, единственото правилно решение на ЕК е да предприеме действия, с които временно да се преустанови възможността американски граждани да влизат в Европа без визи.

Тази позиция изрази евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) по повод резолюцията на Европейския парламент относно задълженията на ЕК в областта на визовата реципрочност.

ЕП настоява ЕС да върне визите за САЩ заради България

Документът бе приет с 376 гласа „за”, 269 „против” и 43 „въздържал се”. Той няма задължителен характер, но отправя призив към Комисията в срок до два месеца да представи правен акт за отмяна на безвизовия режим за граждани на САЩ в продължение на една година, както е установено в т.нар. механизъм за реципрочност. „Българските граждани, както и гражданите на още три държави-членки – Кипър, Румъния и Хърватия – са единствените в ЕС, които все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза”, припомни Радев. По думите му резолюцията е въпрос на солидарност между страните в ЕС. „Тя потвърждава правото на гражданите на четирите държави да пътуват безвизово до САЩ така, както го правят гражданите на останалите държави-членки”, подчерта българският евродепутат.

Въпросът за нарушението на принципа на реципрочност за гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния се поставя още от 2014 г., но все още не е намерил своето решение. В резолюцията се изтъква, че ЕК е задължена по закон да приеме делегиран акт за временно преустановяване на безвизовия режим за граждани на трети страни, които не са премахнали изискването за виза спрямо гражданите на някои държави-членки. Предвиденият за целта срок от 24 месеца от датата на публикуване на съответните нотификации е изтекъл още на 12 април 2016 г., се посочва в приетия документ. В него се отбелязва още, че забавянето и отказът да се прилага законодателството на ЕС подкопава доверието в Европейската комисия като пазител на Договорите.

При разглеждането на въпроса в пленарната зала на ЕП обаче еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон коментира, че въвеждането на визи за гражданите на САЩ би било контрапродуктивно, особено в условията на пандемия. Според нея чрез прилагания дипломатически подход се постига напредък, който приближава страните-членки до изпълнението на критериите за падане на американските визи. Въпреки позицията й евродепутатите ясно показаха с вота си, че очакват по-решителни действия. Те за втори път настояват ЕК да спазва правилата за визовата реципрочност, тъй като резолюция със същия призив бе приета и през март 2017 г., припомнят от пресцентъра на ГЕРБ.

Коментари

 1. 2020.10.28 | 21:23
  Не искаме никакъв ек дани помага нашите изядоха пари те на нарида и сега се чудята как да излъжат ес и ек за да взимат пари бг вън от Ес за винаги и всички гербажии в затвора
 2. 2020.10.25 | 17:10
  Не трябва ЕС да бъдат съпричастни с България, защото българите сме си виновни че избираме корумпирани мутри да ни управляват. Нищо добро не са направили за българия. Дори от неизгодни зделки за държавата взимат комисионни и пълнят чекмеджета и гардероби с пари и злато. Дори позволяват банките да бъдат безнаказано обирани. Допускат престъпници да избягат в чужбина от ''правосъдието''. Има престъпници с по 50 висящи дела. Хората не са сигурни за живота и здравето си на територията.
 3. 2020.10.25 | 16:55
  Тиквата казва че Европа е найхубавото място за живеене. Но трябва да добави че не трябва да си българин. Българите не искат мутрата да ограбва държавата, но САЩ и ЕС го търпят още защото им подари държавата за да я ограбва.Но заради него няма да премахнат визите ни за краварника.
 4. 2020.10.24 | 23:46
  Българските еничари са солидарни с ЕС да приютяваме престъпници от Азия и Африка. Но джендърска Европа не е солидарна с България за безвизовото пътуване на българите до САЩ Не се нуждаем от такива съюзници като еврогейска Европа и краварите.
 5. 2020.10.24 | 16:20
  Българите се превърнаха в заложници на корумпирани политици.
 6. 2020.10.24 | 16:14
  Левски се бореше за ''чиста и свята република''. Но еничари като Борисов я превърнаха в колониално зависима държава.
 7. 2020.10.23 | 23:51
  Господарите от ЕС задължават България да приютява хиляди бежанци от Азия и Африка. Затова ще трябва да се изграждат небостъргачи и нови квартали с широки булеварди. Но правителството трябва да допуска много българи живеещи в съседните държави и в бившите държави от СССР да се преместат да живеят в България.
  1. 2020.10.24 | 00:11
   Бдългария не трябва да се превръща в милитализирана държава. По добре ще трябва да се образува ''Чуждестранен легион'' от бежанци. Желателно е метрото от летището да се продължи към североизточните квартали. Там да бъдат изградени много нови квартали с огромни небостъргачи, широки улици, паркове, велоалей.
 8. 2020.10.23 | 23:34
  След като България е пренебрегвана от ЕС и САЩ, то може да се превърне в развита колониална държава. Например да закупим лицензи от господарите си за производство на мотори Харлей Девисоун, джипове Хамър, камиони Мак, автомобили Мерцедес, скоростни влакове, хеликоптери за пожарна, бърза помощ и за бизнесмени. Трябва да изграждаме на кръстовищата транспортни надлези на няколко нива, както и над сто етажни небостъргачи. Тогава българите ще спрат да имигрират в чужбина. Но трябва заплати и пенсий да бъдат като тези в ЕС и САЩ.
 9. 2020.10.23 | 18:32
  Вместо корумпирани политици които ограбват държавата ни и я правят колониално зависима; по добре да ни окупират извън земни и да въдворят ред.
 10. 2020.10.23 | 14:09
  Борисов както вярва на САЩ че до края на годината ще премахнат визите за българите, ако е риба ще се хване без стръв на гола кука.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет