Партията на Цветанов с официална позиция за скандалите с Радев в Талин и инициативата "Три морета"

Инициативата „Три морета“ предлага на страната ни реална възможност за постигане на по-устойчив икономически растеж и по-бърза и ефективна конвергенция с останалите държави от региона на Триморието и ЕС чрез повишаване на свързаността – транспортна, енергийна и дигитална, което ще отключи неизползван до момента латентен потенциал за оптимизиране на производствата, търговията и икономическото сътрудничество.

Това се казва в официална позиция на ПП "Републиканци за България" относно участието на България и политическите реакции в страната след президентската среща на върха на Инициативата „Три морета“ в Талин на 19 октомври. Публикуваме съобщението без редакторска намеса:

Цветанов отреди водещо място на партията си след изборите

"Реалността на тази възможност трябва да бъде осъзната час по-скоро от българските политици. Спешността на това осъзнаване произтича и от факта, че страната ни получи домакинството на срещата на върха на формата през 2021г. и през следващата една година ще председателства инициативата. Обезпокоително е, че нито един български политик не поздрави държавата ни за постигнатия успех с официалното връчване на председателството в Талин – това не е успех на един президент, това е успех и възможност за държавата ни.

Още по-обезпокоително е, че нито един политик не коментира срещата на върха по същество, не спомена какви са заключенията и анализът за перспективите пред страната ни, как ще направим така, че да се представим не само протоколно „достойно“, но и да постигнем практични резултати и осезаем напредък както за самата инициатива и развитието на региона, така и за България – тук е моментът да отбележим, че летвата е вдигната високо от Естония. Никой политик не коментира какви послания бяха изразени на срещата от партньорите ни в контекста на инициативата, не анализира какви послания отправи на свои ред българският президент. Вместо това цялото участие на държавата ни бе принизено до посредствени коментари за невъзможността да бъде проведено в своята цялост двустранното посещение на президента и пропусната официална вечеря в Талин.

Президентът кацна на Летище "София" и обяви: Това е пример за активно мероприятие

Липсата на съдържателен анализ е пореден признак за липсата на координация и сътрудничество между Президентската администрация и изпълнителната власт по въпросите на инициативата. Сигналите за тази липса се засилиха още през юни тази година, когато на среща на външните министри на инициативата, българският представител на ниво зам.-министър заяви, че е най-добре страната ни да поеме председателството през 2022г., след като, на срещата през 2019г. в Словения, България вече е заявила желание да председателства през 2021г., както и са проведени дипломатически срещи в началото на 2020г. относно съдържанието на темите за българското домакинство през 2021г. Подобно разминаваме е лош сигнал към нашите партньори, не само защото показва липсата на елементарен институционален диалог, но и защото е признак на неспособността на институциите да се обединят в услуга на значими теми и в изпълнение на националните интереси.

Борисов: Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези "доброжелатели", за които говори Радев

Липсата на осъзнатост за реалните възможности, които ни предоставя инициативата и отсъствието на отговорно политическо поведение, за съжаление, не са единственият проблем. Още по-обезпокоителна е липсата на разбиране на конкретни параметри на инициативата и тяхното функциониране. По време на своите изказвания в Талин българският президент няколко пъти подчерта, че за българското председателство ще е приоритет изграждането на ясен механизъм за вземане на решения относно избора на проекти за финансиране от фонда на инициативата. Тази заявка издава непознаване на философията и концепцията на фонда, който е управляван от независим изключителен финансов съветник - международна компания, специализирана в управлението и привличането на инвестиции, и решенията за избор на проекти за финансиране ще бъдат вземани от този съветник на база пазарна логика и възвръщаемост на инвестициите. Държавните глави са определили само целите и общата рамка на фонда в съответствие с мисията на инициативата. Този механизъм е избран именно, за да се осигури максимална прозрачност на решенията на пазарен принцип, като се избегнат всякакви възможности за политически натиск или влияние в полза на една или друга държава. Това е необходимо, за да се гарантира на частните инвеститори, които фондът се надява да привлече, че инвестициите им ще бъдат управлявани по пазарно най-целесъобразния начин. Именно това е и целта на финансовото участие на държавите членки във фонда – да го направят по привлекателен, стабилен и сигурен за частни инвеститори. Философията е все повече стратегически проекти за повишаване на свързаността да се реализират с частни инвестиции и чрез публично-частни партньорства, каквато е обичайната практика в Западна Европа, т.е. фондът е инструмент за сближаване на модела на финансиране на този тип проекти в страните от Инициативата „Три морета“, където подобни проекти по-често се финансират със средства от структурните фондове на ЕС, с този на по-старите членки от западната част на континента.

Президентът Радев е контактен със заразен с COVID-19?

Друг обезпокоителен аспект от посланията в заявката на президента за приоритетите на българското председателство е акцентът върху нуждата от разширяване на инициативата към свързаност в сферата на науката и образованието като централен приоритет. Предвид високото ниво на амбиция на инициативата в стратегическо, икономическо и геополитическо отношение, подобен акцент показва ниско ниво на амбиция от страна на България. Без да подценяваме значението на науката и образованието, би трябвало да е ясно на всеки политик и експертен анализатор, че те не са обект на високата дипломация, към която се числи Инициативата „Три морета“. Републиканци за България призовава българските политици за по-отговорно поведение и по-високо ниво на експертна осведоменост по въпросите на инициативата.

Позицията и изказванията на българското правителство за съжаление показват пълна абдикация от работата в полза на българския международен интерес и добър образ. Изглежда политическият антагонизъм взема превес пред отговорността на държавността, а това е недопустимо. Реакцията на представители на българското правителство и липсата на всякаква позиция по съдържанието на срещата в Талин са поредното доказателство, че оставката на правителството е належаща, тъй като то е неспособно да изпълнява ангажимента си за служба в името на едно по-добро бъдеще на българските граждани".

Коментари

 1. 2020.10.21 | 17:51
  Кога ще вземат становище по въпроса с апартаментите?!
  1. 2020.10.23 | 23:49
   Трябва да се вземе становище за апартаментите и на Цецо и на Деси. Не само Цецо, но и Радеф разбира от апартаменти.
  2. 2020.10.21 | 18:13
 2. 2020.10.22 | 18:06
  " Доброжелателите" към Радев...са от партията на Цветанов, сега се правят на загрижени за / провалената вечеря/ на Радев. Смешници, провокатори...
  1. 2020.10.23 | 23:46
   Цецо крадецо.
  2. 2020.10.22 | 19:35
   цц е предател и нагаждач! е, ако има интерес и ще лъже манипулативно
 3. 2020.10.21 | 20:56
  Ех Боже Боже, да лишите Кауна и Каунката от вечеря в Талин, не ви е срам. Тия нещастници се подготвяха цяла година за тая аванта, а накрая изолация и екстрадиране. Мъка мъка ама голяма Каунска мъка...
  1. 2020.10.23 | 23:44
   И Каскета го е екстрадирал от Естония. Ха-ха.
  2. 2020.10.23 | 12:39
   И ти си единнн тъпанар
 4. 2020.10.23 | 19:23
  purvo triabva da specelis surcata na horata i v bg ,pa posle drugoto ,ala ti purvo drugoto pa posle horata mai a ,i kato spicelish pak li shte razledvash ,uvi ne stava tui purvo durjavata s glavno horata i problemite pa posle dr.i ot tazi shliokavica nishto ne razbrah po gore kakto admenistrativen doklad sirec za toaletnata , kratko tocno i iasno i malkite deca da te razbirat ,tova ese e za evropa ne za nas ,vadish kerlivi rizi ,edna durjava nie samo edno razsledvane ia . opitai pak sledvashtia tiraj
 5. 2020.10.23 | 19:15
  pokaji
 6. 2020.10.23 | 12:49
  Тихата вода ще ви отнесе всичките мераклии за власт.Хем нищо Не можете хем искате властта.Едно е да ти се иска,,,друго е да го можеш.
 7. 2020.10.21 | 17:37
  ПОЛОВИНАТА ГЕРБ Е ВЕЧЕ ПРИ ЦЕЦО.
  1. 2020.10.23 | 12:42
   В колона по един към Цецо бегом марш
  2. 2020.10.21 | 17:49
   а другата половина е при майка ти, старата бесепарска к.урва, която те е изсрала такова гнусно, нагло болшевишко копеле да и го ръгат с 200 в разпраната минджа!
 8. 2020.10.21 | 18:47
  Това само в България може да се случи спират автомобила ви от движение ти му дменяш номерата и пак движиш:)))))))))))) Страшно е , кажете ми ок Цветанов е измекяр а ми рестото което от настоящата водеща партия отиде при Цветанов , без коментар , парите не миришат
 9. 2020.10.21 | 17:50
  To Pak koj si, otkade dojde, I zashto nqkpj trqbva da the Alisha?
 10. 2020.10.21 | 15:04
  БРАВО ЦВЕТАНОВ! РУСКО-ТУРСКИТЕ ИБРИЦИ СА ПРОТИВ ТЕБ!
  1. 2020.10.21 | 17:44
   Цветанов създаде ГЕРБ, Борисов я провали.
  2. 2020.10.21 | 17:37
   КОРУМПИРАНИТЕ МУТРИ ПРОТИВ РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ. ФАКТ.
  3. 2020.10.21 | 15:59
   Я се скрий и не се прави на политик.Там апаретаменти няма.
  4. 2020.10.21 | 15:42
   Абе като гледам, както плюе по партията, която го създаде, май за никъде не става! От къде се пръкна? Преди ГЕРБ никой не знаеше кой е тоя!!! Бойко преди да стане министър-председател е бил на много длъжности, ама този викат, че бил учител по физкултура... не знам как така си е повярвал толкова...
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет