Румен Радев прие домакинството на следващата среща на върха на регионалната инициатива ''Три морета''

На символична церемония в Талин президентът Румен Радев прие от естонската си колега Керсти Калюлайд домакинството на инициативата за регионално сътрудничество ''Три морета'', която обединява 12 страни от Централна и Източна Европа, съобщиха от президентския прессекретариат.

''България няма да се фокусира единствено върху предизвикателствата от настоящето. Амбицията ни е да поставим акцент върху предизвикателствата на бъдещето и да намерим общи решения за тях", заяви президентът Радев при приемането на домакинството.

След края на срещата на върха в Талин българският държавен глава заяви, че като домакин страната ни ще продължи да насърчава политическия диалог на най-високо равнище между страните участнички. Заедно с останалите държави България ще продължи да развива механизми за подобряване на процеса по взимане на решения в рамките на "Три морета". "Това е от особена важност, за да можем да привлечем към Инвестиционния фонд все още колебаещите се държави, както и международни финансови институции и представители на частния сектор", отбеляза президентът Радев. Той посочи като най-големи предизвикателства определянето на критерии за печелившите проекти и създаването на ясни механизми за отпускане на финансиране. Президентът призова по-бързо да се премине от политическо говорене към реални действия. 

Трябва да покажем, че имаме печеливша концепция и практическа насоченост на инициативата за постигане на успех, заяви още Румен Радев. По думите му, страните могат да постигнат равномерно разпределение на ресурсите си, ако създадат устойчиви връзки в целия регион между университетите, научните институти и научно-изследователски звена от млади хора. Затова един от приоритетите на българското домакинство ще бъде развитие на образователна и научна свързаност. Целта е в сферата на транспорта, енергетиката, науката да се намерят интелигентни решения за бъдещето на базата на съвместните проекти, разработвани от научно-изследователските екипи и младите хора от региона. С обединяване на усилията и потенциала си нашите държави са способни да постигнат силна енергийната, транспортна и дигитална свързаност, заяви българският държавен глава на съвместната пресконференция с колегите си от Естония и Полша - Керсти Калюлайд и Анджей Дуда.

Радев в Естония: Не можем да мислим само в перспектива на полагане на тръби и на асфалт

Разширяването на географския обхват на инициативата също има важно значение и ще бъде друг приоритет на България. "Гърция и Кипър са естествени партньори на инициативата и съм сигурен, че рано или късно те ще се присъединят", заяви Румен Радев. По думите му трябва да се използват вече разработените транспортните, енергийни и дигитални проекти с тези страни. За пример той даде интерконектора между България и Гърция за пренос на газ, по който се работи, Трансадриатическия газопровод, възможността от разработваните находища в Източното Средиземноморие, терминали за втечнен газ.

Българският държавен глава изрази благодарност от името на останалите страни участнички в инициативата за усилията, положени по време на естонското домакинство. "Естония превърна "Три морета" в развита платформа за регионално развитие", заяви Румен Радев и допълни, че в периода на пандемията страната е показала силата на дигиталното общество.

Президентът на Естония Керсти Калюлайд посочи от своя страна, че домакинството на Естония може да бъде определено като година на консолидация. Инициативата придоби по-голяма практическа насоченост и стана по-видима, подчерта тя.

Коментари

 1. 2020.10.20 | 07:24
  Импийчмънт (среща се и като импичмънт) (от англ. – обвинение, дискредитиране) се нарича процедурата, с която законодателен орган официално подвежда под отговорност лице, което е висш представител на властта (виж президент), за държавна измяна, корупция или друго тежко престъпление.
 2. 2020.10.19 | 20:30
  Единственият достоен политик!
  1. 2020.10.20 | 07:23
   Нито е достоен, нито е политик!
  2. 2020.10.20 | 00:54
   Позор за нацията ни е той!
  3. 2020.10.19 | 22:33
   Тука, много грешиш.
  4. 2020.10.19 | 20:46
 3. 2020.10.20 | 07:20
  И да не се връща!
 4. 2020.10.20 | 07:19
  Ку.р за Гадев, два за Деса, гнусната метреса :)
 5. 2020.10.20 | 03:05
  Самите екстремисти искат власта, само xyбави неща ви чакат, респект
 6. 2020.10.19 | 20:36
  Каква тъпа селяндурско-чобанска физиономия!
  1. 2020.10.20 | 00:54
   и ще папка - веднъж президент, зял живот богат пенсионер!
  2. 2020.10.19 | 20:48
   ТЪПИЧКО МОМЧЕТО, НО СЛУШКА И ПАПКА
 7. 2020.10.19 | 22:48
  Много му е увиснала гушата, дали ще направи още веднъж коремно превъртане? Народната трапеза му се услади.
 8. 2020.10.19 | 20:25
  dokato si govori typotii v hotela desa q porqt kato shtuka .
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет