Захариева: Никога не сме имали териториални претенции към Северна Македония

  • 09 октомври 2020 15:44

  • 832
  • 4
Захариева: Никога не сме имали териториални претенции към Северна Македония
© Фейсбук

България отдавна е признала съвременните политически реалности, винаги е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на Република Северна Македония и никога не е имала териториални претенции и никога не е отказвала правото на самоидентификация на нейните граждани. Това каза в изявление вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на след среща с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Според Захариева внушения в обратната посока са нередни. Тя добави, че както България е признала съвременните реалности, така е редно и Северна Македония да признае историческите реалности, свързани с процеса на създаване на новата национална идентичност.

До ноември има още време. В момента екипите и в ЕК от всички държави работят по проект на заключения. Това, което и аз, и министър Османи, казахме, е, че сега ни е моментът да възобновим това, което беше спряно и да постигнем напредък, който съм убедена, че е възможен само ако прилагаме искрен подход в нашите отношения, каза тя.

Борисов към македонския външен министър: Между страните ни не трябва да има политически игрички

,,Ускоряването на изграждането на коридор 8 ще бъде най-добро свидетелство и знак към гражданите ни за волята да се свързваме, да правим инвестиции, да подпомагаме бизнеса и да търгуваме един с друг. Надявам се да се преодолее известното забавяне, което има по коридор 8. Нямаше как да не говорим и за COVID-19. По време на пандемията България се доказа като искрен приятел и факт е, че бяхме единствената съседна държава, която през цялото време останахме отворени и подпомогнахме около 17 000 македонски граждани да преминат през територията на България, за да си стигнат вкъщи или да отидат, накъдето са тръгнали. В най-голямата нужда, когато всеки търсеше предпазни средства за лекарите си, успяхме да дарим такива от най-високо качество и ниво, да осигурим дарения и финансиране на най-уязвимите граждани на Република Северна Македония. Продължихме работата и по проектите, колкото и трудно да беше'', добави министърът.

Обсъдихме и съвместното председателство на Берлинския процес. Мисля, че то е много знаково. За първи път държава нечлен е председател на този процес. За първи път две държави са съпредседатели на този процес. Убедена съм, че на Срещата на върха на 10-и следващия месец отново ЕС ще даде много силен знак за подкрепа на страните от Западните Балкани и се радвам, че това ще се случи точно от София. Мисля, че бъдеще, изградено на взаимно доверие и спазване на поетите ангажименти, е от полза и за двете страни. С мъдрост, кураж, воля ще преодолеем известното забавяне и както се разбрахме и с министър Османи ще направим конкретен план във всички сфери на работа: енергетика, околна среда, отбрана, икономика, транспорт и това, за което сме се договорили, обясни вицепремиерът.

,,Знам, че всяка новина е новина за три дни, но аз ще си позволя да припомням че именно България беше държавата, която за първи път от 15 години по време на първото си председателство постави темата за европейската перспектива и разширяването на страните от Западните Балкани като основна тема в европейската политика. Фактът, че положените сериозни усилия дават резултат, мисля, че никой няма да оспори. Вече поредица от председателства след нашето, поредица от държави поставят като основен фокус и тема европейската интеграция и перспектива на Западните Балкани'', допълни Захариева.

Медиите в Скопие: Брюксел попари българите

Тя изрази радостта си от посещението на министъра в страната ни и го поздрави с добре дошъл в София. По думите ѝ визитата възстановява политическия диалог на високо ниво след продължително прекъсване.

Имаше обективни факти: предсрочни избори в Република Северна Македония, имаше COVID-19. Наистина съм щастлива да го посрещна тук. Разбира се, говорихме по телефона веднага след като беше избран за министър на външните работи, но искам да го поздравя и пред медиите за новата позиция и да пожелая успех и да потвърдя още един път, че се радвам, че първото му физическо посещение двустранно е в България. Искам да уверя, че в мое лице и в лицето на българското правителство той има искрен приятел, посочи първият ни дипломат.

,,През всички тези години сме се доказвали като добър съсед и приятел и се надявам това да се отразява и разбира правилно навсякъде. Мисля, че бъдещите поколения няма да ни простят, аз самата не бих си простила, ако изпуснем момента и не се върнем към изпълнението на това, което се договорихме през 2017 г., а именно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Той отвори пътя и към НАТО, и към решението от март тази година за ЕС. Пътят към членство в ЕС, както България много добре знае, не е мигновен. Той е свързан с много реформи, понякога болезнени и зависи от индивидуалните заслуги и стриктното изпълнение на установените критерии и условности. Ще обърна внимание на националната позиция на България по този въпрос. Тя не е нова, добре известна е. По никакъв начин не ми се иска създаването на настроения в публичното и медийното пространство да пречи на духа на истинско приятелство, който чувствам днес на тази среща. Уверявам ви, че за приятелите, каквато е България, е по-важно от всяка друга държава съседите ни да бъдат по пътя на демократичното развитие, реформите и да бъдат съюзници в НАТО и членове на ЕС'', посочи още вицепремиерът.

Последвайте канала на

Novini.bg
832 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Рени

2020.10.09 | 18:09

4
С тези грозни лакти да не би да играят Буги- Буги.
О С Т А В К А!

2020.10.09 | 17:26

3
О С Т А В К А!
Опростачената от КЪДЕ?

2020.10.09 | 16:14

2
Да знае,че Македония е Българска територия?Като не е учила.За това им се подиграва ЕП.
Простачката малоумна

2020.10.09 | 16:11

1
Къде да прочете,че Македония е географско понятие,като Тракия,Мизия и Добруджа.Не е зле да намериш време да почетеш,вместо да мислиш къде да обикаляш да те опънат.

Добави коментар

Водещи новини