ЦИК: Около 10 000 машини ще са нужни, за да се осигури нормално гласуване

  • 30 септември 2020 09:04

  • 280
  • 1
ЦИК: Около 10 000 машини ще са нужни, за да се осигури нормално гласуване
© Кадър БНТ

След ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс, трябва отново текстовете да влязат в НС и там да бъдат разгледани, да се прецени дали ще се вземат под внимание мотивите на Радев или ще бъдат разгледани в този си вид. Това обясни в "Денят започва" по БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"Бих се въздържал да отговоря дали споделям мотивите на президента за ветото", заяви той и поясни: "ЦИК ще изпълни закона такъв, какъвто е, тъй като на нас е възложено като правоприлагащ орган да изпълним подготовката на изборите".

Според Андреев, все още не може да се каже какви ще бъдат машините за гласуване и кога ще бъдат доставени у нас.

За колко време ще дойдат в България е въпрос, който зависи от участниците в обществената поръчка. Има различни срокове в зависимост от вида на машината, времето за производство и т.н. При всички случаи, колкото по-рано бъде обявена обществената поръчка, ще бъде толкова по-добре.Въпросът с машините не е само до осигуряването им. Машинното гласуване засяга и въпроси като тяхното съхраняване, охрана, логистика, техническо обезпечаване, допълни още говорителят на ЦИК.

Според него, по груби оценки, в над 9500 секции с над 300 избиратели трябва да има машинно гласуване, като може би ще е необходимо да има повече от една машина в секция.

Така че, около 10 000 машини ще е необходимо да има при всички случаи, за да се осигури нормално машинно гласуване, каза още Андреев.

Последвайте канала на

Novini.bg
280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЕЛЕКТPА

2020.09.30 | 10:03

1
Да ги платят Кауна Радеф и Импексовата му господарка...

Добави коментар

Водещи новини