Екатерина Захариева: Наблюдаваме надигащи се вълни на антисемитизъм и език на омразата

  • 25 септември 2020 14:11

  • 549
  • 7
Екатерина Захариева: Наблюдаваме надигащи се вълни на антисемитизъм и език на омразата
©

В последните години наблюдаваме надигащи се вълни на антисемитизъм и език на омразата в Европа и извън нея, и, за съжаление, много силно в периода на COVID-19, каза вицепремиерът и министър на външните работи в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Антон Кутев относно националния координатор за борбата с антисемитизма.

Само за последните няколко месеца сме идентифицирали над 20-30 сигнала на службите по този въпрос от България, тоест България не е изключение, коментира Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя посочи, че това се появява редовно в социалните мрежи, с коментари под различни статии, както и че има немалко актове на вандализъм срещу религиозни, културни и други обекти, които излизат извън ограниченията на антисемитизма.


Захариева припомни, че още от началото на това управление за първи път МС определи национален координатор за борба с антисемитизма, а като изпълняващ тези функции беше назначен заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. Отговорностите на националния координатор обхващат осъществяване на връзки и взаимодействие с международните организации, работещи по тези въпроси, и с националните координатори на държавите, с които България си партнира, поддържане на редовни институционални контакти и консултации с еврейската общност, координиране на национални и международни проекти, взаимодействие с националните медии за повишаване на информираността и чувствителността на обществото по тези въпроси, както и взаимодействие с компетентните министерства, агенции и неправителствени организации.

Захариева напомни също, че за координиране на политиките и превенция и противодействие на антисемитизма бе създадена контактна група, в която участват и представители на правосъдното министерство, на Министерството на образованието, на МВР, на прокуратурата, на Столичната община, на организацията на евреите в България. Външният министър отбеляза, че фокус на контактната група е подготовка за промени в българското законодателство, засягащи престъпленията от омраза, и припомни, че бяха предложени конкретни текстове за увеличаване на наказанията за престъпленията от омраза или такива с антисемитска и ксенофобска подбуда.

Планира се и разработване на национален план за борба с антисемитизма, който ще се осъществи в съвместен проект с Норвегия. МВнР и националният координатор работиха по политики, насочени именно срещу проявите на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и насаждане на нетърпимост, бяха проведени много кампании, които изпратиха силни послания срещу речта на омразата и антисемитизма, каза Захариева.

Принципна позиция на МВнР е винаги да реагира на поругаването на исторически паметници, независимо от мотивите на извършителите - реагираме за всеки паметник, който е поругаван, а не само в случаите с антисемитска насоченост, посочи още външният ни министър.

Novini.bg
549 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Още една

2020.09.27 | 02:49

7
ПКП.
АСЕН ИЛИЕВ

2020.09.25 | 20:47

6
СЕМИТЧЕТА, МАЙКА ВИ ТЪПА, МАЙМУНСКА, НЕМА ДА ВЪЗКРЪСНЕ. ТАКА ЧЕ ДОБРЕ СИ НАПРАВЕТЕ СМЕТКАТА, ДАЛИ С ДОБРО ИЛИ ДА ВИ ПРЕТРЕПАМ С РИТНИЦИ.
АСЕН ИЛИЕВ

2020.09.25 | 20:42

4
КАТО СПРАТ СЕМИТСКИТЕ НАГЛИ МАЙМУНИ, ДА ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИ, КАТО ТЕЗИ В АМЕРИКА И НА НИНОВА МОЖЕ И ДА НЕ ГИ МРАЗЯТ :) ТОЯ СВЯТ НЯМА ДА ОСТАНЕ САМО ЗА ТЯХ. АКО ПРОДЪЛЖАТ ДА СЕ ПРАВАТ НА УХАПАНИ ОСВЕН АНТИСЕМИТСКИ РЕЧИ, ЩЕ ИМА И МНОГО РИТНИЦИ У ЗУРЛИТЕ СВИНСКИ!
Човек

2020.09.25 | 20:45

5
пази си все пак твоята ЗУРЛА!
Запознат

2020.09.25 | 15:36

3
По време на възродителния процес ,когато Турция дръпна 1 Армия до границата ни, Горбачов каза да се оправяме както можем. ИЗРАЕЛ БЕШЕ НАШИЯ ЗАКРИЛНК. Те предупредиха Тиурция ,че АКО ПОСЕГНЕ НА Б--я Истамбул и Анкара ЩЕ БЪДАТ ИЗРАВНЕНИ СЪС ЗЕМЯТА. Така че някой от самозваните патриоти да ВНИМАВАТ. В лицето на Израел имаме ИСТИНСКИ ПРИЯТЕЛ.
Мразя

2020.09.25 | 15:21

2
Мразя циганите, мразя протестиращите, мразя арменците, мразя адвокатите :) За чифутите се чудя :)

2020.09.25 | 14:26

1
Е как така прочете в пyбликацийте настроението на хората, втасахме я от наблюдения

Добави коментар

Водещи новини