МВР върнало турски политик на Анкара, преди съдът да реши спора за политическото му убежище у нас

Нов случай на предаден от МВР турски гражданин. Той е върнат на Анкара, след като е излежал 9-месечна присъда в наш затвор за незаконно влизане в България. В родината си той е бил политик и кандидат-кмет в кюрдски град.

Съпартииците му определиха действията на българското правителство като „международно пиратство“, съобщи БТВ.

Става въпрос за Селахатин Юрюн. В края на миналата година търси политическо убежище у нас. Това става няколко месеца след местния вот в Турция, на който се е явил като кандидат за кмет на градчето Шърнак-Улудере.

Върнаха у нас избягалия Хюриет Сюлейманов, убил трима студенти на пътя (видео)

Шърнак е размирен район, където често турските власти влизат в сблъсъци с бунтуващи се кюрди. Юрюн е член на прокюрдската и опозиционна Демократическа партия на народите. У нас молбата на Юрюм за закрила е отхвърлена от Държавната агенция за бежанците.

„От датата на влизането в сила на решението, лицето вече не е в производство за международна закрила и не се ползва с правата на търсещ международна закрила, сред които и правото да пребивава на територията на съответната държава“, казват от Държавната агенция за бежанците.

Турският гражданин обжалва решението пред съда, който определя, че жалбата е редовна и допустима. Но 11 дни преди да се проведе заседанието на административния съд, насрочено за 29 септември - МВР връща Юрюн в Турция, прилагайки Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

От МВР посочват: „От извършените проверки в информационните масиви, за лицето е установено, че е с отказан статут на бежанец. За евентуално висящо дело не сме уведомени нито от него, нито от негов защитник“.

„Това изявление показа, че тази държава и правителство са тотално банкрутирали. Нещо, в което е замесено Министерството на правосъдието, а Министерството на вътрешните работи да не е наясно, това е като виц“. Думите са на Хишар Узсой - депутат в турския парламент и член на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа.

"Това е тотално незаконен случай на международно пиратство. Българските власти се държат като гангстери“, допълни Хишар Узсой. Казва ни, че съпартиецът му Юрюн е вече в затвора в Одрин.

„Властите в България мислят, че са над закона. Не знам какви мръсни сделки имат с президента Ердоган, но цената не трябва да бъде плащана от вече пожертваните кюрди“, каза още Хишар Узсой.

„Българската държава спазва принципите и нормите на международното право. Българското правителство не прави услуги на чужди правителства или държавни глави“, заявяват от Министерски съвет.

 

Коментари

 1. 2020.09.24 | 20:47
  Не МВР-то, а Тулупа Банкански! Оставкака,разследване и затвор.Така правят в цивилизованите и демократични държави. Питайте Сашо Нереза от СДсс-то.Той всипко знае.Нали е на държавната копанка с кИфтета.
  1. 2020.09.25 | 10:29
   В цивилизованите държави не хвърлят развалени яйца и домати и Президентите не излизат с вдигнат юмрук.
 2. 2020.09.24 | 20:41
  МВР СЕ НУЖДАЕ ОТ РЕФОРМИ, ТОВА НЕ Е ЧАСТНАТА АРМИЯ НА БКП И БСП.
  1. 2020.09.25 | 03:35
   Както каже Боико
 3. 2020.09.25 | 01:03
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com
 4. 2020.09.24 | 20:25
  България е единствената държава в света който граничи с своите БИВШИ ТЕРИТОРИИ
  1. 2020.09.24 | 20:32
   и единственага която граничи с етническо българско население но само едни се отрекоха от корените си. ....исгорията ще ги накаже със забвение
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет