Румен Радев приветства в Пловдив новосъздадената фондация "Млади медици за България"

  • 22 септември 2020 20:09

  • 901
  • 0
Румен Радев приветства в Пловдив новосъздадената фондация "Млади медици за България"
© Пресцентър Прокуратура

Никоя амбициозна национална цел не може да бъде постигната без здрава нация, а това изисква ефективно и иновативно здравеопазване, насочено към бъдещето и с фокус към младите хора в системата и тяхното развитие. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на при учредяването в Пловдив на фондация "Млади медици за България", съобщиха от президентския прессекретариат. Организацията има за цел да подкрепя настоящи и бъдещи медици, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България.

 Държавният глава изрази убеденост, че материалната и морална подкрепа, която младите медици ще получат, ще им даде сила и мъдрост да намерят правилния модел за развитие на ефективно, хуманно и общественоотговорно българско здравеопазване. "Всеки лекар и медицински работник има нужда от свобода в своето професионално израстване, която не бива да бъде ограничавана от настоящите недостатъци на системата – било то финансови, административни, организационни", посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. По думите на президента, същността на фондацията е развитието на млади и независими български граждани, а нейната цел има важно значение не само за българското здравеопазване, но и за обществото ни като цяло.

 "Здравеопазването е обществената ни система, която ражда чудовищни неравенства в заплащането на труда, които изкривяват целия механизъм за професионална реализация. Нарушеният баланс трябва да се възстанови, а това може да стане само с подчиняване на системата на принципите за справедливост", подчерта президентът.

 Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на посочи, че учредителите и съмишлениците във фондацията дават надежда не само за младите медици и здравеопазването, но са и пример за останалите професионални общности как могат да се задържат младите кадри в България. 

Румен Радев се среща с млади медици в Пловдив

 Д-р Динко Младенов –  председател на Управителния съвет на фондацията и неин учредител, подчерта, че 22 септември – Денят на Българската независимост, неслучайно е избран за официалното откриване на фондацията. Убеден съм, че само независимият човек може да бъде свободен, а само истински свободният човек може да работи, да твори за общото и лично благо, заяви той. Д-р Младенов посочи, че допълнителен стимул да създаде организацията са били всички млади медици, които са влезли в "огъня" на кризата с COVID-19. Той подчерта, че фондацията ще осигурява финансова подкрепа за настоящи и бъдещи медици, но в България все още е труден достъпът до специализация. "Младите медици си плащат, за да специализират, което е абсурд. Затова те трябва да се преборят за по-добри условия за реализацията си", допълни д-р Младенов.

 По време на церемонията бяха представени членовете на Управителния съвет на фондацията, както и седем от първите 25 млади специалисти, които от началото на октомври ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.

Последвайте канала на

Novini.bg
901 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини