Даниела Дариткова: Протестът е предвождан от Румен Радев

ГЕРБ сме в абсолютното си право да отстояваме своите позиции и тези на нашите избиратели. Ние сме легитимно избрани на последните избори и съгласно законите и Конституцията на страната имаме право да упражняваме мандата до февруари месец. Има протест с разнопосочни искания, включително и за оставка на правителството и главния прокурор. Той е предвождан от Румен Радев, който се оказа най-високопоставеният говорител на протеста. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е на областно събрание в Смолян, на което присъстваха евродепутатите Асим Адемов и Андрей Новаков, областният координатор Николай Мелемов, депутатът д-р Красимир Събев, общински ръководители и кметове на ГЕРБ. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ – Смолян.

,,Провокациите не спират и целят да изнервят обстановката, но коренно различна е ситуацията на жълтите павета и в другите населени места. Тук хората разсъждават рационално и разбират всички предизвикателства, като резултатите от коронакризата през зимните месеци. Социалните и икономическите последствия все още не са достигнали максималния си мащаб. Всичко това изисква държавата да си е на мястото и да реагира адекватно, да има Народно събрание, което да може да променя законите така, че да се адаптират към всички предизвикателства на кризата'', каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

Нидал Алгафари: Радев не е президент, вярват му хора с по-ниско интелектуално ниво

Тя коментира, че има известно неразбиране в резултат от спекулации по идеята за свикване на Велико народно събрание.

,,Този протест започна с искането за неговото свикване и когато го заявихме и казахме, че щом обществото е разделено, значи има нужда от нов обществен договор. Тогава протестиращите решиха, че не се налага свикване на ВНС и заявиха, че ГЕРБ с този ход иска да печели време. Това не е така'', подчерта д-р Дариткова.

Според нея идеята да се организира по друг начин държавата и взаимоотношенията между трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, може да се случи именно през обсъждане на нова Конституция. „Всички спекулации, които донесоха доста дивиденти на извънпарламентарни сили, например с намаляване броя на депутатите, могат да се решат само през ВНС“, посочи тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира, че 30 години след демократичните промени нашата Конституция се нуждае от адаптиране към сегашните изисквания на развитието и състоянието на демокрацията.

И затова внесохме проект, но този проект се внася само заради изискванията на Конституцията. В нея изрично е записано, че ако искаме да свикаме ВНС и търсим мнозинство от 160 народните представители, задължително това върви с проект за нова Конституция. Този проект няма да бъде Конституцията, която би се приела от едно следващо ВНС, но сме длъжни да внесем такъв проект и това направихме благодарение на подписите, които събрахме, поясни д-р Дариткова.

Стратегическият съвет към президента: Трябва дълбока реформа на модела на управление

Тя допълни, че сега се гласуват много важни закони, включително и за преодоляване на кризата, но от всяко нещо опозицията се опитва да произвежда скандали и да прави грешна интерпретация. \

Другата спекулация според нея е, че с въвеждането на хартиени бюлетини ГЕРБ цели да фалшифицира изборите.

Не можем категорично да разчитаме на машините във вида, в който са възприети на предишните избори, за да гарантираме правото на глас на всеки български гражданин. Никой не може да даде гаранция, че машината няма да се повреди и че ще бъде възможно да се подмени в съответната секция. Имаме доклад на ЦИК, който изнесе много сериозни проблеми с приложението на машините в изборите за ЕП. Затова се наложи да дадем възможност да се гласува и с хартиена бюлетина, за да може всеки граждан да упражни правото си на глас, обясни д-р Дариткова.

Тя е категорична, че парламентарната група на ГЕРБ е в кондиция, с максимално присъствие в пленарна зала. Работи добре с коалиционните партньори, макар и понякога в емоционален диалог. Тя смята, че трябва правителството да изкара мандата си, да се проведат редовни избори и партията да се готви усилено за тях.

Трябва да стигнем максимално до повече хора, за да покажем, че не сме се уплашили от протестите. Истината е, че тези протести не могат да се сравнят с това, което беше по времето на Орешарски, най-малкото, че са малобройни и не можаха да акумулират обществена енергия, заяви евродепутатът Асим Адемов.

Румен Христов: Какъв е протестът, щом зад него стоят Манолова, БСП и президентът? Ляв, разбира се!

По думите му след 10 години във властта опонентите стават все по-яростни, но истината е, че няма основание за оставка. Той каза, че миналата седмица в ЕП е имало заседание на групата на ЕНП, където умишлено нашите евродепутати повдигнали темата за ситуацията в страната и обяснили какво се случва в България и кой стои зад протестите.

Доналд Туск взе думата и изрази пълна подкрепа за Бойко Борисов и правителството, както и всички колеги, които се изказаха от Франция, Полша, Чехия, Хърватия. Те съзнават добре какво става в България и най-важно осъзнават подлата роля на Русия. И нека не се заблуждаваме, че всичко, което се случва в страната ни, че в тази хибридна война няма пръст и Русия, посочи евродепутатът.

Той каза, че българските евродепутати Елена Йончева, Иво Христов и Радан Кънев са предизвикали дебат за ситуацията в България за върховенството на закона, който ще се проведе на 5 октомври.

Радан Кънев от цялата група на ЕНП от 187 депутати събра един подпис на депутат от Словакия, който сигурно се е заблудил, тъй като всички други подписи са от социалистите, крайната левица и зелените. Това е тяхната роля в европейския парламент - да работят яростно срещу България, коментира Асим Адемов.

Областният координатор на ГЕРБ и кмет на Смолян Николай Мелемов сподели, че се намираме в изключително сложна обстановка, използват се всякакви провокации, за да се злепостави управлението, но ГЕРБ е единствената партия, която се намира в кондиция за провеждане на избори по всяко време.

Коментари

 1. 2020.09.21 | 14:28
  В Сливенския Затвор ще имаш достатъчно време да отстояваш Гербаджийските си позиций, ако един живот не ти стигне и в отвъдното продължавай да ги отстояваш.
  1. 2020.09.21 | 17:49
   Абе цървул слабоумен , я заминавай за сибир !
 2. 2020.09.21 | 16:32
  ТГП
 3. 2020.09.21 | 12:55
  Е ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ . ..............НЕ МОЖЕ НА ТАКЪВ ДЕН СЕПАРАТИСТИ ОТ “ ОТРОВНО ТРИО “ ДА ЗАВЗЕМАТ ПРАЗНИКА . ТОВА Е СВЕТОТАТСТВО И Е ПРОТИВ ДЕМОКРАЦИЯТА . МВР ДА ЗАБРАНИ ПОДОБНИ СВОЕВОЛИЯ И КОЩУНСТВА - ЖИВО ПОДИГРАВАНЕ С ПРАЗНИКА ПРАВИ БАБИКЯН . ЩО БАБИКЯН НЕ ПРОБВА С ТОВА ИМЕ “ ОТРОВНО ТРИО “ ДА НАПРАВИ ПАРТИЯ ...А...? СЪДА ДАЛИ ЩЕ МУ ПОЗВОЛИ ..А...?
  1. 2020.09.21 | 14:04
   Не само ще го завземат, но и хоро ще играете мафиотски герб-т.к.п.
  2. 2020.09.21 | 13:03
   А пък аз още се чудя къде да се скрия от народната любов ( като на всеки национален празник, всъщност). Най-добре май ще е в зайчарника, напречно на леглото, с гъъъз разпран, но и със шкафчето до мен (онова, с еврАта и кюлчЕтата злато).
 4. 2020.09.21 | 14:02
  Браво, а днес шефа на кабинета на Радев даде оставка. Остават около него само доносниците от ДС. Капана щракна и защипа опашката на Радев. Остава да гледаме, как, ще се гърчи от болка
 5. 2020.09.21 | 14:00
  А Радев е "предвождан" от Божков, Василев, Маджо и т.н. Мафията вън! Оставка на Радев!
 6. 2020.09.21 | 13:54
  А ТИ СИ РЪКОВОДЕНА ОТ БАХУРА НА ТИКВАТА
 7. 2020.09.21 | 13:49
  Мръсница лъжеш и ближеш на боко мъдутите.Оставка.
 8. 2020.09.21 | 13:29
  Нема по- неприятна физиономия от тая.
  1. 2020.09.21 | 13:39
   Явно си хлапе. Виждал ли си съществото Дърев ...ъъъ... Дърева де :)
 9. 2020.09.21 | 13:14
  е ако простия народ беше избрал майката на нацията(бившата комунистка цецка цачева), сега щяхме да сме всичките щастливи както обещаваха в бкп като влезем в комунизма, но с новите господари щяхме да си сменяме пола и да ходим на гей паради. а ако беше роската плевела щяхме с бодра евроатлантическа крачка да играме хоро върху гроба на майка България. но щяхме да сме горди европейци и атлантици
 10. 2020.09.21 | 12:59
  Е ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ . ..............НЕ МОЖЕ НА ТАКЪВ ДЕН СЕПАРАТИСТИ ОТ “ ОТРОВНО ТРИО “ ДА ЗАВЗЕМАТ ПРАЗНИКА . ТОВА Е СВЕТОТАТСТВО И Е ПРОТИВ ДЕМОКРАЦИЯТА . МВР ДА ЗАБРАНИ ПОДОБНИ СВОЕВОЛИЯ И КОЩУНСТВА - ЖИВО ПОДИГРАВАНЕ С ПРАЗНИКА ПРАВИ БАБИКЯН . ЩО БАБИКЯН НЕ ПРОБВА С ТОВА ИМЕ “ ОТРОВНО ТРИО “ ДА НАПРАВИ ПАРТИЯ ...А...? СЪДА ДАЛИ ЩЕ МУ ПОЗВОЛИ ..А...?
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет