Захариева: Все повече студенти от Украйна избират да учат в България

Прекланям се пред вашия дух, благодарение на който съхранихте българските традиции толкова време. Благодарение на вас успяхме не само да запазим Болградския регион, но и да го разширим. С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се обърна към представители на над 200-хилядната българска общност в Украйна. Тя се срещна с тях в Одеса в третия ден от официалното си посещение в страната. 

За съжаление заради строгите карантинни мерки в Болградския район Захариева не може да посети сърцето на българщината в Украйна, но представители на града, начело с кмета Сергей Дмитриев, пристигнаха, за да се видят с нея. На разговора присъстваха активисти от почти всички организации на българите и от населените места с компактно българско население в Украйна.

Българският първи дипломат изтъкна, че украинските власти са оказали пълно съдействие за запазването и разширяването на административния Болградския район, в който вече живее близо 74 000 души компактно българско население.

На всичките си срещи в Киев заявих, че вие сте основната причина България и Украйна да имат толкова близки и приятелски отношения. Знам, че не ви е било винаги лесно да пазите българския език и култура, но искам да ви уверя, че днес ние работим много добре с украинското правителство, обърна се Захариева към българите на срещата в Одеса.

Екатерина Захариева пристигна в Одеса

Обсъдени бяха и плановете за откриване на българско средно училище в Одеса, финансирано от България. 

Премиерът на Украйна пое ангажимент пред мен най-сетне това училище да бъде открито. Ще изпратим работна група, за да избере сграда и да започне нейната подготовка. Новият закон в Украйна дава възможност за обучение на майчин език, но за да ви помогнем с преподаватели и за да се променят учебните програми, трябва да има желаещи ученици. Призивът ми е да записвате децата си, че желаят да изучават български език. Радвам се и че все повече студенти избират да учат в България - имаме намерения да увеличим броя на стипендиите за младежи от Украйна, заяви Захариева.

Българският външен министър покани всички организации на българите в чужбина да кандидатстват с проекти за финансиране по  МВнР до края на октомври, като предвиденият бюджет за тази проектна сесия е 500 000 лева за шест държави.

Премиерът на Украйна се ангажира лично с откриването на българско държавно средно училище в Одеса

На срещата с българите в Одеса присъства и депутатката от Върховната Рада на Украйна, българката Тетяна Плачкова, съпредседател на Групата за приятелство с България.

Уверявам ви, че като първата жена българка в украинския парламент работя от първия ден на своя мандат за защитата на културата и правата на националните малцинства, заяви Плачкова.

,,Болград, столицата на българите в Бесарабия, който догодина ще навърши 200 години, винаги е отворен за вас. От името на жителите на града благодаря на вас лично и на МВнР за финансовата помощ по вашата програма “Помощ за развитие'', заяви кметът на Болград Сергей Дмитриев. Градът е получил за различни проекти от бюджета на МВнР около 70 000 лева.

Новият генерален консул на Република България в Одеса Светослав Иванов, който пое ръководството на тази важна дипломатическа мисия със 100-годишна история, обеща да работи с всеки наш сънародник в консулския окръг.

Захариева обсъди със сънародниците ни различни въпроси, които затрудняват българската общност: бюрократичните пречки при придобиването на българско гражданство, липсата на адекватна програма за първоначално посрещане и ориентиране на новоприетите студенти от Украйна в български вузове и настаняването им в общежития, нуждата от подкрепа за медиите на българското малцинство в Украйна, административното обслужване в консулската служба, осигуряването на преподаватели от България, как да се ползват програми, финансирани от ЕС, за нашите сънародници от Украйна.

По-рано през деня Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се срещна с губернатора на Одеска област Максим Куций.  

Благодаря за грижата, която полагате за хилядите наши сънародници тук. Плановете на българската държава са да направи в Одеса едно наистина добро училище, което да е привлекателно не само за българските, но и за украинските деца, заяви Захариева.

,,Горд съм да ви приветствам в Одеска област. Подкрепям напълно плановете за откриване на българско училище и ще ви окажа пълно съдействие. Мисля, че няма украински гражданин, който да не е бил поне веднъж на море в България, и се надявам туристическият обмен да се възстанови и дори развие'', каза Максим Куций.

Захариева и одеският губернатор обсъдиха редица въпроси, свързани с туризма, отражението на Ковид върху икономиката и възможностите, които се предоставят на украински граждани за обучение в български университети и за сезонна трудова заетост в България.

Коментари

 1. 2020.09.19 | 20:53
  Преди години имах разговор с украинка в Албена: Вика следното: искаме демокрация, искаме човешки права и свободно придвижване. Аз и викам: Аз сьм тука, но много бьлгари не могат да си позволят почивка в Албена. Ако влезете в ЕС ще ви сьсипят икономиката. Отдалечиха се от Русия и с един-два договора им източиха парите. За да получат заем от МВФ им налагат да продават свободно земи (житница). Ние ще им приберем парите и ще им дадем дипломи. Нашите сьщо плащат и взимат дипломи от там много лесно, то сякаш тука е трудно.
  1. 2020.09.20 | 09:49
   И те искат да живеят добре бе, Хасане. И те са хора и искат това, което ние вече имаме именно защото сме част от ЕС. А че си събрал някой лев покрай строежите и си успял да отидеш преди години до Албена, за да се слюнчиш по украинките не означава, че ЕС ти е виновен за нещо. Учи Хасане, работи - и може и теб да те огрее някоя красива жена, каквито са украинките!
 2. 2020.09.19 | 20:10
  идват да си купят дипломите .
 3. 2020.09.19 | 18:57
  Бягат от мизерия на мизерия
 4. 2020.09.19 | 18:22
  бре, бре истеричният шовинизъм вече е трагичен
 5. 2020.09.19 | 17:26
  А, БЪЛГАРСКИТЕ студенти, КАКВО избират, "другаркоооооооо......."?!
  1. 2020.09.19 | 18:21
   ИЗБИРАТ ДА УЧАТ НА ЗАПАД КАКТО ВИНАГИ
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет