Правният съветник на президента разкри причините за ветото на промените в Закона за съдебната власт

Промените в Закона за съдебната власт съдържат редица противоречия с Конституцията. Не може със свое решение парламентът да създава възможност за повишение на магистрати. Това е задача единствено на ВСС. Мотивът за ветото е, че, когато един човек преседи определено време във ВСС, това не означава, че той е годен да заеме висока позиция.

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ съветникът по правните въпроси на президента Иванка Иванова, която разкри подробности за наложеното вчера вето на промените в Закона за съдебната власт. "Не могат да се приемат привилегии със закон.

Президентът наложи вето на промените в Закона за съдебната власт

Шест или седем човека във ВСС са стигнали най-високите етажи в системата. За тях този закон не важи, защото няма как да ги изстреляме в космоса.

Законът противоречи на Конституцията, защото нарушава правата за равнопоставеност и придобиването на привилегии. Повишаването в длъжност, само защото си члена на ВСС, е противоконституционно", повтори Иванова.

Тя коментира и темите за нова Конституция и Велико Народно събрание. "Президентът заяви още ноември месец миналата година, че е готов да внесе предложения за промени в сега действащата Конституция. 

ГЕРБ внесоха в парламента проектите за нова Конституция и ВНС

Има готов проект за промени, но според мен, като юрист, тези промени не трябва да бъдат внасяни в този парламент, защото той има много ниска обществена легитимация. Идеята за свикване на Велико Народно събрание е юридечески фарс. Предложенията на президента за промени могат да бъдат приети съвсем спокойно и от обикновено Народно събрание", категорична бе Иванка Иванова.

Коментари

  1. 2020.09.16 | 19:32
    Тая дърта Коза ли му дава акъл
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет