Кирил Ананиев: Постигнахме уникален резултат с новия външен дълг

Вчера реализирахме на международните капиталови пазари първата ни външна емисия дълг от 2016 година насам. Това стана в рамките на одобрените тавани за новоемитиран държавен външен дълг, заложени в Закона за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2020 година, както и в обемите на Средносрочната глобална програма за емисия, ратифицирана от Народното събрание през 2016 година и актуализирана прз първата половина на 2020 година във връзка с кризата, предизвикана от глобалната пандемия от COVID-19, каза на брифинг министърът на финансите Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през, предаде репортер на Novini.bg.

Емисията беше обявена в два транша - 10-годишни и 30-годишни книжа. За първи път в нашата история излизаме на пазара с 30-годишни книжа. Емисията предизвика безпрецедентен интерес сред инвеститорите, което доведе до заявки, които надвишаваха над четири пъти обема, който търсехме – 2 млрд. евро. Това ни даде основания да увеличим лимита на емисията на 2,5 млрд. евро, разпределени в два транша от по 1,25 млрд. евро. Крайният резултат е уникален за досегашната икономическа история на България – постигнатата доходност можем да сравним с доходността, която постигат държави, които имат по-висок кредитен рейтинг от нашата държава, включително и държави от еврозоната, заяви Ананиев.

Очевидно доверието в страната ни е на много високо ниво. Това се потвърждава и от участващите инвеститори, които са от много висок клас - имаше централни банки, държавни пенсионни фондове и други институционални инвеститори с много широк географски обхват. Без съмнение, успехът на емисията е резултат на дългогодишните ни усилия по поддържане на строга финансова дисциплина и изключително ниско ниво на външния дълг спрямо брутния вътрешен продукт. В Европейския съюз ние сме на второ място по най-нисък външен дълг спрямо брутния вътрешен продукт след Естония. Ключов фактор за успеха е и международното признание, което получихме като страна, която влезе във валутния механизъм ERM II през юли тази година. Радва ни и активното участие на българските инвеститори, които придобиха 16% от общия обем на книжата. Отбелязвам и силното участие в сделката на инвеститори и от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия и други, посочи финансовият министър.

Министерство на финансите предлага промени в данъчните закони за 2021-ва

Постигнахме доходност, която ни намалява разходите по обслужване на този нов дълг в годините, което означава, че лихвите, които ще плащаме оттук нататък, ще са много по-ниски от тези, които бяха заложени в първоначалните ни намерения, обясни Ананиев.

По думите му новият външен дълг ще бъде използван за рефинансиране на съществуващ дълг, за увеличаване на размера на фискалния резерв, за финансиране на бюджетния дефицит, както и за покриване на финансовото осигуряване на социално-икономическите мерки, които прие правителството във връзка с COVID-19.

Коментари

 1. 2020.09.17 | 08:48
  Да се обясни ясно и подробно всяка част от тези пари за какво ще се ползва. Не така - за рефинансиране, за дефицит, за справяне с пандемията. Това е смешно малко като обяснение. Също да се каже колко са лихвите.
 2. 2020.09.16 | 12:03
  взели нов кредит и това било уникално. с други думи дълговете нарастват и с това се хвалят тия прости гробари. всеки месец теглят милиарди заеми и после ги крадат. това е бокономиката.
  1. 2020.09.16 | 17:10
   Пилни глупости
 3. 2020.09.16 | 13:50
  размера на външния дълг по времето на тиквата тулуп стана уникално голям - това е успешната бокономика. всеки месец тегли милиарди, една част ги раздава, друга ги окрадва. никакви инвестиции - нищо. ако нещо се построи - се подарява на концесионер той да лапа парите, а гробарите вземат тлъсти комисионни за тази работа.
  1. 2020.09.16 | 17:09
   Грам нищо не разбираш от финанси и икономика . Не се излагай , да пишеш за това , пък дори и само за да плюеш за нещо . Разбирам те , че ти се иска да всичко да е пошло и да хейтваш на воля , но понякога е по-добре да си замълчиш , вместо да се излагаш
 4. 2020.09.16 | 13:40
  За тези които не разбират сделката е изключително добра а това винаги се отразява полож.Все още заплатите соц.плащания растат а не са статични или с отр.знак.Това разбира се не означава че са достатъчни.
 5. 2020.09.16 | 12:49
  Ви даваме - БЕЗ ВРЪЩАНЕ -
 6. 2020.09.16 | 12:24
  След 30 г хората ще изплащат това, което днешните разбойници от герб градат. Срам.
 7. 2020.09.16 | 11:45
  Инвеститорите вярват в правителството и очакват Бойко да мачка комунистите още 30 години.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет