Комисията по здравеопазване прие на първо четене проект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за тази година

  • 09 септември 2020 16:05

  • 370
  • 0
Комисията по здравеопазване прие на първо четене проект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за тази година
© Novini.bg

Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване приеха на първо гласуване законопроект за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2020 год. Промяната предвижда НЗОК да може за заплати дейност за минали периоди, която е отчитана от болниците като надлимитна дейност. Досега нямаше законова възможност НЗОК да заплаща тази дейност. Има трайна съдебна практика в признаването на тази дейност, каза Даниела Дариткова, председател на комисията.

Управителят на НЗОК Петко Салчев посочи, че неразплатените суми за 2015 г. са близо 50 млн. лв., а за 2016 - близо 26 млн.лв., без лихви върху главницата.

Одобрен е проект на Закон за допълнение на Закона за бюджета на НЗОК

В момента се извършват проверки в болниците, които ще приключат до 15 октомври, добави Салчев.

Болниците имат нужда от тези средства, допълни още Дариткова. Прогнозните бюджети не са най-доброто за болниците, но докато няма информационна система, с която се следи движението на пациентите своевременно, няма как да се търсят други начини за изпълнението на бюджетите, добави тя. Дариткова посочи, че отново има известно забавяне в реализацията на проекта за единна информационна система, предаде БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини