Приети са промени в Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация

  • 02 септември 2020 14:19

  • 352
  • 0
Приети са промени в Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация
© Pixabay

Министерският съвет прие промени в Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация (ППЗЗКИ), съобщи пресслужбата на кабинета.

Правилникът се привежда в съответствие с влезли в сила изменения на Закона за защита на класифицираната информация и приети подзаконови нормативни актове по неговото прилагане в периода 2017-2020 г. и необходимостта от синхронизирането и усъвършенстването на уредбата, включително намаляването на административната тежест за гражданите.

Изменението и допълнението на ППЗЗКИ е адекватен отговор на все по- бързо развиващите се рискове и заплахи за сигурността на класифицираната информация и особено в областта на комуникационните и информационни технологии, се посочва в прессъобщението. Резултатите от анализа на практическото прилагане на действащите норми изискват предприемане на навременни регулаторни изменения. Това осигурява възможност за прилагане на конкретни и съответни на рисковете и заплахите практически мерки за защита на класифицираната информация. Предложените изменения и допълнения синхронизират и усъвършенстват уредбата в областта на защитата на класифицираната информация.

Променя се Наредбата за криптографската сигурност на класифицираната информация

С Постановлението се намалява административната тежест за лицата, спрямо които ще се извършва процедура по проучване за надеждност за достъп до класифицирана информация, чрез отпадане на изискванията за нотариална заверка на декларацията по чл. 74, ал. 2, т. 1 от Данъчно- осигурителния процесуален кодекс, за представяне на служебна бележка от Националната следствена служба, удостоверяваща липсата на образувани предварителни производства за извършени умишлени престъпления от общ характер и за свидетелство за съдимост, удостоверяващо обстоятелства, касаещи осъждания за умишлени престъпления от общ характер, независимо от реабилитацията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини