Управляващите се разпоредиха с имоти

  • 26 август 2020 14:19

  • 688
  • 1
Управляващите се разпоредиха с имоти
© Novini.bg

Кабинетът даде съгласието си "Холдинг БДЖ" ЕАД да продаде недвижими имоти, находящи се в Приморско, област Бургас, съобщи пресслужбата на кабинета.

Решението предвижда продажбата да се извърши чрез електронен търг при условията и по реда на Наредбата за електронната платформа за продажба на имоти - частна държавна собственост, и на имоти - собственост на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, както и по цена, не по-ниска от определената от независим оценител. По този начин допълнително ще се извърши увеличаване на приходите и понижаване на разходите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, тъй като тези недвижими имоти не са необходими за оперативната дейност на дружеството.

За частна държавна собственост са били обявени общо 16 сгради, разположени в София, Мездра, Димово, Провадия, с. Ясеновец, с. Борущица, с. Венчан, с. Невша, с. Житница, с. Мадара и с. Първомайци. Правителството даде съгласието си те да бъдат премахнати от активите на Национална компания "Железопътна инфраструктура" заради отпадналата необходимост от използването им, както и лошото им конструктивно състояние, допълват от МС. В сградите не са разположени обекти на железопътната инфраструктура, съгласно з 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Закона за железопътния транспорт. През тях не преминават действащи кабели и съоръжения на железопътната инфраструктура, както и нямат функционално и технологично значение за сигурността на железопътните превози.

Какво решава Министерският съвет днес

С три правителствени решения за публична държавна собственост са обявени общо девет имота, разположени на територията на с. Завой, община Тунджа и в Ямбол.

Правителството предостави безвъзмездно тяхното управление на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Това ще позволи реализацията на обект "Модернизация на участък Ямбол-Зимница, при гара Завой" и на обект "Премахване на прелезите и изграждане на надлези/подлези за железопътен участък Пловдив-Бургас", които са част от проекта с национално значение "Рехабилитация на железопътния участък Пловдив-Бургас-фаза 2", добавят от МС.

Правителството е обявило също така имот - частна държавна собственост, предоставен за управление на Министерството на вътрешните работи, за публична държавна собственост. Имотът се намира в София - район "Красна поляна" и се използва за изпълнение функционалните задължения на дирекция "Български документи за самоличност" към МВР.

На община Дупница се предоставя правото на управление върху имоти - публична държавна собственост. Имотите се намират в Дупница, пл. "Свобода" 1, и представляват два самостоятелни обекта, намиращи се на трети етаж в пететажна административна сграда. Към момента те се използват от общинската администрация, като в тях работят служители, предоставящи социални услуги, и служители от звеното за местни данъци и такси. Досега имотите са били в управление на областния управител на област Кюстендил.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
688 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
a

2020.08.26 | 15:19

1
Що заменки " кон за кокошка" направиха от БСП преди да си тръгнат.

Добави коментар

Водещи новини