Плевен търси решение на проблема с бездомните животни

  • 26 август 2020 10:41

  • 568
  • 1
Плевен търси решение на проблема с бездомните животни
©

Община Плевен търси инвестиция от 2,8 млн.лв. за изграждане на модерен постоянен приют за бездомни животни. Най-реалистично е финансирането да бъде осигурено чрез кандидатстване по европейска програма в новия програмен период 2021-2027 г., или чрез целева субсидия от държавния бюджет, заяви кметът Георг Спартански.

Той уточни че има готовност дейността по сегашния, временен приют за бездомни кучета - залавяне, кастрация и обезпаразитяване - да бъде предоставена на неправителствената организация /НПО/ "Дом за бездомничета". Кметът е обсъдил варианти за сътрудничество с представители и на други НПО.

По искане на общината, държавата предостави сградите на бившата ветеринарна лечебница за постоянен приют за бездомни животни.

Фирма от Плевен изготви проект за основен ремонт на сградния фонд, въвеждане на интелигентни системи за управление и регулиране на потреблението на топлина и ел.енергия, подмяна на дограма, хидро- и топлоизолация и други мерки за енергоефективност, пожароизвестителна система, видеонаблюдение, достъпна среда и благоустройство на двора. Общият капацитет е за 400 животни.

Очаква се представители на "Дом за бездомничета" да внесат предложение до Общинския съвет /ОбС/ за поемане на временния приют. Общината от своя страна ще насочи към организацията финансирането, осигурявано до момента за дейността, издръжка и персонал. Сътрудничеството може да стартира от началото на 2021 г., с новия общински бюджет.

Добри практики е представила пред кмета на Плевен фондация "Четири лапи", която е изразила готовност да работи в дългосрочен план за преодоляване проблемите от нарастващия брой бездомните животни в града. Плевенският кмет е убеден, че поставят начало на добро сътрудничество с НПО за решаване на дългогодишния проблем.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
568 1

Коментари 1

Добави коментар
Пенсионер

2020.08.26 | 11:09

1
Да ги изпратят в президентството. И там има едни дето цял живот са на държавна издръжка и само лаят.

Добави коментар

Водещи новини