Експерт: Конституция винаги може да бъде подобрена, но не и при тези условия

  • 15 август 2020 09:04

  • 3278
  • 15
Експерт: Конституция винаги може да бъде подобрена, но не и при тези условия
©

В политиката всичко е възможно – така докторът по конституционно право доц. Наталия Киселова, определи шанса за свикване на VIII Велико народно събрание. В „Тази събота“  по бТВ експертът обясни, че предложението на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г се явява като предложение от партията, която е мандатоносител в действащия парламент. 

По думите ѝ внасянето на законопроект е първата стъпка за тази процедура. Предложението трябва да бъде подкрепено от 121 народни представители. След което 161 депутати трябва да гласуват за свикване на ВНС.

„Вчера голяма част от парламентарно представените партии бяха изненадани или са чули за предложенията малко преди това. Трябва да се успокои и да видим имаме ли необходимост от толкова бързо свикване на парламента да обсъжда тези въпроси или да се подходи по-разумно и да си дадем отговор каква е целта на тези предложения – да отложим във времето изборите, да подобрим модела, по който функционира Народното събрание или по който функционира съдебната власт“, каза експертът по конституционно право. 

Относно предложението за реформа в съдебната власт, ВСС да се раздели на две отделни колегии – съдийска и прокурорска, докторът по конституционно право го определи като разточително от гледна точка на администрация.

„В речта на Борисов се говори, освен за конкретни предложения и за изцяло нова Конституция, която да отговаря на европейските стандарти. Според мен, не виждам нищо, което да е различно от това, което имаме в действащата. Ние оставаме парламентарна държава, оставаме република, българският език продължава да бъде официален. Какво ново се предлага – намаляване на броя на народните представители. Това е единственото, което се нуждае от свикване на ВНС“, каза доц. Киселова.

Борисов обяви решенията си - предлага свикване на Велико народно събрание

Експертът определи сега действащата Конституция като добра и уточни, че винаги може да бъде подобрена, но не и при тези условия.

Последвайте канала на

Novini.bg
3278 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2020.08.15 | 17:05

15
░█████╗░░█████╗░████████╗░█████╗░██████╗░██╗░░██╗░█████╗░██╗ ██╔══██╗██╔══██╗╚══██╔══╝██╔══██╗██╔══██╗██║░██╔╝██╔══██╗██║ ██║░░██║██║░░╚═╝░░░██║░░░███████║██████╦╝█████═╝░███████║██║ ██║░░██║██║░░██╗░░░██║░░░██╔══██║██╔══██╗██╔═██╗░██╔══██║╚═╝ ╚█████╔╝╚█████╔╝░░░██║░░░██║░░██║██████╦╝██║░╚██╗██║░░██║██╗ ░╚════╝░░╚════╝░░░░╚═╝░░░╚═╝░░╚═╝╚═════╝░╚═╝░░╚═╝╚═╝░░╚═╝╚═╝

2020.08.15 | 13:34

14
1. ЦЯЛОСТЕН АНАЛИЗ НА ПРЕХОДА И ДЪЛГОСРОЧНИ ПРИСЪДИ ЗА ВИНОВНИЦИТЕ ОГРАБИЛИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ПРЕЗ ПЕРИОДА 1990 – 2020 ГОДИНА. КОНФИСКАЦИЯ НА ПРИДОБИТОТО ОТ ТЯХ ИМУЩЕСТВО, НЕЗАВИСИМО ОТ МЕЖДУВРЕМЕННА ЕВЕНТУАЛНА ПРОДАЖБА ИЛИ ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ДРУГО ЛИЦЕ. 2. БРОЙ НА ДЕПУТАТИТЕ – 120 ДУШИ. 3. ПРЕМАХВАНЕ НА ДЕПУТАТСКИЯ ИМУНИТЕТ И ВЪВЕЖДАНЕ НА МАНДАТНОСТ ЗА ДЕПУТАТСКИ МАНДАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДВА МАНДАТА. 4. ПРОВЕЖДАНЕ НА ЛУСТРАЦИЯ НА ДЕПУТАТИТЕ И МИНИСТРИТЕ, ЗЕМАЛИ ТЕЗИ ПОСТОВЕ ОТ 1990 ГОДИНА ДОСЕГА. 5. РЯЗКО НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЯ НА ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, КОЕТО ДОВЕДЕ ДО КОРУПЦИЯ И ДЕВАЛВАЦИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО. 6. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ В ЦЯЛОСТ НА ДЪРЖАВНАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА И ЗАБРАНА НА ЧАСТНАТА БОЛНИЧНА И ЛЕКАРСКА ПРАКТИКА, КОИТО ПРЕВЪРНАХА ГРАЖДАНИНА ОТ ПАЦИЕНТ В КЛИЕНТ ДА ПОЛЗВАТ БЮДЖЕТА НА НЗОК. РЕВИЗИЯ НА ИМОТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ДИРЕКТОРИ НА ДЪРЖАВНИ И ЧАСТНИ БОЛНИЦИ И КОНФИСКАЦИЯ НА ИМУЩЕСТВОТО ИМ. 7. РЯЗКО СНИЖАВАНЕ БРОЯ НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ЧРЕЗ ЗАКРИВАНЕ И ОПТИМИЗИРАНЕ СЪСТАВА НА НЕНУЖНИ ДЪРЖАВНИ АГЕНЦИИ, ДИРЕКЦИИ И КОМИСИИ. 8. ПРЕМАХВАНЕ НА ПОНЯТИЕТО „БОРД НА ДИРЕКТОРИ” И ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ТЕХНИТЕ ЧЛЕНОВЕ. И това е само началото за връщане на държавата на нейния собственик – БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

2020.08.15 | 13:30

13
Мръсни мафиоти,раздули герберската администрация до спукване,толериращи ромите за да гласуват за вас.Пет пари не давате как живеят българите,защото големите градове не са България.Идея си нямат пишещите мамини синчета,които се чудят къде да почиват ,как живеем ние- без работа,без доходи,да се чудим какво да сложим на масата за децата.Сега ще ни обявите за мързеливи.Аз мързеливеца работих в мина.Заплати с месеци няма.Сега и вода нямаме.Избиха ни животните,каквото остана се краде от ромляните.Миналата година всичката зимнина отиде в крадливи ръце.Вие,охранени и жестоки към нас,не бихте издържали и седмица при тези условия.Вън,махайте се!Единственото,което правите е да си пълните джобовете.Добре,че със заем,купихме компютър за обучение на децата за да напиша това.

2020.08.15 | 12:17

10
Не искаме хунтата да променя конституцията.Война ще има но това няма да допуснем.Оставка башибозуци.
Кир

2020.08.15 | 13:11

12
кап....ут
Гого

2020.08.15 | 12:21

11
Експерт !!!? Не ! Благодаря !
Новини.бг се списва от един Улав шизофреник

2020.08.15 | 09:22

3
Всички коментари срещу Президента и протеста са негови. Пише с плакатни букви, под различни имена и с латински букви, коментарите му са просташки и цинични. Улавия е замърсил Youtube по същия начин. Статиите му в Новини.бг съдържат лъжливи диаграми и анкети. Беше пуснал статия че Мая Манолова звъняла в 5:00 след полицейския погром на Радев за да се оплаква, той сам чул. Беше пуснал тук Троянски вируси за да наказва инакомислещите. НЕ вярвайте на Новини.бг и не влизайте в анкетите, може да са заразни.
Ма разбира се

2020.08.15 | 11:18

9
че се лее зараза-болшевишка.Само дето бързо забравиха че точно комунягите отрекоха комунизма като недоносче...

2020.08.15 | 10:23

7
ТИ СИ ДОСТА УЛАВ! МАЙ НЕ ТИ ХАРЕСВАТ КОМЕНТАРИИТЕ И ТОВА,ЧЕ ХОРАТА ПОДКРЕПЯМЕ МАСОВО БОРИСОВ! КАКВО ПРАВИШ В ТОЯ САЙТ, КАТО НЕ МУ ВЯРВАШ?!
Винаги

2020.08.15 | 11:13

8
се намират такива, дори експерти, които твърдят че нещо не може да се случи в даден момент защото такива били условията. Това е дежурното оправдание на хора и партии които на думи са за, а когато трябва да се действа дават заден ход обвинявайки другите за своите зависимости...
Коментар

2020.08.15 | 10:23

6
Предложението за 120 депутати в парламента е добро.
Тц тц

2020.08.15 | 09:51

5
"Конституция винаги може да бъде подобрена, но не и при тези условия". Противоречие ? или думичката "винаги" е излишна. Някои хора не искат промени.

2020.08.15 | 09:23

4
RADEV ,BO6KOV....BUM,BUM

Добави коментар

Водещи новини