Николова: СПА туризмът е с дял 3% в БВП у нас и се очаква той да се утрои през следващите години

  • 13 август 2020 15:10

  • 399
  • 1
Николова: СПА туризмът е с дял 3% в БВП у нас и се очаква той да се утрои през следващите години
© Министерството на туризма

СПА туризмът е с дял 3% в БВП на България и се очаква той да се удвои или утрои през следващите 6-7 години в зависимост от позиционирането на страната. Сред специализираните видове туризъм той заема второ място у нас след културния. По дебит на минералните си води пред България е втора след Исландия в света.

Под тези акценти премина работната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и с Елза Зарева, председател на Асоциацията за възстановителен и здравен туризъм. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Марияна Николова обсъди с посланик Айлин Секизкьок българо-турските отношения в туризма

"България предлага висококачествено обслужване от доказани професионалисти на конкурентни цени. Много от кадрите в туризма могат допълнително да се преквалифицират за тази сфера. В страната има 145 сертифицирани обекта според специализираната наредба, чиито услуги са с конкурентни качества според международните стандарти и могат да привличат туристи целогодишно", посочи министърът.

Тя обърна специално внимание и върху възможността здравноосигурени граждани на Германия да ползват тези услуги у нас през здравните си каси, което е престижно признание за потенциала на страната ни.

Вицепремиерът Марияна Николова се срещна с ръководството на „България Ер“

Министър Николова посочи, че Министерство на туризма работи по продуктов анализ и план за развитие на здравния туризъм (заедно с културния) за периода 2020-2025 г. В него са очертани предимствата на медикъл туризма ни, които не са на разположение в здравните системи на редица други държави, и ние трябва да се възползваме максимално от тези плюсове.

Елза Зарева потвърди, че за развитието на подсектора са необходими екипни усилия на всички заинтересовани – институции, общини, медицински звена. По този начин е възможно специализираните ни курорти, разполагащи с разнообразни минерални ресурси, да привлекат такива професионалисти, както и да се създаде по-висока заетост в регионите през четирите сезона.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гейтс

2020.08.13 | 15:18

1
има други планове

Добави коментар

Водещи новини