Президентът сменя държавните дарове

  • 17 април 2012 21:24

  • 869
  • 2
Президентът сменя държавните дарове
©

Екипът на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното подготвя смяна на даровете, които държавният глава дава на високопоставените си гости и на своите домакини по време на посещенията си в чужбина. Това научи в. „Монитор” от свои източници от администрацията на „Дондуков” 2.

Пълната подмяна можела да стане постепенно, тъй като ще излезе доста скъпо на президентската администрация. Идеята обаче е до края на годината да се изберат варианти, които да се поръчат за разнообразяване на традиционните символи.

Причината за подготвяната смяна е, че от десетилетия чуждите висши политици получават реплика на елемент от някое от златните ни съкровища. В зависимост от ранга на чужденеца копието на античния съд е изработено от различни материали и е с разнообразни размери. Така членовете на делегациите се сдобиват с по-малко стойностни и по-малки по размер реплики на съкровища, докато президентите и монарсите – копия близки до оригинала, при това със златно покритие. За държавниците от мюсюлмански страни пък се избират съдове от съкровищата, в които няма човешки или животински изображения.

Към момента повечето чужди партньори на страната ни имат вече реплика на българско съкровище. Обмисляме варианти за достатъчно впечатляващи и наситени с български символи дарове, които да заменят ритоните и фиалите от златните съкровища, подарявани през последните десетилетия, обясниха от екипа на Плевнелиев. Оттам коментираха, че специалистите по протокол на „Дондуков” 2 събират идеи от даровете, които са давани и се получават по време на посещения в чужбина, и се обсъжда възможността да се намери подобен български дар.

Един от символите, на който се търсел приемлив роден аналог, била красиво оформена бутилка висококачествен зехтин. Експертите в президентската администрация обаче отхвърлили възможността вместо зехтина сред родните официални дарове да се включи световноизвестното кисело мляко. Причината е, че дори и опаковано и поставено при ниска температура, млякото е нетрайно и няма как да се поръча в големи количества и да се държи на склад, за да може да се използва при държавни посещения или визити в чужбина. Вината и ракиите пък били неуместни за дарове, защото в някои мюсюлмански държави употребата на подобни напитки се смята за тежко престъпление, а жестът би се сметнал за обида.

Друг вариант за разнообразяване на официалните подаръци е изготвянето на стилни албуми, в които да бъдат подредени юбилейни марки, свързани с ключови събития в българската история. Изображенията можело да бъдат подкрепени и със съответния текст, който да обяснява стойността на събитието за българския народ и държавност.

Последвайте канала на

869 2

Коментари 2

Добави коментар
коко

2012.04.18 | 15:21

2
да се внимава да не излезе скъпо
wyara

2012.04.18 | 15:21

1
Можела подмяната да излезе скъпо. Плевнелиев да внимава да не изнесат и след края на неговия мандат като Първанов колко пари е харчил без да е било необходимо.

Добави коментар

Водещи новини