Цветан Цветанов: Обкръжението на Борисов го влече към дъното

Българските граждани искат промяна и изразяват това по много категоричен начин. Разликата от последните няколко годиние, че виждаме страшно много млади хора, образовани хора, категорични, че нямат да направят отстъпка от исканията си. Това заяви председателят на Евроатлантическия център за сигурност Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа пред Факти.

"Действително няма социални искания в този протест. Излезли са хора, които имат нетърпимост към корупцията. Институциите показват неспособност да се справят с този проблем. Част от исканите конституционни промени могат да се извършат и с Обикновено Народно Събрание (ОНС), но за Велико Народно събрание (ВНС) смятам, че в момента държавата не е готова. Ако влезем в хипотезата за ВНС това означава 400 народни представители, но когато нямаш проект на Конституция, това почти прави мисията невъзможна. Смятам, че тук трябва да се фокусира повече внимание върху политически платформи и управленски програми, които да получат обществената подкрепа. Днес е необходима експертиза, знаещите и можещите, образованите да бъдат в решаването и реализирането на подобни секторни политики. Затова и в моя проект ще можем да изградим този капацитет, който вече разработва съответните политики, искаме ясен хоризонт за един цялостен управленски мандат", подчерта Цветанов.

Цветан Цветанов поздрави мюсюлманите за празника Курбан Байрам

"Смятам, че в момента няма да бъде толкова възможно да се направи промяна на избирателната система в такъв кратък срок от време, защото в момента исканията са за предсрочни избори, ако влезем в тази хипотеза, няма как парламентът да приеме необходимото законодателство. Това ще отвори теми за дебат, които не могат да бъдат решени в толкова кратко време", обясни той.

"В началото на протестите, когато бяха съвсем спонтанни, Борисов имаше шанс да изкара този парламент мандата си, ако имаше оставка на цялото правителство с министър-председателя и да се предложи в експертно правителство, което да проведе процедурите по Споразумението с ЕК за новия финансов програмен период, подготовката за бюджета, последствията от COVID-19, икономическите мерки, които трябва да бъдат предприети. Но с това забавяне и това позициониране на четиримата освободени министри Борисов даде много ясен знак за това, което и протестиращите назовават като проблем - зависимости с Движението за права и свободи (ДПС) и това, че Борисов лично оповести, че иска оставката на тези министри, за да може да изчисти всякакви подобни хипотези. На следващия ден той каза съвсем различна теза в защита на тези министри, но под въздействието на протестите се стигна до тези оставки, които обаче не дават отговор на исканата оставка на министър-председателя", коментира бившият зам.-председател на ПП ГЕРБ.

"В момента загубата на обществено доверие, напрежението и това, което наблюдавам в момента като опити за кризисно оцеляване от страна на правителството е да се вкара една разделителна и да се противопоставят протестиращи на непротестиращи и това са може би твърдите ядра, които във всяка една от партиите има и безрезервно вярват на ръководителите. Очаквам да има опити за радикализация, на сблъсъци между протестиращи и част от тези, които подкрепят управляващата коалиция", прогнозира председателят на ЕАЦС.

"Зависимостите от ДСП са чувствителна тема за Борисов, аз още преди местните избори заявих, че на тях ГЕРБ много ще разчита на подкрепата на ДПС. В много от смесените райони това е оценката и усещането, които дават бившите членове и симпатизанти на ГЕРБ. Те казаха, че се чувстват предадени, защото Борисов изцяло е останал в услуга на ДПС и много от местните избори там бяха или контролирано загубени, или получиха подкрепа в някои от общините, където трябваше ГЕРБ да има представяне в местната власт", каза Цветанов.

Той посочи, че при срещите си в страната всички посочват като основен проблем страха от евентуалната репресия, която може да дойде от държавния апарат.

"През последните няколко месеца хората около Борисов го въведоха в едно виртуално пространство, изградиха му една среда и всичко, което му съобщават, че няма проблем, той дори не подозира колко е сериозен проблемът, който ще има на предстоящите парламентарни избори", смята Цветанов.

Той заяви, че не е бил част от договорки с ДПС, когато са се номинирали министри по ресори. Последния запис на разговор на премиера с Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник Цветанов определи като "недопустимо като поведение на висока позиция, която заема в държавното управление министър-председателя".

"Още повече, че няма отговор както от Борисов, така и от Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник за начина и съдържанието на този разговор. Аз винаги съм се старал да говоря с аргументи, а не с обидни квалификации", допълни Цветанов.

"Ситуацията стана като едно ветрило - всички срещу статуквото и всички срещу ГЕРБ. И това е отговор, който трябва да дадат министър-председателя и ГЕРБ защо в рамките на последните 12-13 месеца превърнаха ГЕРБ в най-мразената партия. Когато излизах от ГЕРБ, казал съм го и на Борисов, че оттук нататък начина, по който се правят съответните организационни промени, ще води към затихващи функции на ПП ГЕРБ и аз вече съм дал и своята прогноза. От наблюденията и анализите, които сме направили с експерти в Центъра, ГЕРБ ще има не повече от 500 000 гласа на изборите, ако тази криза се задълбочи, ако продължава и ако генерирането на негатив спрямо ГЕРБ в оставащите няколко месеца, резултатът ще е и по-лош.

"Бил съм от малкото, ако не единственият, който е давал различно мнение при Борисов, събирал съм много негативи за тази позиция от всички тези, които в момента са в неговото обкръжение и които генерират всичко, което се случва като грешни ходове. Около него пиарите са тези, които се очертават като водещ фактор както за политиките, които се правят и в парламента, и в ПГ. И в кулоарите на парламента се говори за напрежението, което има между пиара и ПГ, защото не политиците, не народните представители, не шефовете на ПГ и зам.-председателите определят политиката и поведението на ПГ, а се определя от телефонните обаждания на пиарите, които обслужват и премиера, и групата. А и те са хора, които нямат нужния капацитет, опит, гледат само как да могат да запазят позицията си, когато казват добрите новини на Борисов, но не споделят реалните резултати от управлението. Пиарите и обкръжението на Борисов ще го повлекат към дъното", коментира Цветанов.

Цветан Цветанов: Кой ще поеме отговорност за 600 млн. евро заеми за държавното дружество "Булгартрансгаз"?

Според него пандемията е била управлявана в услуга на изпълнителната власт. "Не може под дадено искане и срещите, които правиш ежедневно, ти да раздаваш пари, това са парите на българския данъкоплатец, каза Цветанов за практиката на отпускане на пари от премиера.

"Трябва да бъде стабилизиран малкия и среден бизнес. Когато говорим за корупция, корупцията не е в средния и малкия бизнес, корупцията е в големите инфраструктурни проекти, както в "Турски поток", това, което би могло да бъде като АЕЦ "Белене", затова трябва да има цялостна промяна и рестарт на всички тези контролни органи, които могат да бъдат използвани като някакъв репресивен апарат, но те трябва да бъдат в услуга на обществото и да може бизнесът да работи не под страх, а да реализира идеите си", каза още той.

Коментари

 1. 2020.08.06 | 22:47
  МЕРЗАВЕЦ
 2. 2020.08.06 | 11:44
  цвъки и морал,направо жалка работа,скрий се в дън земята и не смей да даваш акъл!!!!!
 3. 2020.08.05 | 08:08
  Апартаментчо ,недей дава акъл. Някой явно от обкръжението те натопи . Ти прекали . Ако имаш съвест си трай не сери на хубавото което направи .
 4. 2020.08.04 | 23:21
  Колкото и да не понасяв Цв.Цв., не мога да кажа, че в случая не е прав. Има много посредствен народ, калинки и лимонки на НПО дето трябва да си идат с него, а те естествено не искат. Втори път няма да могат да се докопат до това което са докопали помярите. Виж икономическите кръгове и обръчи около ББ - ще го натискат да седи докато се докопат до това което искат, после ще се отрекат от мутрата ББ и ни лук яли ни лук мирисали. Както и да го гледам, ако ББ хвърли оставката си, ще го тури на всички за последно. Продържи ли да упорства и да седи на пук- става нарицателен пример в ЕС и в БГ.
 5. 2020.08.04 | 21:31
  АБЕ УТРЕ И ОТ БОЙКО ЩЕ СЕ ОТРЕЧЕТЕ КАКТО И ОТ ЦЕЦО!ВИЕ СТЕ СЪЩИТЕ МАРШИ КАТО ТЕЗИ ДВАМАТА!
 6. 2020.08.04 | 06:29
  Ако Цвъки Молитвата се разприказва за неразкритите над сто пооръчани от известен извършител убийства, от времето ,когато Радо се прочу със "златната "си отверка - дали на Каскета ще му хвръкне каскета , или ще си остане същия Гьонсурат?
  1. 2020.08.04 | 21:29
   АМИ ТОЙ ЦЕЦО БЕШЕ ГЕРБ,ОНЯ ТУЛУТ ПРИБИРАШЕ ПАЧКИТЕ ПО ЧЕКМЕДЖЕТАТА!
  2. 2020.08.04 | 06:33

   Цецо,не ти отива да даваш акъл на ГЕРБ ! Гледай си у канчето и си трай !

 7. 2020.08.04 | 07:15
  ЦВЕТАНОВ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧЕН В АНАЛИЗА СИ,НО ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ,ЧЕ ДОВЧЕРА БЕШЕ ЧАСТ ОТ ШАЙКАТА И ЗНАЕ МНОГО.НА НЕГОВО МЯСТО МНОГО БИХ ВНИМАВАЛ КАКВО ЯМ И ПИЯ.СЪЩО И ОТ НЕПРЕДВИДЕНИ СЛУЧАЙНИ АВТО ИНЦИДЕНТИ.НО ТОЙ ПОЗНАВА ДОБРЕ МЕТОДИТЕ НА ШАЙКАТА.
  1. 2020.08.04 | 19:37
   са тези дето го отърваха от осъдителна присъда за да го ползват в точния момент срещу Борисов...
 8. 2020.08.04 | 11:17
  Цветанов ,Цветанов нещастен , отритнат . До къде ще стигнеш? Толкова си отвратителен с постъпките си и приказките , че не си за гледане .
 9. 2020.08.04 | 10:40
  ТИ КОЙТО ОБИКАЛЯШ ОБЩИНИТЕ И ГОВОРИШ С ОТПАДНАЛИТЕ И СМЕНИЛИ НЕ ЗНАМ КОЛКО ПАРТИИ И ГИ АГИТИРАШ ДА ДОЙДАТ В ТВОЯТА ПАРТИЯ ТИ ГОВОРИШ ЗА МОРАЛ МИСЛЯ ЧЕ Е СРАМНО И ГНУСНО ДА ВКАРВАШ ОТПАДНАЛИ И ОТРИТАНТИ СТАРИ МУЦУНИ КОИТО СА САМО ДАЛАВЕРАДЖИИ СРАМ И ПОЗОР ЗАТОВА НИКОЙ НЕ ГЛАСУВА И НЯМА ДОВЕРИЕ НА НИКОЙ ЗАЩОТО ВСИЧКИ СИ ПЛЕТЕТЕ СОБСТЕНАТА КОШНИЦА
 10. 2020.08.04 | 10:21
  урод , грозен и нагъл .
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет