Светият синод на Русия с остра реакция срещу Турция заради "Света София"

  • 18 юли 2020 10:50

  • 1445
  • 2
Светият синод на Русия с остра реакция срещу Турция заради "Света София"
© patriarchia.ru

Светият синод на Руската православна църква изразява дълбокото си съжаление за решението на турското правителство да лиши Света София от музейния статут и да го прехвърли за богослужебно ползване на мюсюлманската общност. Това се казва в позиция на Светия синод, цитирана от БТА.

Ето какво се казва в нея: 

"Гореспоменатото решение беше взето без да се вземат предвид петициите и ясно изразената позиция на предстоятеля и йерарсите на Православните поместни църкви, представители на чужди държави, множество международни обществени и правозащитни организации, духовенство на различни вероизповедания и религиозни традиции. Взетото решение наранява религиозните чувства на милиони християни по целия свят, което може да доведе до нарушаване на междурелигиозния баланс и взаимното разбиране между християни и мюсюлмани не само в самата Турция, но и на други места.

В условия, когато християнството е преследвана религия на много места по планетата, когато изселването на християни от Близкия изток продължава, това решение на турските власти носи особена болка.

Вижте заповедта на Ердоган, с която "Света София" става джамия!

Храмът „Света София“ е построен в чест на Христос Спасител в умовете на милиони християни тя продължава да бъде храм. За православната църква този храм има специално историческо и духовно значение.

Обръщайки се към братските Поместни църкви, отбелязваме с особена тъга, че днес православният свят среща такова безрадостно събитие за Светата православна църква като фрагментирано, което се превърна в пряко следствие от антиканоничното узаконяване на разцеплението в Украйна и което отслаби способността ни да се изправим съвместно на новите духовни заплахи и цивилизационни предизвикателства. Сега, в епоха на нарастваща християнофобия и нарастващ натиск на светското общество върху Църквата, единството е необходимо още повече от преди. Призоваваме братските Поместни църкви да работят заедно, в духа на мир и любов към Христос, да намерят изход от кризата".

Надяваме се, че турските власти ще положат необходимите усилия, за да запазят по чудо запазените безценни християнски мозайки и ще осигурят достъп на християнските поклонници до тях.

Изразявайки надежда за по-нататъшното запазване и укрепване на взаимното уважение и взаимното разбиране между вярващите от различни световни религии, ние също апелираме към международната общност да окаже цялата възможна помощ за поддържането на специалния статус на църквата „Света София“, който е траен за всички християни.

Последвайте канала на

Novini.bg
1445 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Бай Васо Сърбеца

2020.07.18 | 12:43

1
Нали ватниците до вчера си бъркаха по дупките с резацйте и бяха първи дружки , сега защо реват
зелено чооовече

2020.07.18 | 13:49

2
Защото резаците им бръкнаха много дълбоко в една от главните дупки.

Добави коментар

Водещи новини