Новите български младежки делегати към ООН бяха избрани в МВнР

  • 03 юли 2020 19:42

  • 1054
  • 2
Новите български младежки делегати към ООН бяха избрани в МВнР
© МВнР

Заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов поздрави двамата нови младежки делегати от България към ООН с мандат 2020-2021 г. на тържествена церемония в Министерството на външните работи.

Младежите, които спечелиха националния конкурс, са Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев.

Кристияна Стоянова е завършила бакалавър “История” и магистър “Кризи, конфликти и дипломация” в Софийски университет, както и магистър Международни отношения в Утрехтския университет. По време и след образованието си е участвала в различни обмени и стажове, сред които в Българския културен институт в Рим, българското посолство в Хага, както и в Генерална дирекция “Образование, младеж, спорт и култура” на Европейската комисия.

Тодор Рогошев е възпитаник на Юридическия факултет на Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“, като основните му професионални интереси са международното право и международните отношения. Понастоящем е доброволец към Асоциация „Голям Брат Голяма Сестра“ и е член на управителните съвети на сдруженията с нестопанска цел „Център за Международно Право – Ерга Омнес“, „Клуб Дебати – Пловдив“ и „Център за Разрешаване на Спорове – Пловдив“.

Посланиците на Германия, Португалия и Словения у нас разкриха приоритетите на тройното председателство на ЕС

В обръщението си заместник-министър Люцканов поздрави всички осем кандидати за демонстрираните висока компетентност, въпреки предизвикателствата, породени от кризата с COVID-19. “ За мен е голямо удоволствие да видя такива млади и ентусиазирани хора. Вие сте поколението, което трябва да подготви новия свят“, каза Люцканов.

Той благодари на Дружеството за ООН в България и институциите, които реализират тази програма. За 14-а поредна година програмата „Български младежки делегати към ООН“ се координира от Дружеството за ООН в България в партньорство с Министерството на външните работи.

„ООН е изключително важна организация - гръбнакът на мира след Втората световна война и източник на стабилност. Радвам се, че вие сте хората, които искате да работите там“, заяви заместник-министър Люцканов пред участниците в конкурса.

Тази година се навършват 75 години от създаването на ООН, като и 65 г. от членството на България в международната организация.

Преди да обяви новите младежки делегати директорът на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ в МВнР и председател на комисията Валери Йотов поздрави българските младежките делегати с мандат 2019-2020 г. Богомила Корманова и Минко Даскалов за участието им в заседанието на Работна група към Съвета на ЕС по въпросите на ООН (CONUN) на 21 януари. Младежки делегати към ООН от 19 европейски държави за първи път се включиха в заседанието на Работната група, а участието им бе определено като историческо.

Двамата български младежки делегати към ООН са с мандат от 18 месеца и се включват в делегацията на страната ни към Общото събрание на ООН и Комисията по социално развитие на Икономическия и социален съвет на ООН.

Позицията на младежки делегат към ООН съществува в около 40 държави от целия свят. С програмата „Български младежки делегати към ООН“ България се нарежда сред страните - лидери в световен и европейски план, които разпознават младите хора като равностоен партньор в процеси на вземане на решения на национално и международно равнище.

Последвайте канала на

Novini.bg
1054 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
мхм

2020.07.12 | 05:42

2
смешници, само се снимат и нищо не правят като онзи младенов
ДА ДА

2020.07.04 | 05:10

1
100 % КОМУНЯРСКИ ИЗКЛЕСКИ !

Добави коментар

Водещи новини