Милен Люцканов: Ролята на България за по-нататъшното развитие на паневропейските коридори е все по-важна

  • 01 юли 2020 19:07

  • 588
  • 1
Милен Люцканов: Ролята на България за по-нататъшното развитие на паневропейските коридори е все по-важна
© МВнР

България вярва, че усилията по инициативата „Три морета“ трябва да доведат до постигането на конкретни резултати, включително и чрез необходимото финансиране за проектите, предложени от участващите страни.

„Искам да подчертая, че инфраструктурната свързаност, включително със страните от Западните Балкани, е от съществено значение за постигане на конкурентоспособност и икономически растеж. Ролята на България за по-нататъшното развитие на паневропейските коридори за инфраструктура става все по-важна,“ заяви заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов по време на видеоконферентната среща на външните министри на страните -участнички в инициативата „Три морета“.

Участниците в срещата подкрепиха приоритетите на „Три морета“ за повече инфраструктурна, енергийна и дигитална свързаност между държавите. Те настояха за повече сигурност, включително в сферата на инвестициите. Събеседниците обсъдиха перспективите за постигане на икономически растеж на страните и преодоляването на социално-икономически последици на пандемията COVID-19. Беше обсъдена и подготовката на  предстоящата на 19-20 октомври среща на високо равнище по инициативата „Три морета“ в Талин.

 

Милен Люцканов благодари на естонските домакини за организирането на днешната видеоконференция и напомни, че на срещата на върха в Букурещ през 2018 г. България представи също  инфраструктурни проекта. България активно работи в рамките на инициативата във формата „Партньорство за трансатлантическо енергийно сътрудничество“ /Partnership for Transatlantic Energy Cooperation- P-TECH/, както и за подобряване сигурността на доставките на газ, за  улесняване на  пътната и железопътната връзка със страни като Гърция, Румъния, Унгария, Чехия, Полша и балтийските държави.

По темата за инвестиционния фонд на „Три морета“ Милен Люцканов заяви, че са необходими ясни критерии за определяне на приоритетните проекти, които ще бъдат финансирани и тяхното съответствие на нашия национален интерес.

Заместник-министър Люцканов информира относно намерения за назначаване на национален координатор за инициативата „Три морета“, какъвто има в други държави. По повод българското домакинство на инициативата, той сподели, че 2022 г. би била подходяща за това.

Инициативата „Три морета“ е форум на 12 държави от ЕС: България, Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Участието на България в процеса на регионално сътрудничество по инициативата „Три морета“ е допълнение към политиките на ЕС и предоставя възможности за реализиране на икономическите ни приоритети, особено за свързване на страната ни с европейските енергийни и транспортни мрежи.

Видеоконферентната среща беше проведена под председателството на Естония, като в нея участваха също Хелга Шмид, генерален секретар на Европейската служба за външна дейност, и Стивън Биегун, заместник-държавен секретар на САЩ, както и държавният секретар на МВнР на Германия Мигел Бергер.

Последвайте канала на

Novini.bg
588 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ивет Софийска

2020.07.01 | 20:35

1
В страната ни ще трябва да се научат да полагат качествен асфалт. Защото всяка година се прави некачествен ремонт на магистрали и пътища. Сигурно партийни фирми от престъпна икономия при полагането на асфалт правят дарения на някой партий. Правосъдието докато не вкарат в затвора някой за подобни престъпления, стават негов съучастник. Но идеята за три морета е добра.

Добави коментар

Водещи новини