Ген. Янев: Отхвърлянето на президентското вето беше очаквано

Ген. Стефан ЯневСтефан Янев Стефан Янев е служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен - секретар на президента Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, по сигурността, коментира промените в закона за МВР и отхвърлянето на ветото на държавния глава.

За мен беше очаквано отхвърлянето на ветото, каза той.

Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за МВР

Президентът винаги се е ръководел от принципи и в този случай не е направил никакво отстъпление. Част от мотивите за ветото е, че се прави дублиране на функции и правомощия между МВР и НСО, обясни ген. Янев.

Той заяви, че дублирането е в параграф 6, ал. 8, където се казва, че охраняваните лица по смисъла на закона на НСО имат право да се откажат и тяхната охрана да бъде поета от МВР.

Когато човекът си избере кой да го охранява, по думите му, са възможни казуси с координацията между отделните служби.

Във вътрешен план охраната на лица е високо специализирана дейност, осъществявана от хора имащи дългогодишна подготовка и специализация и може само да се възхищаваме на техния професионализъм, посочи той.

По отношение на твърдението, че НСО е службата на президента, ген. Янев заяви, че отговорността и задълженията на президента към НСО са описани много точно в закона за НСО - да назначава и освобождава ръководителя на службата, съвместно с МС, да повишава в звания офицерите и да утвърждава щатното разисание. Върху контрола на НСО имат отношение и Народното събрание и изпълнителната власт,  по отношение на бюджета, каза той.

Не съм съгласен с думата слугинаж. Познавам специалистите отдадени на работата си. Ако има целенасочност тя е против професионализма на тези хора. Той заяви, че подозира кампания срещу НСО.

Коментари

 1. 2020.07.01 | 20:20
  След няколко месеца да не си прехапете клавиатурите?!
 2. 2020.07.01 | 18:51
  Още един паркетен генерал от отбора на Решетниковия Фаворит.
  1. 2020.07.01 | 19:39
   Още един фатмак от хората на Решетников!
 3. 2020.07.01 | 19:05
  Президента Ветов урони престижа на институцията.Трябва да бъде съден !
 4. 2020.07.01 | 18:51
  Добро утро, сетихте се най-после, че от мисеци се вихри кампания срещу НСО, ама вие преса не четете ли...то там си изливаше помия и грозни обиди непрекъснато!!! Стояхте си в черупката и никаква защита не проявихте за службата с достойни и отдадени на работата си хора, които всички ползват с удоволствие!!????
  1. 2020.07.01 | 19:05
   За ползване съм съгласен, еле па Деса-мерцедеса. Ако ги закрият, няма с кой да ходи да си копува гащи.
 5. 2020.07.01 | 18:49
  Няма никакво дублиране между МВР и НСО, защото НСО в най-скоро време ще бъде закрита. Наполеон никога не е давал някаква заповед, след като се е съмнявал дали ще бъде изпълнена. Мунчо до сега наложи десетина пъти вето, което никой не уважи. Извода е, че е посмешище за Българина.
  1. 2020.07.01 | 19:02
   Радев никой не го еб@ава за слива, нито Европейските, нито световните лидери. До сега по-т@ъп президент не е имала България. Пази боже.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кое е събитието на изминалата седмица?

Кое е събитието на изминалата седмица?

Избрано от Интернет