Емил Радев: Внедряването на новите технологии в правосъдието ще спести на европейските граждани време и пари

  • 30 юни 2020 14:54

  • 275
  • 2
Емил Радев: Внедряването на новите технологии в правосъдието ще спести на европейските граждани време и пари
©

Внедряването на новите технологии в сферата на правосъдието ще направи съдебните процедури по граждански и търговски дела по-бързи и по-евтини за европейските граждани и фирми. Тази позиция изрази евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) в качеството си на докладчик на Европейския парламент по Регламента за сътрудничеството между съдилищата при събиране на доказателства по граждански и търговски дела.

Българският евродепутат представляваше Европейския парламент в тристранните преговори с Комисията и Съвета на ЕС, при които бе постигнато споразумение по два законодателни акта – относно събирането на доказателства и връчването на съдебни и извънсъдебни документи по граждански и търговски дела.

Целта на двата документа е чрез новите възможности, които предлага дигитализацията, достъпът до правосъдие да стане по-бърз, по-евтин и по-сигурен за гражданите и предприятията в Европейския съюз. Очаква се това да направи по-ефективно и съдебното трансгранично сътрудничество между националните съдилища, което само през 2018 г. е намерило отражение в приблизително 3,4 млн. трансгранични граждански и търговски дела.

„Разпоредбите, които днес приехме, ще окажат реално влияние върху ежедневието на нашите европейски граждани. Исканията за събиране на доказателства ще бъдат изпращани директно, бързо и надеждно между съдилищата на държавите-членки, като същевременно се насърчава използването на видеоконференции”, коментира Радев. Според него постигнатите договорености ще спестят на европейските граждани време и пари, тъй като с новите правила съдебните производства ще се ускорят съществено, а неоправданите разходи по тях ще намалеят драстично.

Двете законодателни предложения представляват пакет от мерки за модернизиране на съдебното сътрудничество между държавите-членки, чрез които да се преодолеят съществуващите досега слабости и тромавост в системата. Споразумението предвижда съдилищата на страните в ЕС да могат да обменят документи по електронен път и да използват по-активно възможностите на новите технологии за комуникация от разстояние, каквито са например видеоконферентните връзки.

Благодарение на доброто сътрудничество на докладчиците в Парламента с Хърватското председателство и Европейската комисия беше постигнато и съгласие за въвеждането на по-кратки срокове за прилагане на системата за електронна размяна на исканията за събиране на доказателства, което от своя страна допълнително улеснява гражданите и съдебните органи. Децентрализацията на информационно технологичните системи в сферата на връчването на документи и събирането на доказателства при трансгранични случаи ще даде възможност на съдилищата от една страна в ЕС да изпращат документи и доказателства електронно до друга държава-членка.

В резултат от твърдата позиция на докладчика Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) се предвиди възможност при липса на отговор по такива искания те да се считат за автоматично приети след изтичането на определен срок. Акцентира се и върху защитата на информацията и поверителността при предаване на документи и вземане на доказателства, така че личните данни, смятани за неуместни в конкретно дело, да бъдат изтривани незабавно.

Регламентът влиза в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС и започва да се прилага 18 месеца след това. На държавите-членки обаче се дава срок от 3 години да въведат използването на децентрализираната информационна система в своите правосъдни системи.


 


 

Последвайте канала на

Novini.bg
275 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
време и пари

2020.06.30 | 17:02

2
ма за сметка на качество
Методи Борисов Бойков

2020.06.30 | 15:40

1
В интерес на истината Емил Радев подвежда с вида си. Всъщност говори смислено и книжовно, нещо недостижимо за 99% от сегашната каста на властта.

Добави коментар

Водещи новини