Експерт по национална сигурност за снимките с Борисов: Това е липса на политическа култура

  • 19 юни 2020 14:13

  • 3532
  • 6
Експерт по национална сигурност за снимките с Борисов: Това е липса на политическа култура
© Булфото (архив)

Липсата на политическа култура и на човешко възпитание влияе на сигурността. Така проф. Димитър Йончев - експерт по национална сигурност, коментира разпространените снимки от спалнята на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

По думите му при поява на такива материали има стандартен път - предприема са независима експертизи и се преценява сериозността им, след което се продължава нататък.

Киберексперт: Метаданните на снимките с Борисов са с дати от 2021 г. и 2024 г.

"Опитите всички да се упражняват върху една такава случка показват липса на политическа култура. Ние сме избрали политиците, за да реализират програмите си, а не да доказват кой колко е корумпиран - за това си има съответните технически средства", категоричен беше експертът пред БНР.

Проф. Йончев коментира напрежението между институциите на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. По думите му, независимо от това кой ги населява в дадения момент, винаги то е налице, но в някаква степен това е здравословно.

Според експерта България не е достатъчно зряла, като политическа култура, за да има парламентарна форма на управление. Той обаче уточни, че не поддържа друга форма на държавно управление, а е категорично за парламентарното. По думите му се е оказало, че силната власт в страната е изпълнителната власт.

"И понеже президентът е представителна фигура, не разполага с изпълнителна власт, се наблюдават това напрежение между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Това напрежение ще продължи, тъй като какъв е смисълът от парламент, ако той сляпо изпълнява само волята на изпълнителната власт?".

Проф. Димитър Йончев обясни, че това не е личностен проблем, т.е. не зависи от хората, заемащи постовете премиер и президент, а е проблем на политическа култура. "Демократичното поведение е публичен театър и се иска уважение към правилата. Това, че чувстваш сила в момента, не означава, че трябва да караш през просото. Уважението позволява да се разграничи една политическа аристокрация от случайно попаднали хора във властта".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3532 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2020.06.19 | 18:04

4
НЕ ПИТАТ ОТКЪДЕ СА ПАРИТЕ,А ДАЛИ ИМА ПОЛИТИЧЕСКА КУЛТУРА?
Руски Ако

2020.06.20 | 16:54

6
Да пачките са ясни РУБЛИ , и те са за да дестабилизират БЪЛГАРИЯ!!! И ИЗПАЛНИТЕЛЯ Е ЯСЕН ОНИЯ С ДРОНА!!! И ЧЕ Е НА РУСКА ЗАПЛАТА Е ЯСЕН И СЕ НАРИЧА НАЦИОНАЛ ПРЕДАТЕЛ - "РЕЗИДЕНТА" клякащия на Путин и бития от руски поп!!! С ЛЮБООВНИЦА НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА, А ОЛИГАРСИТЕ СА ЧЕРВЕНИ ВЕЛМОЖИ НА КРЕМЪЛСКА ЯСЛА!!!
шпионката на Коко

2020.06.19 | 18:27

5
Туй си е чиста самореклама, сиреч селфи .
АЗ

2020.06.19 | 16:05

3
Каква култура у Нинова, Радев (който е знаел за снимките преди да ги публикуват, сам се издаде и сега се прави на ощипана булка), Божков, Мая и цялата безкрайна верига...
ЛОША РЕКЛАМА НЯМА!

2020.06.19 | 15:11

2
И какво му направиха? Само му вдигат рейтинга! Толкова елементарно и пошло изпълнение- дело на аматьори! Почесаха го по мъдята!
Така не става

2020.06.19 | 14:41

1
И със снимки и без снимки Борисов си е Борисов. Контрата остана в тези , които са ги правили и разпространявали.

Добави коментар

Водещи новини