Министър Горанов разкри за още далавери и нарушения в ДКХ

  • 19 юни 2020 14:47

  • 2550
  • 10
Министър Горанов разкри за още далавери и нарушения в ДКХ
© Булфото (архив)

Министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва информира по време на парламентарния контрол, че в началото 2015 г. е разработена Концепция за облагане на хазартната дейност в България, която включва анализ на действащия режим на облагане в страната, на европейското законодателство в областта на облагане на хазартната дейност и анализ на моделите на облагане на тази дейност в другите страни от ЕС, според който е установено, че облагането с данък на брутната печалба е предпочитан модел на облагане на хазарта от страните-членки, а данъчната ставка е в зависимост от данъчната основа.

Той отговори на въпрос от страна на депутата Румен Гечев относно "нова концепция за облагане на хазартните игри", декларирана от министъра на финансите през м. март 2016 г. В разработената концепция е предложен нов режим на облагане на хазартната дейност на България, изтъкна още министърът и допълни, че във връзка с този нов режим са подготвени и предложения за промени в няколко закона, придружени с мотиви и оценка на въздействието.

Финансовият министър заяви, че моделът на облагане на брутната печалба е ефективен инструмент за намаляване на дела на нелегалната хазартна дейност. Той посочи, че моделът за облагане, включен в концепцията, изисква въвеждането на сложна система, която да се ползва от организаторите на хазартни игри за определяне на брутна печалба като данъчна основа и от приходната администрация за осъществяване на контрол, което би довело до значително увеличаване на административната тежест.

Горанов: Комисията по хазарта е извършила 3137 проверки от 2015 до края на 2019 г.

Министърът изтъкна, също и, че облагането на хазартна дейност в България винаги е било фокус на общественото внимание и всяка промяна в обема и вида на облагане подлежи на различни интерпретации за това дали това е най-подходящият и справедлив модел за хазартния пазар в страната. Поради тези обстоятелства разработената Концепция и нов модел на облагане на хазартната дейност не бяха представени на НС и беше запазен действащият модел на облагане в хазарта в България, който в много голяма степен се доближава до моделите на облагане на хазартна дейност в европейските държави с най-развит хазартен пазар и е съобразен със спецификите на националния пазар, каза министърът.

В отговор на допълнителен въпрос министърът посочи, че посочената норма в параграф 16 възлага опосредствана законодателна инициатива от страна на МС. Сами разбирате, че никой не може да бъде накаран насила да реализира законодателна инициатива, доколкото това е само право, а не задължение по Конституция, коментира министърът и допълни, че е разсъждавано по различните аспекти на облагане в страните от ЕС, но е преценено, че не се налага промяна на модела на облагане, предаде БТА. Той допълни, че през този период всеки едни депутат е имал възможност да предлага промени в режима на облагане и в предишни години подобни промени в Закона за хазарта са настъпвали.

Цветомир Найденов сподели кои са "десните ръце" на Васил Божков

По отношение на реализирането на наказателна отговорност министърът напомни, че компетентният орган е Прокуратурата, която, по думите му, работи активно по темата, свързана с незаконосъобразно поведение от страна на Комисията по хазарт. По въпроса за административната отговорност за действия на служител от НАП, министърът заяви, че при липса на доказана вина или нарушение на служебните му задължения, не смята, че трябва да се реализира подобна отговорност.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2550 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2020.06.20 | 17:25

10
Тая горанка крадлива измислил нова схема
Владимир

2020.06.19 | 18:17

9
Тая мърла Vladi G, ще я видим ли в панделката
....

2020.06.19 | 17:59

8
Мигаш ли с очички владко-хахахааааа -сопол недобърсан

2020.06.19 | 17:57

7
Крадеца вика дръжте крадеца.

2020.06.19 | 15:14

1
подавай оставка , седемстотин милиона си проспал .

2020.06.19 | 17:08

6
не не, след тази голямата каша, да си довършват недоразуменията
Чо

2020.06.19 | 16:57

2
Те неса проспати за една нощ тесе проспиват от времето на Сергей Станишев и назад

2020.06.19 | 17:04

4
Ти преставяш ли си Франция и Германия ако излязат от европейския съюз и влязат в Брегзит

2020.06.19 | 17:05

5
много смешно ще стане

2020.06.19 | 17:02

3
Да време беше да си защитиш тезата, че отиваме към по бай Тошово време когато нямаше ДДС

Добави коментар

Водещи новини