Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза

  • 29 май 2020 13:24

  • 463
  • 0
Въвеждането на е-товарителници е в напреднала фаза
©

Министерството на транспорта е в напреднала фаза за въвеждане на електронни товарителници, като на първия етап те ще важат за вътрешния транспорт, а по-късно и за международния. Това е съобщил зам.-министърът на транспорта Ангел Попов на среща в БСК с председателя на Камарата Радосвет Радев.

Попов е отбелязал, че искането за въвеждане на електронни товарителници е било отправено за първи път от БСК с официално писмо до МТИТС, като част от пакета антикризисни мерки за преодоляване на последиците от COVID-19 в областта на транспорта и логистиката.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Министър Желязков: Всички мерки, които се взимат, трябва да имат по-дълъг хоризонт

В началото на април т.г. БСК представи идеята за е-товарителници пред МТИТС по настояване на две браншови организации - Националното сдружение на българските спедитори и Националната организация на митническите агенти, припомнят от камарата.

Предстои в първите дни на юни МТИТС да представи работен вариант на документите, които следва да уредят правно статута и ползването на електронни товарителници у нас, и след съгласуване със заинтересованите представители на бизнеса, да се пристъпи към ефективното въвеждане на мярката в практиката.

Въвеждането на е-товарителници спестява време на операторите и администрацията в сектора, ще доведе до по-добра отчетност, по-добър контрол от страна на държавните органи и, не на последно място, ще има екологичен ефект, тъй като сериозно ще ограничи хартиения документооборот, посочват от БСК.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини