Хасан Адемов: Кризата с коронавируса показа нагледно недостига на медицински специалисти

  • 27 май 2020 07:55

  • 1834
  • 9
Хасан Адемов: Кризата с коронавируса показа нагледно недостига на медицински специалисти
© БНТ

Добре съм. Искам отново да благодаря на тези, които положиха максимални усилия да преборя заразата. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от ДПС д-р Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва, който се излекува от новия коронавирус.

Националният оперативен щаб има идея да направи цялостен анализ на това, което се случи в последните 2-3 месеца, за да може да се оцени състоянието на здравната ни система. Тази криза показа нагледно недостигащите медицински специалисти у нас. Неслучайно се наложи подкрепа и от доброволци. Достатъчно специалисти няма не само в България, но и в цяла Европа, но това не е универсално оправдание. Очевидно е, че мотивацията на младите лекари да останат в България не е на подходящото ниво, заяви той.

Добрите новини продължават: 10 нови случая на COVID-19 у нас, 18 са излекувани

За здравна реформа се мисли от 30 години, но за голямо съжаление тя не е реализирана така, че да достигне нивото на заложения финансов ресурс. Системата не е в състояние да отговори на потребностите в момента. Независимо от мобилизацията, в някои региони проблемите в системата се оказаха изключително сериозни. Очевидно е, че реформа до края на този мандат няма да се случи. За да се случи, трябва да се постигне максимално ниво на съгласие не само на политическо ниво, но и в медицинското съсловие, коментира д-р Адемов.

За щастие, мерките на Щаба се оказаха достатъчно адекватни, така че щетите да бъдат минимизирани, доколкото е възможно, добави той.

Очевидно е, че и икономическите възможности на държавата не са такива, че да може да подкрепи всеки индивидуално в кризата. Към мерките на управляващите винаги може да има по-добри очаквания. Очаква се след 1 юни да има нови мерки, включително и в социалната сфера, заяви депутатът от ДПС.

Тома Биков за намаляването на ДДС: Ще спасим цял един бранш

Намаляването на ДДС за ресторантите и книгите на 9% отвори кутията на Пандора. Това е една голяма тема – каква да е данъчната система на България. Ние от ДПС смятаме, че периодът на твърдата ставка е отминал и трябва да се мисли дали да има диференцирани ставки, отбеляза д-р Адемов.

Той уточни, че ДПС ще подкрепи при гласуването на второ четене намаляването на ДДС за ресторантите и книгите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1834 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
СТАРА ЗАГОРА

2020.05.27 | 21:44

9
ХАСАНЕ И ТИ СИ В ТОЗИ КЮП, ЗА 30 ГОДИНИ ИЗГОНИХТЕ МЛАДИ И КАДЪРНИ МЕДИЦИ А ТУК ГИ НАПРАВИХТЕ ТЪРГОВЦИ И ЧЕСТНИТЕ ИСКАЩИ ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ГИ ИЗКАРАХТЕ ТЕРОРИСТИ /ЦИТИРАМ ДАВИТКОВА ОТ ГЕРБ/ ДОКАТО НЕ ЛИКВИДИРАТЕ ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В МЕДИЦИНАТА, ДОКАТО НЕ ВДИГНИТЕ ЗАПЛАТИТЕ КАТО ЕВРОПЕЙСКИ И ПОВИШИТЕ НИВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕ НА МЕДИЦИ ТАКА ЩЕ БЪДЕ, ЛИПСА НА КАДРИ А НАРОДА ЩЕ МРЕ А ВИЕ ЩЕ СЕ ХИЛИТЕ КАТО МАЙМУНИ С МИСЪЛ КАК ДА ИЗЛЪЖЕМ И КАК ДА КРАДНЕМ. ТАКА Е ХАСАНЕ ЗА ТЕЗИ 30 ГОДИНИ.
иванов

2020.05.27 | 09:23

7
Над 400 болници...Ние сме световни шампиони в това нещо....Имало недостиг - ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА....Минимум 100 болници трябва да се премахнат....Това значи реформа... Разни медиц. тарикати ви лъжат като за световно...Истината от другата страна са и парите...Разни измамници с мед. дипломи с болни амбиции и мания за величие крадат като за световно... В БГ се плаща не за свършена работа а за разни титли....Това съсловие е далеч от понятието степен на сложност. Добре че техниката им върши работата а те са едни оператори.... Кастова система -
Разбира се че има НЕДОСТИГ

2020.05.27 | 09:30

8
КАКВО ИСКАШ? ДА ЗАПРИЛИЧАМЕ НА ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО И ДА ЧАКАМЕ С МЕСЕЦИ ДА НИ ПРИЕМАТ ЗА ПРЕГЛЕД. ИЛИ ОНКОБОЛНИ ДА ЧАКАТ С МЕСЕЦИ ЗА ПЛАНОВИ ОПЕРАЦИИ? ТРЯБВА ДА СИ МНОГО ПРОСТ ЗА ДА ИСКАШ ТОВА!!!!
BOCOVID-19

2020.05.27 | 09:22

6
ГЕРБАВИЯ ВИРУС Е ПО - ОПАСЕН ! ПРИЧИНЯВА АУТИЗЪМ , СПАД НА IQ-то С 40 % ,СКЛОННОСТ КЪМ ОНАНИЗЪМ ПРЕД ПОРТРЕТИ И АНАЛЕН СЪРБЕЖ !
bel

2020.05.27 | 09:10

5
затова ли уволнявахте медицински сестри?
Ice Tea

2020.05.27 | 08:46

4
ти си оставаш заклет Вавилонец - копеле сатанистко! Истината не е времеенна а Вечносъществуваща, Абсолютната истина Господ Иисус Христос - Победителя на смърта дявола и ада! Този който ти заклети вавилонецо мразиш, но за омразата си и ще шолучиш " възнаграждение " и тук временно и там вечно!
ами

2020.05.27 | 08:33

3
Каква мотивация и каква здравна система.... Нали преди време премиерът ти заяви че не го интересува емиграцията на лекари и медицински персонал. Новите щели да попълнят липсата.....какво ОЧАКВАШ? За без пари и удължено работно време, работа на смени и понякога лигави пациенти, никаква преспектива за развитие без познати и връзки КОЙ ДА ОСТАНЕ????

2020.05.27 | 08:32

2
И българските турци да изкарат малко медицински персонал не става иначе
Hahahah

2020.05.27 | 08:22

1
Има недостиг на работна заплата батка, вдигни им заплатите пък да видим дали ще имаш проблем.

Добави коментар

Водещи новини