Васил Велев: Намаляването на ДДС не означава, че цените ще паднат

  • 22 май 2020 18:40

  • 736
  • 6
Васил Велев: Намаляването на ДДС не означава, че цените ще паднат
© Кадър: БНТ

Имаме добра и ефективна данъчна система, която не трябва да се пипа. Ние все пак одобрихме намаляването на ДДС за ресторантьорството, като временна антикризисна мярка. Не подкрепяме намаляването на ДДС за другите сектори. Тази мярка не цели намаляване на цените, а подкрепа на най-засегнатия бранш, който не работи вече няколко месеца. Ние подкрепяме предложението на браншовите организации мярката да е временна. Дупката в бюджета няма да е и 150 млн., както и няма да се получи голям дефицит.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който коментира приетото днес от депутатите на първо четене намаляване на ДДС.

Парламентът прие на първо четене 9% ДДС за ресторанти, хотели и книги

"Има една заблуда, че всичко се облага с 20%. Всъщност настаняването в хотели и къмпинги се облага и сега с 9%. Четири страници са услугите, които се облагат с нулева ставка ДДС. Това не е някакъв прецедент.

Отново ще повторя, че ние твърдо подкрепяме тази временна антикризисна мярка за най-засегнатия бранш и сме твърдо против намаляването на ДДС за други браншове, защото те не са постигнали разбирателство с правителството", разкри Велев.

АИКБ в позиция по ЗИД на Закона за ДДС

Нашата философия по време на криза е следната - трябва да се подкрепят доходите на хората, а не да се намаляват цените. Трябва да има подкрепа на заетостта. За нас следващият етап на кризата ще засегне българските фирми, които се занимават с износ. Мярката 60/40 трябва да се насочи точно в тази насока - да подкрепи доходите на работниците в тези фирми", заяви още той.

"Не може бюджетът да се актуализира всеки месец. Има още много неизвестни около тази криза. Има вероятност бюджетът да се актуализира септември, но има още много време и ще видим какво ще се случи. Аз се надявам в момента да сме в най-долната точка на коронакризата", завърши председателят на АИКБ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
736 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Мишо

2020.05.22 | 19:10

1
За бога българи не посещавайте ресторантите защото собствените и без това не си плащат данъците, готвачите оплюват храната, сервитьорите са алчни за бакшиши, алкохола е разреден.
бай онзинян

2020.05.23 | 17:33

6
мдаааааааааа! и не само оплюват храната,ами си и чешат дупята и клиентите плюскат говняна храна!!! ми да ви е сладко!!!
на всичко отгоре

2020.05.22 | 20:16

4
цените вече са драстично по-високи...Обичайния подход на родните "бизнесмени" да наваксат пропуснатите ползи по време на карантината...Те никога не са залагали на качество в обслужването и качество на храните ,а в цените....Висока цена за бърза печалба а клиента се свежда до брашнен чувал който трябва да се изтупа....
Симо

2020.05.23 | 00:28

5
Този е много грозен.
СМЪРТ ЗА БОЙКО БОКЛУКА

2020.05.22 | 19:31

3
Естествено че не означава..Никой не си е помислил друго.Идеята на намаляване на ДДС е милионерите да станат още по големи милионери,а бедните още по бедни.Между другото и заплатите в сектора намаляха драстично,.....не че преди това взимаха нещо по различно от жълти стотинки де...Хем им намалят ДДС и увеличават драстично печалбите хем се възползват от КАРАНТИНАТА да намалят заплатите...АЛЧНА ганьовска измет

2020.05.22 | 19:15

2
e to e iasno kak shte padnat cenite kato slugite na ciganskiat premier shte minat da kajat na vsicki kakvi komisionni triabva da davit za tova namalenie na dds to tuk rabotata e sahtata kato pri vasil bojkov.

Добави коментар

Водещи новини