Екатерина Захариева разкри защо спряха брифингите на щаба и ще се удължи ли извънредното положение

  • 02 май 2020 19:05

  • 129028
  • 29
Екатерина Захариева разкри защо спряха брифингите на щаба и ще се удължи ли извънредното положение
© Кадър - Канал 3

Извънредното положение е до 13 май и няма нужда да се удължава след тази дата. Това обаче не означава, че всички мерки ще отпаднат, защото още сме далеч от справянето с пандемията. Както виждате мерки се облекчват всеки ден. Премиерът и хората от щаба разговарят ежедневно по темата и преценяват коя мярка да се облекчи. Утре ще имаме заседание на Министерски съвет, на което ще обсъдим промените в закона така че, извънредното положение да не се продължава след 13 май, но определени мерки да продължат да важат. За мен мерките, които ще трябва да спазваме още дълго време, са социалната дистанция, носенето на мсаки в градския транспорт и магазини. Все още съществуват предупреждания за пътуване, както между държавите в Европа, така и за вътрешните придвижвания. 

Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по повод последните разхлабвания на изолационните мерки. "Всички в Националния оперативен щаб понесоха огромна тежест и продължават да я носят. Пак ще повторя, че премиерът и членовете на щаба разговарят ежедневно. Това, че няма да има брифинги не означава, че щабът няма да работи. Трябва да имаме уважение към тези хора. У тях се натрупа умора. 

Спират брифингите на щаба. Първи случай на починал лекар у нас

Днес четох много глупости по темата за спирането на брифингите. Истината е, че брифингите отпаднаха по тяхно желание", разкри Захариева.

"Свободното придвижване на хора в ЕС не работи. Направихме всичко възможно и поне стоките се придвижват чрез "зелените коридори". В началото на кризата беше много тежка ситуацията с нашите сънародници зад граница, които искаха да се приберат. Имаше много бедстващи българи. Първите тежки вълни отминаха и ситуацията се нормализира. Сега вече имаме и обратната вълна - върнали българи, най-вече от държави от ЕС, които искат да се приберат в държавите, откъдето са дошли. Постоянно пребиваващите в тези държави няма да имат проблем да се приберат там. Преди 10 дни ЕК излезе със стратегия за първоначално излизане от кризата. Това е само първият етап, защото тази криза ще продължи дълго. Първата препоръка е за отварянето на границите между съседните държави. В постоянен разговор сме с всички външни министри. Само когато има пълно единодушие, тогава ще говорим за възстановяването на нормалния живот и нормалните пътувания. Всички държави удължават рестрикциите за пътувания", категорична бе Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Въпреки COVID-19 България продължава битката за отпадане визите за САЩ

"През седмицата разговарях с посланик Херо Мустафа. Тя ми съобщи, че летните бригади за студенти в САЩ към момента не са отменени. Те са отложени до 12 май. Трябва да изчакаме до 12 май и да видим дали ще бъдат отменени. Ако някой получи виза, ние не можем да го спрем да пътува. Моята препоръка, още от февруари месец, е да не се пътува без това да е наложително. Аз останах много изненадана колко хора тръгнаха на екскурзии, дори след като беше обявено извънредното положение. Следващата седмица отново ще имаме разговор с посланик Херо Мустафа и ще продължим темата за отпадането на визите за български граждани", каза още вицепремиерът.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
129028 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар
sonia

2020.05.04 | 14:48

29
OT KAKAV ZOR BI E SEGA TCVETANOV,TOU SI NAPRAVI BABATA, DRAJTE GO ZA TZARVULITE SEGA
Българин

2020.05.02 | 19:36

2
ТАЗИ КИФЛА НА КАКВА СЕ ИЗЖИВЯВА, КАТО УЖ Е ВЪНШНА МИНИСТЪРКА, А ПО ЗАКОН ОТГОВОРНОСТ ПРИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ НОСЯТ ПРЕМИЕР И ВЪТР. МИНИСТЪР!!! КАЛИНКИ, МОЛЯ ЧЕТЕТЕ КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ - НЕ УПРАВЛЯВАТЕ МАХАЛАТА, А ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ, ЗА КОЯТО ДЕДИТЕ НИ СА ДАЛИ МИЛИОНИ ЖЕРТВИ!!!
Радев

2020.05.03 | 17:11

28
Браво другарю тъп си като мене
Фен

2020.05.03 | 15:51

27
Защо вкарвате заразата от Европа с полети през ден г-жо Захариева! Трябваше да спрете всички полети поне за два месеца ! Ние си стоим в къщи я вие насила ни заразявате!! Спомнете си първи те случаи на корона вируса!!!
Биг

2020.05.03 | 09:39

22
ДА СЕ МАХАТ.НЕЩАСТНИЦИ.НИЕ КОИТО ОСТАВАМЕ ТУК ЩЕ ИМ ОПРАВЯМЕ ДЪРЖАВАТА.ПОСЛЕ КАТО ВИДЯТ ЗОРА ПАК ЩЕ ХУКНАТ ДА СЕ ПРИБИРАТ.ЕЙ ТОВА Е БЪЛГАРИНА...НЯМА ДА СЕ СДРУЖИ И ДА СИ ОПРАВИ КЪЩАТА АМИ ПО ЛЕСНО Е ДА СИ СТЯГА БАГАЖА И ДА ГО ИГРАЕ ПАНТЕЛЕЙ ПЪТНИКА.ДА СЕ МАХАТ ЧАС ПО БЪРЗО.ДОЙДОХА ДА СЕ ЛЕКУВАТ БЕЗ ПАРИ .ЗАЩО НЕ СИ ОСТАНАХА ПО ГУРБЕТИТЕ КЯТО ВИДЯХА ЗОРА...ПОМИИ..
От на рода

2020.05.03 | 15:10

26
Не лаи "пумияр такъв" а почваи да оправяш държавата, че като си дойда да ми е гот. Аре марш, БИГ
Граданин

2020.05.03 | 13:11

24
Колкото повече смърт, толкова по-добре за съжаление.. Земята не може да Ни изхранва...
Гешо

2020.05.03 | 14:25

25
Жертвай се, ще те обявим за месия и ще те рисуваме на иконите.

2020.05.02 | 23:20

13
Спряхте го защото много ви е наближило да ви подкараме ш*и*б*а*н*я*ц*и долни !
Уйко

2020.05.03 | 11:59

23
Дъъъълго време ще пишеш това!
Васил

2020.05.03 | 08:49

21
Чудно ЛИЕ защо Пламена КВ19 във Видинско, показаха хартиените съсани"костюми" раздадени в дома на гара Орешец, произведени 1984г,за други цели. КЪДЕ ОТИВАТ КОСТЮМИТЕ ОТ НАШИТЕ ШИВАШКИ ПРЕДПРИЯТИЯ, ПРИМИЕРА КАЗА :ТОВА ЩЕ ШИЕ ПО 8000 БР ЗА 24ЧАСА,ДРУГО 2000БР. КЪДЕ СА,??? ИЗНАСЯТ СЕ ПЕЧАЛБА 500%. - - - - 800%,КОЙ ПРАВИ ТОЗИ ИЗНОС, ОСИГУРЕТЕ ПЪРВО НЕОБХОДИМОТО ЗА НАШАТА ДЪРЖАВА И ХОРА, ЗНАЕТЕ САМО..... ПАРИ, ПАРИ, ПАРИ!!!!!!
Николов

2020.05.03 | 08:21

20
Захариева, не подкарвай студентите за работа в САЩ, НЕВИЖДАШЛИ какво говори Премиера, НЕВИЖДАШЛИ масовите гробове, хладилни те камиони, поръчали 100 000,черни чувала, не четеш ли, не гледаш и не слушаш. НЕЕ ВРЕМЕТО ДА ХОДЯТ ДА РАБОТЯТ ТАМ, А ПЛОЧАТА С ВИЗИТЕ Е СЛУШАМЕ 30 ГОДИНИ, ЗНАЕМЕ ПЕСЕНТА!
Гражданите

2020.05.03 | 07:56

19
Акъл от вестник труд, от младите спортисти. Всеки си знае тях си. Писна ни от платени публикации и прохождащи млади хора. Питай патило. От 45 години ни казваха, стари сте, тук не е пансион, а днес те са над 50,55,60.
Анонимен

2020.05.03 | 07:40

18
Не от коронавирус, но много хора ще си отидат от този свят от други предружаващи ги болести. Лекарите отивайте си. След това. Кога след това. Чакайки пред очен кабинет една жена, идваме от турция, там го лекуваха и.. Доктори.. И ние ще се заразим, нямаме маски, кога на обяд болница затвориха. А сега е пика на аюергиите, не знаем.. Капките,.. Асматици умират. Тежко заболяване, пневмонии, притесняват се майки за децата си, на 30 г, у пловдив ходят. Нещата са съвместими

Добави коментар

Водещи новини