Приет е Правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия

  • 15 април 2020 10:23

  • 408
  • 0
Приет е Правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия
© Булфото (архив)

Със свое постановление правителството прие Правилник за прилагане на Закона за публичните предприятия, в изпълнение на предвидения за това 6-месечен срок от влизането в сила на закона. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

С него се детайлизира уредбата на обществените отношения, предмет на Закона за публичните предприятия, привежда се подзаконовата нормативна рамка в съответствие със закона и се събират в един нормативен акт всички регламенти в областта на публичните предприятия. Приемането на Правилника е част от предприетата нормативна реформа в областта на публичните предприятия, в съответствие с препоръките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Правителството прие Устройствен правилник на Агенция за публичните предприятия и контрол

Прилагането на Закона за публичните предприятия и на Правилника за неговото прилагане се очаква да доведе до унифициране и модернизиране на правната уредба в тази област, до подобряването на корпоративното управление на публичните предприятия, до по-добри резултати във финансовото им състояние и ограничаване на фискалните рискове, както и до увеличаване на публичността и отчетността на тяхното управление.

Законът за публичните предприятия беше разработен съвместно с ОИСР по проекта „Модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия в съответствие с добрите международни практики", част от Програмата за подкрепа на структурни реформи на Европейския съюз.

Целта беше въвеждането в националното законодателство на насоките на Организацията за корпоративното управление на държавните предприятия. Разработването и приемането на Закона за публичните предприятия адресира както поетите ангажименти във връзка с намеренията на страната ни за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз, така и политиката ни за присъединяване към ОИСР.

Правилникът за прилагане на Закона за публичните предприятия също е разработен със съдействието на ОИСР. Организацията ще продължава да оказва подкрепа в процеса на реформиране на сектора на публичните предприятия, като е предвидено с последващ проект да окаже пряко съдействие и за подобряване на административния капацитет на Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини