Боил Банов представи пред колегите си от ЕС мерки в подкрепа на сектора на национално ниво

  • 09 април 2020 18:50

  • 355
  • 1
Боил Банов представи пред колегите си от ЕС мерки в подкрепа на сектора на национално ниво
© Булфото (архив)

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за е участвал днес във видеоконференцията на високо равнище на министрите на културата на Европейския съюз (ЕС), посветена на последиците от въздействието на коронавируса върху културния сектор и на възможните ефективни мерки за възстановяването му след кризата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Целта на срещата е да обобщи информацията от държавите членки относно видовете помощ, предоставяна на национално равнище, и да се набележат мерките, които да повишат издръжливостта на културния сектор в краткосрочен и дългосрочен план, посочват от Министерството на културата (МК).

Неофициалната среща е била по инициатива на хърватското председателство на Съвета на ЕС. Участвали са всички министри на културата от 27-те държави членки и трима европейски комисари.

Банов е представил мерките на национално ниво, които включват гарантирани заплати и осигуровки за държавните културни институти в областта на сценичните изкуства за периода на извънредното положение, но не повече от 6 месеца. Подпомогнати са самоосигуряващи се творци в областта на културата и на изкуствата с по една минимална работна заплата и са начислени осигуровки за два месеца от времето на извънредното положение и един месец след неговата отмяна. Представена е и възможността за кандидатстване с проекти към МК и националния фонд "Култура" по съществуващите програми. Възможност за получаване на безлихвени кредити до 1500 лева с удължен срок на изплащане и схемата "60:40" за запазване на работните места в предприятията, включително за тези, занимаващи се с артистична и творческа дейност, са част от останалите мерки у нас.

Глобиха Боил Банов - пушил на работното си място

"Всички ние и Комисията трябва да вземем сериозни и спешни мерки за спасяването на нашите творци и хилядолетната култура на Европа, да работим заедно и да обличаме обещанията в реалности, за да дадем на целия сектор усещане, че мислим и работим за тях", е казал Банов на срещата днес.

Банов е предложил да се организират подобни срещи и в бъдеще, с цел проследяване на динамичното развитие на ситуацията, ефекта от прилагането на мерките и вземане на бъдещи решения за сектора.

Навременен и адекватен отговор на призивите за подкрепа, според министрите, може да даде ЕК - програмата "Творческа Европа", в сътрудничество с други програми и чрез специфична безвъзмездна помощ, програмата "Хоризонт 2020" и други, които биха могли да включат културата и творческите сектори в своите цели.

По инициатива на предстоящото германско председателство на Съвета на ЕС, министрите на културата ще разгледат възможността да се обединят около съвместна декларация, основана на проведената дискусия. Тя ще има за цел да изпрати политическо послание към сектора и да подчертае ангажираността за намиране на ефективни решения.

 

   

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf!?!?!??!

2020.04.09 | 18:58

1
представил е етикета на водката......опитва да замаже поредния скандал..

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини