Владислав Горанов: Не е моментът за безусловен базов доход

Отново ще призова партиите да подкрепят актуализацията на бюджета. Това каза от парламентарната трибуна министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 8923

Не виждам съществени разделителни линии, въпреки че краткият срок не даде възможност на някои от предложенията да бъдат технологично изготвени, така че да следват логиката на закона. Това при такъв тип дебат и при тази скорост на работа едва ли е повод за критика по същество. Основната разлика между позициите на правителството и позицията на част от народните представители е свързана със степента и дълбочината на мерките, които следва да се предприемат. Основната разделителна линия сякаш остава, отношението към самоосигурените лица и подходът за безусловен доход на тях. В икономическата доктрина отдавна се говори за безусловен базов доход, дори са правени експерименти в света. Вероятно след десетилетия, когато индустриалните отношения се променят до такава степен, че единственият механизъм за преразпределение остане темата за безусловен базов доход ще дойде на дневен ред, но днес подкрепям по-скоро тезата, че сме в началото на една непредвидима по мащаби криза, която, дай Боже, да е по-кратка, в която моментът за подобен социален експеримент сякаш не е дошъл, заяви той.

Менда Стоянова: Първо помагаме и раздаваме, а после разделяме

Можем ли с аргументите, че някои хора са загубили доходи, без да са участвали в осигурителната система, много бързо и без преценка на имущественото им състояние, да разхвърлим едни пари? Останах приятно изненадан през всичките седмици на дебат, че в главата на българина вече не е сравнение с държави от нашата черга, а отидохме до там да гледаме политиката на САЩ, Германия и Швейцария. Това говори добре в конвергенцията в духа на българина. Не знам дали като работоспособност или добавена стойност сме го достигнали, но духовно очевидно сме дотам конвергирали, че вече да се сравняваме с водещите икономики в света. За съжаление, финансовите реалности не са точно такива. Ние продължаваме да разсъждаваме върху темата с тези, които не са участвали в осигуряване поради начина на организация на тяхната трудова дейност. Не съм убеден дали без преценка на техните доходи трябва с лека ръка да разпределяме оскъдния ресурс в българския бюджет, посочи Горанов.

По думите му от БСП предлагат решение, което не са определили във времето как действа. Ако то се касае само за един месец, това би следвало да означава поне три месеца прилагането на такава мярка, която с тези 900 млн. би трябвало да изглежда почти три пъти по-скъпа. По-скоро казвате, че за трите месеца ще е достатъчно, но ако направите оценка върху 800 хил. самоосигуряващи се по декларации в НАП или ако не ги отграничите във вашето законодателно предложение няма да има лесен отговор. Пак повтарям, това, което се предлага от страна на правителството като първи мерки, има и предимства, вероятно за някои има и недостатъци. Философията в участието в осигуряването от страна на държавата, т.е. предоставянето на част от дохода за запазена заетост би било безпредметно като мярка, ако не се предвиди минимално участие от страна на работодателя. Целта на една подобна мярка е да запази доходите на заетите хора. Ако работодателите с всички критики не са склонни да участват с нищо, къде говорим за солидарност в тази мярка. Предизвикателствата на прогнозирането стоят. Не казвам, че тази актуализация не можеше да съдържа и други елементи, но мога да ви уверя, чя тя е напълно съобразена с това държавата да може да изпълнява функциите си през следващите месеци и докрая на годината. Повярвайте ми дебатът ще е по-труден след края на пандемичната част на кризата. Не сега, затова да не прибързваме с мерки, които можем да вземем във всеки един момент на следващ етап. Да, хората имат нужда от успокоение. Първата фаза идва по линия на това, че социалната система на държавата е въоръжена с достатъчно ресурс, който може да издържи напливът, който ще бъде насочен към нея, коментира финансовият министър.

Ще има ли хора, които ще теглят кредити или ще се възползват от схемата 60/40?

Подпомагането на бизнеса някои го оценяват като недостатъчно, други като работещи. След днешното заседание то ще претърпи допълнителна оптимизация, която дава възможност на тези работодатели, които са запазили своята дейност и искат да участват със солидарността със своите работници и да продължат да осигуряват доход от трудова дейност, да се включат. Тези, които наистина нямат възможност да отделят нито лев от собствените си ресурси или са 100% прекратили дейността, вероятно за тях ще трябва да търсим подпомагане след кризата, защото в момента един ресторант ще има нужда вероятно от безлихвено кредитиране или друго подпомагане, за да може да стартира отново своята дейност. Искам да ви уверя, че с увеличаването на лимита на държавен дълг ще търся най-оптималните решения за българския бюджет. Дай Боже, да не се налага да се достига до целия му лимит. Нито едно от действията ни няма да бъде скрито от публиката и от Народното събрание, каза още Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

 

  
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 8923

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.04.06 | 21:52
  Мисля че е дошъл момента да хо додиш на маината си....
 2. 2020.04.06 | 18:45
  Аз мисля, че сме някъде в топ 70, ама не точно в дъното
 3. 2020.04.06 | 16:25
  и да докажем, че сме достойни за по-добър живот, а не нечии роби.
  1. 2020.04.06 | 18:39
   ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ВСИЧКИИИ! Трепери тъп гербераст!!! ВСИЧКИ!!!
  2. 2020.04.06 | 16:43
   До сега спахте ,сега по коронавирусно време ще се доказваш колко струваш...айде излизай да се доказваш хехехе
 4. 2020.04.06 | 16:22
  неизбежно е, хазната е ометена за разходки и приумици на властта, евро-фондове за нас няма заради корупцията и ако ще протестирате ще ви кажат: "сега не е моментът".
  1. 2020.04.06 | 18:36
   да се готвим за намаляване на заплата и пенсия, ЩЕ ПРИГОТВИМ ТОЯГИ и ОРЪЖИЯ!!!
  2. 2020.04.06 | 16:49
   Парите си ги печелиш сам!Кви еврофондове чакаш?Хващаш мотиката и почваш сине майчин,няма само да цицаш ...
 5. 2020.04.06 | 17:09
  Къде отидоха едни 50 милиона които Ананиев уж даде за заплати на сестрите в болниците, с едно леко връткане на химикалката.Щото по време на криза парите си трябват за сестри,лекари и.т.н. Та къде са парите,за 50 милиона говорим,и колко получиха медиците от обещаните 1000лв.Май засега нищо,както обикновено нали?
  1. 2020.04.06 | 18:33
   Та нали втори път Българският Съд обяви борисов за Лъжец и го осъди да наплати на Корнелия Нинова!!!
 6. 2020.04.06 | 18:33
  Че не е жив бай Тошо, много големи шамари играеха
 7. 2020.04.06 | 18:06
  Ей раята ще спим ли още???Идва момента да отхвърлим и това ИГО!!!Нека всички заедно излезем като едни достойни хора и кажем СТИГА!!! СТИГА ни подхвърляите огризки!!!СТИГА се поигравайте с нашите родители,с нашите баби и дядовци!!!СТИГА се гаврете с нашите деца и с тяхното бъдеще!!! Ако сме Българи горди,нека си подадем ръце,както сме си подавали винаги когато изедника/чужд и наш си български/ е глозгал кокалите на предците ни.Когато змията е пиела кръвта ни ,ние сме чакали момента,е момента дойде!!!Напред да си върнем родината и живота!!!
  1. 2020.04.06 | 18:30
   е и Варна, Панагюрище!!!
 8. 2020.04.06 | 17:58
  Господин Горанов, очакваме скоро и новата емисия петолевки и десетолевки, че са заприличали на стари пердета
  1. 2020.04.06 | 18:30
   поп фолка фалира, защото една песен за тарикатите не изпяха, хахаха
  2. 2020.04.06 | 18:23
   "господин" ти е тоз мозъчен изсухленяк?!
 9. 2020.04.06 | 17:32
  Рошкев и пролетари от БКП - БСП искат да се върне Добри Джуров , комунизмът и бае Тоше ...и Рошкев кима одобрително глава към зрител който звъни по телефона . Ето така КОРНЕЛА ТВ прави пропаганда на престъптния режим на БКП !
  1. 2020.04.06 | 18:28
   път бойко методиев борисов заплаща глоби и разходи по дела заведени за Лъжа, срещу него! Първи път заплати на Елена Йончева, там Съдът го обяви за Лъжец и Клеветник! Вто път заплати на Корнелия Нинова, а съдът гообяви за Лъжец!!! какк сте гербави тролчета идиотчета?!?! ХА-ХА-ХА ха-ха-ха ха-ха-ха ха-ха-ха ха-ха-ха ха-ха-ха ха-ха-ха ха-ха-ха!!!
 10. 2020.04.06 | 17:16
  Всички да си ушият маски в тон с дрехите по почина на Деси Атанасова.Иначе какво пък там някакви медици се заразили,то е защото не са им били красиви маските.А къде са ни евродепутатите,да споделят с медиците от спешната помощ най голямата европейска ценност,да спасяват живот.Къде е Мария Габриел.
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Пуснахте ли вашето дете/вашите деца на градина?

Пуснахте ли вашето дете/вашите деца на градина?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.