НС одобри на първо четене промените в Закона за енергетиката

  • 03 април 2020 21:14

  • 1108
  • 1
НС одобри на първо четене промените в Закона за енергетиката
©

Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които се цели да бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД и неговите клиенти във връзка с постигнатото предоговаряне на цените на природния газ между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

За измененията гласуваха 123-ма народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и независими, а 54-ма депутати от "БСП за България" се въздържаха. Законопроектът предвижда цените на природния газ да се утвърждават от KEBP ежемесечно от първо число на съответния месец в съответствие с постигнатата договореност между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз". В изпълнение на постигнатото споразумение се предвижда общественият доставчик на природен газ да възстановява суми по договори за доставка на природен газ, сключени с крайни снабдители на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в това число лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 5 август 2019 г. до 31 декември 2019 г., както и по договори, сключени с крайни снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, за периода от 1 януари 2020 г. до 31 март 2020 г.

Удължиха срока на извънредното положение

KEBP следва да приеме съответните решения, които да предоставят възможност за изчисляване на сумите, които трябва да бъдат възстановени на клиентите. Предвидено е възстановяването на сумите от общественият доставчик да се извърши въз основа на подписано споразумение с неговите клиенти, като е регламентиран срокът, в който това следва да се извърши. Определен е и краен срок за възстановяване на сумите. Депутатите гласуваха второто четене на измененията в Закона за енергетиката да бъде на извънредното заседание на Народното събрание в понеделник, 6 април, съобщи БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1108 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Koloo

2020.04.04 | 01:33

1
Добре а като го удължавате не се замисляте че нашите заплати не вървят както вашите ей така + ние мрем, предпазвате ни от вируса а като нямаме работа така или иначе мрем от глад

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини