Как ще работи парламентът в извънредната ситуация?

  • 02 април 2020 15:12

  • 1452
  • 4
Как ще работи парламентът в извънредната ситуация?
© Getty Images, архив

В извънредната ситуация около коронавируса страната се оказа с неработещ парламент. Стигна се до задънена ситуация, в която трябва да се реши как да се заседава оттук нататък. Не е ясно дали може да се гарантира сигурността на депутатите от заразяване, след като вече един народен представител бе диагностициран с COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

След като Хасан Адемов от ДПС бе приет за лечение в болница, всички депутати бяха викнати на спешно тестване. Провали се и гласуването на актуализацията на бюджета, която е свързана с отпускането на средства за икономическите мерки за справяне с кризата след коронавируса. На този етап всички заседания бяха отменене и се търси вариант как да работят депутатите.

2 съмнителни проби на депутати, изследванията продължават

Оказа се, че Конституцията не предвижда дистанционно гласуване. Чл. 81 (3) гласи: Гласуването е лично и явно, освен когато Конституцията предвижда или Народното събрание реши то да бъде тайно. Според депутатите самата необходимост да е лично гласуване не предполага неприсъствие в зала. Бившият председател на 42-рото Народно събрание Михаил Миков обаче коментира, че „лично и явно“ не означава „присъствено“. Пред БНР той обясни, че трябва да се помисли за варианта за дистанционно гласуване по най-бързия начин.

В правилника на Народното събрание също не се уточняват промени в начина на гласуване при извънредни обстоятелства. Ето какво е записано там:

Чл. 66. (1) Гласуването е лично. Гласува се "за", "против" и "въздържал се". Гласуването се извършва явно. Народното събрание може да реши отделно гласуване да бъде тайно.
(2) Явното гласуване се извършва чрез:
1. компютризирана система за гласуване;
2. вдигане на ръка;
3. ставане от място при поименно извикване по азбучен ред и отговаряне със "за", "против" и "въздържал се";
4. саморъчно подписване;
5. поименно изписване имената на народните представители и начина на тяхното гласуване чрез компютризираната система за гласуване.
(3) При компютризираната система гласуването става чрез биометрични данни на всеки един народен представител или чрез система, задействана с биометрични данни на всеки един народен представител.
(4) Тайното гласуване се извършва с бюлетини.

Някои юристи вече допускат възможността да се изпрати питане до Конституционния съд за възможните гласувания. Целта е да се намери вариант, в който може да се осигури необходимата дистанция на депутатите един от друг.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
1452 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.04.02 | 16:20

4
Не на 4-5 депутата, .на вождовете на парламентарните групи и всичко е окей и без туй точно това става от както сме парламентарна република
bb

2020.04.02 | 16:07

3
Испания дават торби с храна и 500 евро, за да си седят в тях.. заради вируса, а тука стойте си у вас ама без пари и помощ от държавата ..е боклук няма да стане, скоро гладния народ ще ви е*е майката и ще сте първото правителство паднало по време на пандемия

2020.04.02 | 15:33

2
Ич на уя ми не е !

2020.04.02 | 15:20

1
Че откога парламента спазва конституцията? Те си правят каквото искат и каквото им е изгодно, както винаги. И без това постоянно си гласуват с чужди карти и половината поне ги няма, да не казвам повечето, да съберат картите на всички, да ги раздадат на 4-5 депутата и да си гласуват както преди, аз не виждам проблем.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини