Бойко Борисов: Разликата от тази криза и войната е само, че не падат бомби

Продължавам все повече да се притеснявам от коронавируса. В началото слушахме лекарите, че грипът е по-страшен. Много държави подцениха опасността. Ние сформирахме един оперативен щаб, за да можем да взимаме най-правилните мерки. Животът ни доказа колко навременни и правилни са били мерките ни. Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г за "Господари на ефира", в отговор на въпроси на българи през социалната мрежа Фейсбук.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 8514

"Дотук направихме правилните неща. Редица страни сега прилагат нашите мерки. Това е нещо непознато за медицината и света", подчерта той.

20 нови случая на COVID-19 у нас - общо станаха 399

"Вървим по много тънка нишка - хем да спазваме мерките, хем да не се паникьосват хората. Движим се правилно и то със съдействието на обществото", каза Борисов.

Началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав МутафчийскиВенцислав МутафчийскиВенцислав Методиев Мутафчийски е български лекар, офицер, генерал-майор, професор. Роден е на 20 коментира, че идеята на по-строгите мерки е да се предотврати струпването на хора. "Никога не да бъдат възприети каквито и да са мерки от всички".

"Маската служи, за да ни предпази. Всеки може да си ушие такава. Една кутия цигари струва колкото една маска. Ако не минем за 2-3 месеца тази криза, после ще трябва да се справяме със социално-икономическите мерки. За тези, които не могат да отделят 3 лева и да си купят маска, ще осигурим. Насила не можем да сложим на никой, но във всички слуаи помага", подчерта премиерът Борисов.

Борисов отново подчерта, че тази криза е лоша като война. "Най-лошото по време на война са дезертьорите. Затова върнах назад днес със задължителното носене на маски. Опитахме се да убедим хората, че това е за тяхно добро".

Вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник подчерта, че всички усилия трябва да се впрегнат в тази ситуация. "Не е време за дребни политически сметки. Най-голямата задача е да спасим човешките животи, на второ място - да спасим икономиката. Ние се готвим за най-лошия сценарий", призна той.

Румен Радев: Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината

"Кризата вече е много тежка", допълни Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. "Веднъж имаме жертви и тежко заболели, има хора без работа и фирми, които може да фалират". Премиерът не скри тъгата си по дните, преди да се появи коронавирусът.

"Всичко, което правим е да се подготвим с буфери. Ние и сега имаме 5-6 милиарда за харчене, но ако сега не се подготвим, действително няма да имаме пари", обясни премиерът, отговаряйки на критиките на президента Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

"Колкото по-малко изхарчим по време на кризата - по-добре - затова го правим. Искаме да се подготвим. Системите са пълни с пари. Откъде даваме 60 млн. лева за пенсионерите? Една година ще плащаме 60% за хората, останали без работа", поясни той.

"Всяка мярка е с разбиране, че не трябва да има струпване на хора, което е най-добрата защита. Предприятията трябва да продължат да работят, защото иначе колапсът ще е пълен. Германските и немските заводи ще използват кризата, за да минат на електромобили. Оптимистично е милиард да похарчим. Най-важното е здравето, работницие и икономиката. Ние бяхме първите, които реорганизираха икономиката си", подчерта министър-председателят.

"Яви ли се количество достоверни тестове, със сигурност ще получим. Ние имаме и разменна монета - облеклата се търсят от всички.", увери Борисов. Той допълни, че се произвеждат по 1000 на ден. "Благодаря на всички, защото това е сплотяване на нацията. Аз се гордея с българите", подчерта той.

Дончев обясни, че до дни ще се представи на гражданите мобилно приложение, което ще замени носенето на декларация.

"Аз съм дълбоко вярващ човек. Без Господ нищо не става. Винаги сме помагали на църквата, колкото сме могли. Мерките, които предлагат от църквата за момента остават така. Вярвам, че те ще организират така нещата, че всеки да може за Великден да мине и да си запали една свещичка", каза той.

"Кризата е голяма навсякъде. САЩ са с най-много заболели. Дано не ни се налага да ползваме фондовете. Имитираме този дълг, за да има сигурност. Десетки стотици има в българските банки. Трябва да сме умни и разумни. Дай Боже да мине кризата, тогава българите отново ще тръгнат по барове, дискотеки, ресторанти", смята Борисов.

Във връзка със кончината на майката и дъщерята, които починаха от COVID-19 в Благоевград, началникът на оперативния щаб заяви: "Заболяването протича различно. Моите съболезнования към близките. Рязкото влошаване на състоянието на пациентите понякога се развива в рамките на два дни", каза ген. Мутафчийски. Той уточни, че ако състоянието не е тежко, пациентите се изолират вкъщи.

"Препоръчвам да се пренасочат даренията и към по-малките болници. По сметката на МЗ може да се дарят средства, които биха помогнали за справяне с кризата. София има капацитет и леглова база, в по-малките населени места, има по-голяма нужда от помощ", уточни той.

"Пациентите в лека форма, могат единствено да приемат Парацетамол, за да се свали температурата. Това е симптом, който е продължителен, кашлицата също е мъчителна. Самолечението не е желателно, затова трябва да се поддържа връзка с личния лекар. Ние прилагаме формата, която се прилага от всички европейски срани", подчерта той.

"Реалностите са такива, че тестовете не са 100% надеждни. Те дават моментна снимка на състоянието. Най-лесното е да се изхарчат едни пари, но е излишно", подчерта ген. Мутафчийски.

"В България се лекуват всички, независимо дали имат здравни осигуровки. Това са скътани във фондовете пари. Това не е честно към осигурените. Хубавото на кризата е, че ни кара да си спомним за човешките неща. Сега става ясно колко е важно да си се осигурявал", подчерта Борисов. "Всичко, което се случва в света е лошо. Разликата от тази криза и войната, е само че не падат бомби. Няма никакви приходи. Ако продължи година, няма да има пари за пенсии. Въпреки мерките, епидемията напредва, може и да не оцелеем", предупреди премиерът.

"Най-много ми липсва социалното общуване. Ключовата дума е "лекарство", призна Борисов.

На финала тримата си пожелаха кризата да премине по-бързо.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 8514

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.03.31 | 23:38
  Космически нива делят Радев от Борисов, този доблестен патриот. Скоро кликата на недоразумението Радев, ще се изяде от вътре.Падението му ще бъде невероятна гледка за зрителя.Скоро ще търка наровете на някой затвор .
  1. 2020.04.01 | 15:56
   така е, за тоя доблестен патриот гърците вече книга издадоха. казва се Барбас Ганьо. велик човек. гордост за българския народ
  2. 2020.04.01 | 15:54
   не само космически нива, ами и два вагона книги. единия е чел винету, а другия може да прочете истамбулската конвенция на английски и френски.
 2. 2020.04.01 | 15:52
  генерала пожарникар каза, че ако падали бомби и той щял да бяга.
 3. 2020.04.01 | 01:24
  БОЙКО АКО РУСНАЦИТЕ ОТКРИЯТ ВАКСИНА ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА, ТОГАВА ИЗПРАТИ ПРИ ПУТИН СЕДЕСАРИ НАЧЕЛО С ИВАН КОСТОВ С ХУБАВОТО НАДИ И ГЕРБЕРИ С ГРУПА ОТ ДРУГИ АНТИРУСКИ НАСТРОЕНИ ЛУМПЕНИ КАТО САШКО ЙОРДАНОВ ТВОЙ ЕВРОДЕПУТАТ ДА МОЛЯТ ПУТИН ДА НИ ДАДЕ БЕЗПЛАТНО ВАКСИНА ЗАЩОТО НЯМАМЕ ПАРИ ДА СИ КУПИМ. СПОМНИ СИ ПРИ БАЙ ТОШО КАК НИ ДАВАХА ВСИЧКО БЕЗ ПАРИ ИЛИ СРЕЩУ ИЗГНИЛИ ДОМАТИ И РАЗРЕДЕНО С ВОДА ВИНО КОЕТО РУСИТЕ ИЗХВЪРЛЯХА НО ПАК НИ ДАВАХА. Това го пиша защото има вероятност първо руските учени да открият ваксината ! Ако се окаже така не знам с какви очи ще се отива при Путин дето си осрахме пътеките дори една победена от руския ботуш Германия не си е позволила така като нас да плюе Русия.
  1. 2020.04.01 | 11:16
   Само да добавя...Това че "ПРИ БАЙ ТОШО КАК НИ ДАВАХА ВСИЧКО БЕЗ ПАРИ ИЛИ СРЕЩУ ИЗГНИЛИ ДОМАТИ И РАЗРЕДЕНО С ВОДА ВИНО КОЕТО РУСИТЕ ИЗХВЪРЛЯХА НО ПАК НИ ДАВАХА."...Не знам на колко години си ,но щом си спомняш за БАЙ ТОШО значи не си в първа младост,толкоз по-зле....Би трябвало на твоите годинки да знаеш че на този свят няма нищо безплатно....единственото което получаваме даром ,и то с голяма любов, е от родителите си....А може би при теб не се е случило така?-съжалявам....
  2. 2020.04.01 | 11:10
   Това за скапаните домати и за разреденото вино не е вярно.В ония години работих в съюза и винаги когато пътувах през Москва посещавах ресторант София ,ако не се лъжа беше на Пушкинския площад, там сервитьорите ,разбирайки че съм българин,вежливо ми предлагаха шопска салата от пресни български зеленчуци.Предлагаха ми и българско вино но за съжаление не понасям алкохола ....Това че харесвате на руснаците не значи че може да плюете по всичко българско.Най-малкото е недостойно защото не руснаците и Путин,нито Радев или Нинова ще се погрижат за вас....
  3. 2020.04.01 | 06:08
   Последното нещо коет си ял ,од россия е , чернобилската радиация. Както обичаше да казва дядо ми " Енджой и гоод факинг лък "
  4. 2020.04.01 | 05:59
   Както нашите, БРАдъри казват , а , дано , манго ,ама ,надали! Ваксина вече има , за такива като теб. Поставят я в....Москве. Казва се ТУН_сесере _ 2020 ( Тролъ , умора, няма , се се ре )2020.
  5. 2020.04.01 | 04:12
   С ГЛАВНО " F " И " U "
 4. 2020.04.01 | 06:23
  И ПРЕДИ И СЕГА БОКО СИ Е МИРИНОСОВА ОВЦА.
 5. 2020.04.01 | 00:38
  БОЙКО БЪЛГАРИЯ ЩЕ УСПЕЕ ДА ИМА ПАРИ САМО ТОГАВА КОГАТО СЕ ВЪРНЕ ОКРАДЕНОТО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА ЗА ДА СПАСИТЕ НАРОДА. ЯВНО КОМУНИСТИТЕ СА БИЛИ ПРАВИ СЛЕД 09.09.1944 ПЪЛНА КОНФИСКАЦИЯ НА ЧАСТНИ ПРЕДПРИЯТИЯ И БАНКИ И ОТ ИЗОСТАНАЛА СТРАНА ПОСТИГАМЕ НЕВЕРОЯТЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪЗХОД 28 МЯСТО В СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА И ОТ ДЪРВЕНОТО РАЛО СТИГНАХМЕ ДО КОСМОСА НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВСИЧКО УНИЩОЖИХА, ОКРАДОХА И ИЗПРОДАДОХА И ЗАТОВА СЕГА СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ БЕЗ ПАРИ И СЕГА НЯМА КОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ, НИТО РУСИЯ ЕС И НАТО. МНОГО, МНОГО ОКРАДЕНИ МИЛИАРДИ СА ИЗНЕСЕНИ И СКАТАНИ В ЧУЖДИ БАНКИ НО НЯМА ДА ГИ ВЪРНАТ ЗАЩОТО СПОРЕД ТЯХ ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНО.
  1. 2020.04.01 | 04:03
   Вчера ти казах , с малки букви и Загорка Ретро. Споко. Не ме карай да се срамувам, че съм от Стара Загора. Да не са те изтървали от , ... Радневската ЛУДНИЦА. F.U.C.K
  2. 2020.04.01 | 02:52
   Прочети малко история и поговори с по-възрастни хора за да разбереш каква държава е била България преди 1944г. и какъв златен резерв сме имали. Разходи се из които и да е от българските градове или дори села и виж най-хубавите сгради и къщи кога са построени.
 6. 2020.04.01 | 03:44
  Кажете му да млъкне на този селянин неграмотен...
 7. 2020.04.01 | 00:52
  Трябва да си мега тъп, за да кажеш "лекуват се всички без значение дали са осигурени" и след това "сега става ясно колко важно е да си се осигурявал". Tъпaкo, сега стана ясно, че няма смисъл да съм се осигурявал, щото и да не бях, пак щяхте да ме лекуват наравно с 6aлъците.
 8. 2020.04.01 | 00:39
  Боко е късметлия. Засега. Полицията скри хората от улиците, да не смъкнат Тиквуна от власт. Но няма да му се размине... Не сме забравили -"Ало Ваньо", афшорките, любовницата и милионите на сметката и...
 9. 2020.04.01 | 00:35
  Не се препоръчва за антикомунисти.! -Комунистът ще стане велик когато зареже най-долното си качество:-винаги да гледа да мине тънко,да ограбва,да подтисква собствения си народ,да лъже и да не си плати справедливо за това което е получил. Атанас Буров-1875-1954 год. Одобрено 2020 год.
 10. 2020.03.31 | 19:03
  Мисля, че основния принос на управлението на Борисов ще бъде новото поняние в световния икономикс, а именно: МУТРОИКОНОМИКС - Кражби, мутри начело на държавата, къщи за тъщи и къщи в БАрса, и основния признак,,,,забогатяване на примитивни хора от държавна служба.
  1. 2020.04.01 | 00:22
   мутроикономксе , ръчичките си ти като на момиченце в 7 - ми клас ...нали ...? а си на 24 - 5 години сигурно ...като ти гледам битовия поп - фолк бокс офис и манталитета , заключавам че нямаш приятелка и никога не си имал мириса на момиче ..ще свършиш под някое стълбище или мост !
  2. 2020.03.31 | 23:15
   Нямаше, ама ще има...това е приноса на нашия велик вожд Бойкоту
  3. 2020.03.31 | 23:07
   “ мутроикономикс“ няма психааааррррр!
  4. 2020.03.31 | 22:06
   Терминът произлиза от древногръцки οἰκονομία (oikonomia, „управление на домакинството, администрация“) от οἶκος (oikos, „къща“) + νόμος (nomos, „обичай“ или „закон“), оттук „правила на дома, домакинството“.[3] Даже позитивен и нормативен мутроикономикс ще има......
  5. 2020.03.31 | 21:52
   няма такова терминологично твърдение , тъй като икономикс - микро или макро се определя от услугата и търсенето на маркетинга или пазарното търсене и нагаждане !
  6. 2020.03.31 | 21:34
   Мутроикономикс,,,,егати якотото,,,,,Неспасяеми Гробарите да си копат гроба...
  7. 2020.03.31 | 21:27
   Разликата е, че сегашните са слуги, скъпа Нина или Моро, който и да си,,,,на комунистите и това което направиха за последните 10 години, тепърва ще има да им се наслаждаваме....тука не става въпрос аз съм социалист ти гербист,,,тука става въпрос за това, че тези на власт само са крали....а иначе бай Тошо поне остави едно НДК,,,докато този на снимката и къщите си ги строи в БАрселона.... Хайде най-накрая да говорим истината,,,,накрая мен и теб ще удари кризата по джоба нали....а не тези строители на капитализма...които ще си пият питиенцата и ще си носят чантичките по Европата..... Време е за ПРАГМАТИЗЪМ а не да правим революция от компютърчето....... Аре пий едно за дезинфекция
  8. 2020.03.31 | 21:19
   Това с мутрите с каскети е почнало още на 9 септември 1944 г. Третоотделенци начело на държавата, "усвояване " на къщи, килими, картини, коли, волове, съпруги, говеда,фабрики, бижута - всичко, което са си харесвали са вземали, а собственика - в Белене, да не се жалва.
  9. 2020.03.31 | 20:56
   Подрав до тиквата с камъните падат.....падат по твоята глава......
  10. 2020.03.31 | 19:26
   Бойко, ти за консултанския договор на Саздов що не се похвали, бе .....Ех, че си тиква... Това е една от най-добре свършените работи в държавата....и кризата е Перник,,ма тях кой ги мисли..
  11. 2020.03.31 | 19:20
   S Moskovski e, na bqllo vino i ribka v Sollun v chernomorksata banka....za zaslugi kam Mutrenska Republika Bulgaria.....Evala
  12. 2020.03.31 | 19:13
   А Лилито Свинчето къде е да оправи стената в Перник,,,нали този я промотираше с чантичките Chanel и Dior по 5 бона парчето....
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Очаквате ли още ръст на безработица?

Очаквате ли още ръст на безработица?

Избрано от Интернет

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.