ВМРО с декларация по повод кредитите

  • 31 март 2020 16:29

  • 935
  • 0
ВМРО с декларация по повод кредитите
© Pixabay (архив)

В България не всяка фирма и домакинство имат заделени пари. Масовите депозити са до 1000 лв. Хиляди фирми и стотици хиляди хора са изправени пред невъзможността да обслужват кредитите си в този момент. Гъвкавостта на БНБ по прилагане на императивните ѝ функции спрямо банките може да се окаже решаваща за справянето с кризата. Банките могат да бъдат спасителният пояс на икономиката ни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Това се казва в декларация на ВМРО – Българско национално движение, насочена към Българската народна банка и към частните банки в България. Поводът е обсъжданите мерки, които секторът може да предприеме в помощ на засегнатите фирми и физически лица без това да застраши стабилността на банковата система в страната. Припомняме, че преди няколко дни ВМРО представи своя пакет от икономически, финансови и социални мерки, като допълнение към предложените от държавата такива. 

Вноските по кредитите да се замразят, предлага ВМРО

Публикуваме пълния текст на декларацията без редакторска намеса:

"ДЕКЛАРАЦИЯ

от ВМРО – Българско национално движение

Във връзка с наложеното извънредно положение в страната, което изисква частичното или напълно спиране работата на цели сектори от икономиката на България, ние от ВМРО – БНД отправяме нашия апел към БНБ и търговските банки да заемат висока социално отговорна позиция в подкрепа на българския бизнес и на стоиците хиляди хора, които са или предстои да бъдат засегнати.

В тази връзка се надяваме, че предложените от нас мерки за справяне с настъпващата икономическа, финансова и социална криза, които се отнасят до евентуалните стъпки, които банковият сектор и неговият принципал БНБ биха могли да предприемат, за подпомагане на държавата в борбата, не само с COVID-19, но и с последиците за цялото общество, ще бъдат полезни при взимането на бъдещи решения. Също така смятаме, че БНБ може да подпомогне търговските банки, като на първо място омекоти приложението на наложените ѝ със Закона за Българската народна банка и прилежащата подзаконова нормативна уредба рестриктивни мерки към банковия сектор. Гъвкавостта при прилагането на обхвата от императивни правомощия може да бъде безценен за засегнатите фирми и домакинства.

Обмислят временен мораториум за банковите кредити

По данни на БНБ към края на декември 2019 г. голяма част от фирмите и домакинствата разполагат с минимални спестявания. При фирмите общо 57% от депозитите са до 1000 лв., а 9.2% са от 1000 до 2500 лв., показва статистиката. При домакинствата 60% от депозитите са до 1000 лв., а едва 11 на сто са в размер от 1000 лв. до 2500 лв.

Данните на БНБ ясно показват, че малките и средни предприятия и домакинствата нямат достатъчно финансови резерви да преодолеят по-продължителна икономическа криза. Припомняме, че в България не всяка фирма или гражданин имат заделени спестявания.

Затова от особена важност ще бъде поведението на търговските банки, спрямо доказано потърпевши фирми и физически лица. По този начин ще се даде и на държавата спокойствието, че един от най-стабилните и важни сектори в нашата икономика, а именно банковият, ще бъде неин партньор в борбата за справяне с тежката ситуация.

Ние от ВМРО сме убедени, че при взимането на решения, засягащи кредитите на юридическите и физически лица, банките ще бъдат социално отговорни. Убедени сме и в далновидността на бъдещите решения на Българската народна банка.

Припомняме нашите предложения към сектора:

Прилагане мерки от страна на БНБ:

1. Надзорна гъвкавост по отношение на необслужваните кредити, за да се усвоят ползите от държавни гаранции и евентуални мораториуми (ако има такива). Дори и да има забавени плащания, за определен период те да не се броят за такива, ако са част от гарантиран портфейл от ББР. Например кредити, необслужвани 90 дни, в момента се обявяват за просрочени и банките са длъжни да провизират съответните суми. Същевременно кредитополучателите влизат в Централния кредитен регистър като некоректни платци и това им блокира по-нататъшно взимане на банков кредит. Срокът да се увеличи от 90 на 180 дни.

2. Оценките на кредитоспособността на получателите на кредит да е базирана върху информация за дългосрочното им състояние до сега (на базата на минала информация) и да не се дава прекалено голяма тежест на текущите неблагоприятни обстоятелства.

3. Да не се прилагат съществуващи препоръки (ако има такива), които изискват намаляване на дела на необслужваните кредити.

Мерки за облекчаване състоянието на кредитополучателите във връзка с извънредното положение:

1. Промяна в нормативната уредба, която предвижда падежите на вноските по кредитите от банките към домакинствата и фирмите от засегнатите сектори да бъдат отложени със срока на извънредното положение и поне плюс един месец.

Ще има ли кредитни облекчения в България заради COVID-19 и как седи този въпрос в други държави по света?

2. Отлагане на плащането на кредити без лихви за останалите без работа граждани във времето на извънредно положение и поне плюс един месец към банки, фирми за бързи кредити и агенции за събиране на вземания.

3. Със средствата, с които ще бъде увеличен капиталът на ББР, да се гарантират отложените вноски към банките за кредитите на предприятия и домакинства. Възможно е необходимите средства за това да са повече от предвидените до момента 700 млн. лв. Източникът на допълнителните средства може да бъде заем от международните пазари или заем за подкрепа на платежния баланс".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини