ГЕРБ подкрепя човек на БСП за Комисията по досиетата

  • 04 април 2012 17:31

  • 628
  • 0
ГЕРБ подкрепя човек на БСП за Комисията по досиетата
©

ПГ на ГЕРБ ще подкрепи Евтим Костадинов и Екатерина Бончева за втори мандат в комисията по досиетата. Костадинов в момента е председател на комисията, а Бончева - неин член.

Евтим Костадинов беше предложен през 2006 г. от БСП, а Екатерина Бончева - от Българския народен съюз. По време на мандата си обаче Евтим Костадинов по никакъв начин не показа партийните си пристрастия и дори напротив, извади наяве досиета на голяма част от своите съпартийци. По този начин той спечели доверието в десницата, която по ирония на съдбата не успя да отвори досиетата. Мандатът на комисията по досиетата изтича на 5 април тази година и парламентарно представените политически сили подготвят кандидатурите за следващата комисия. Тя се състои от деветима членове, избирани от Народното събрание.

Номинираните трябва да преминат проверка от ДАНС за допуск до работа с класифицирана информация. Коалиция за България предлага Апостол Димитров и Георги Пангаров за членове на комисиятаВ момента Димитров е член на комисията и Коалиция за България потвърждава подкрепата си за него, а Пангаров работи в администрацията на комисията.

Айруш Хаджи и Борис Михайлов са предложенията на ДПС за членове на комисията. Техните имена вече са внесени в деловодството на Народното събрание. Михайлов е бивш парламентарен секретар в закритото вече министерство на бедствията и авариите, Хаджи - съветник на тогавашния министър Емел Етем.

Синята коалиция предлага Мариана Даракчиева (СДС) и Валери Кацунов (ДСБ) за членове на комисията по досиетата. Кацунов и в момента е член на комисията, а Даракчиева - член на Националното ръководство на СДС и областен председател на партията в Габрово.

Според закона при определянето на състава на комисията нито една от представените в парламента политически партии и коалиции не може да има мнозинство.

Последвайте канала на

Novini.bg
628 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини