Захариева: Ще приберем всички българи у дома възможно най-скоро

  • 26 март 2020 13:35

  • 5574
  • 23
© Novini.bg

Всички държави членки на Европейския съюз трябва да работим заедно. Вярвам, че ще преодолеем коронавируса, но е много важно какви послания даваме към света. Ще приберем всички европейски граждани координирано и заедно. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто по негово искане. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28922

На брифинга стана ясно, че в момента се подготвя извеждането на 80 души от Индия, малко над 30 от които са българи. Надявам се самолетът да излети утре, уточни тя.

Всичките ни мисии зад граница имат указания постоянно да актуализират списъците с български граждани, които искат да се завърнат у нас. Към момента такова желание са заявили 700 български граждани, като 76 от тях са туристи, а останалите работят зад граница и в тази извънредна ситуация искат да се приберат в България. Работим така, че да приберем всички тях възможно най-скоро, заяви Захариева. 

Министърът на външните работи призова за решение на Съвета на Европейския съюз относно препоръката на Европейската комисия за зелени транспортни коридори. Бих призовала, ако не се изпълняват, да има не само комуникация, но и решение на Съвета за това, категорична беше Захариева.

Унгарският външен министър поиска среща със Захариева

Всяка държава има собствена отговорност – да осигури собствените си граждани, тяхното здраве, но в същото време оборотът на стоките трябва да върви безпроблемно и да може всеки да ги осигури, заяви Петер Сиярто. Както вие така и ние правим всичко възможно стоките да могат да минават без проблем, по възможност с намалено чакане по границите. Съгласихме се, че трябва повече европейска помощ и координация по този въпрос. На европейско ниво трябва да осигурим тези транзитни коридори, които ние осигуряваме на тези граждани, които искат да се приберат в страната си, както и транспортирането на стоките. Затова въведохме правилник българските граждани всяка вечер от 21 часа сутрин до 5 часа да могат да преминат границата на Унгария към Австрия, а след това през Румъния да се приберат в родината си, посочи той.

Имаме съгласие и по въпроса за миграцията. Масовото преминаване на мигранти вече не е само културен риск и риск за сигурността, но е и много голям здравен риск заради коронавируса. Затова трябва да подчертаем съвместното ни мнение, че трябва да се защитят външните граници на Европейския съюз. Българското павителство винаги е защитавало външните граници на Европейския съюз, както и ние. Ще защитим Унгария и външната граница на Европейския съюз, както и вие ще го направите. Съгласни сме, че трябва да се договорим с Турция, защото без едно трайно споразумение, натискът върху нас от тази граница ще бъде непосилен. Или трябва да сключим ново споразумение, или да стигнем до общо споразумение в рамките на настоящото, заяви унгарският външен министър.

Изпратихме предложение на турските ни колеги, с което да нормализираме ситуацията на границата. Трябва да положим всички усилия, за да имаме доставка не само на храни и медицински изделия, но и на други стоки, защото трябва да запазим икономиката си след тази криза, посочи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28922

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5574 23

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 23

Добави коментар
Човек за реализации

2020.06.08 | 20:14

23
За уредици в различни сфери и среща, моля звъннете - 0878590678 !
9689

2020.03.26 | 16:43

22
Пиянке,няма да стане.
РФ

2020.03.26 | 16:40

21
Да не забравите да приберете и мангалите, че без тях не може..!
Insolance

2020.03.26 | 16:35

20
Самоубийци! Тук ще разберат, че няма здравна система и ще съжаляват, че са напуснали ЕС. Ще заразят своите близки и след това ще им лежи на съвестта тяхната смърт.

2020.03.26 | 14:56

7
Че кой иска да се прибира в БГ територията? Всички пишат за 150 се прибраха, а 200 отидоха откъдето тия първите се прибират! Проверете си новините, никой не иска да стои в територия, в която няма никакви права, а и да има не му се зачитат от полиция, и всякакви други институции! Махат се хората от БГ-то, айде Боковисти мажете и лъжете!
До 1 Келеш-а

2020.03.26 | 16:33

19
Вие бъ"р"гарите отивайте в мак"е"-доналдс! Ние отиваме където сме се устроили като трудещи се, защото в БГ-територията няма прехрана за нас! Не ми казвай, да не се връщам, бугарашко, нямаш това право! Когато трябва, ще се върнем и ще ви даваме работа, на вас, бедните душички! Ако не пращахме валута, досега да сте развалили държавата бе, куку! Много от българите-патриоти са живели в чужбина, и Раковски, и Левски, и Ботев, и капитан Петко войвода! Надмогнали са страх и жалеене по родни места и са станали истински патриоти, а не като теб руслямизиран орк-комунделяк! Ай сиктир на тъп компир като теб!
1

2020.03.26 | 15:47

10
Махат се и ромите. Ти значи си с тяхното мислене. Мислиш ли че ние бъргарите опитващи да съживим тая икономика и трудещи се в България ни пука за такива с твоето мнение? Махайте се по-бързо и никога, ама никога не се връщайте! А не само да плюете и като опре ножа до кокала и всички вкупом у дома! Аре сиктир! Да, не е лесно в България, даже е отвратително на моменти, но това не значи, че трябва да избираме лесния път. Ако българските патриоти бяха избрали лесния път, като теб, сега нямаше да напускаш България, а Турция. Келеш.
Бай Тошо

2020.03.26 | 16:21

18
Не давате да пишеме. Триете..Голема свобода на словото. И това нема да помогне.
във САЙТА НА ТИКВАТА И ПРАСЕТО

2020.03.26 | 16:16

17
драскат по цял ден ПЛАТЕНИ ГАДНИ ТРОЛОВЕ. ПЛЮЯТ САМО ПОД ОПРЕДЕЛЕНИ СТАТИИ. ЗА ВЛАСТТА и "ГОСПОДАРИТЕ " НЕ ПИШАТ- ЗАБРАНЕНО ИМ Е.

2020.03.26 | 16:05

14
grozno grobarsko izcadie kak shte priberesh balgarite koito imat medicinski usigurovki vav evropa I mogat da se lekuvat vav evropa da bokluk shte priberesh ciganite te niamat medicinski usigurovlki..

2020.03.26 | 16:11

16
Човече много трудно ти се разбира, обаче винаги си прав.
Мартин Петров

2020.03.26 | 16:07

15
Сложете ги под карантина всичките!
Гражданин

2020.03.26 | 15:59

13
Тези коитоги прибират още от летището трябва да и се направят тестове и да се вижда какво им еa,състоянието и дабъдат под карантина и след като мине тогава да си пращат по местоживеене , а не да заразяват хората по места. Иначе заразата ще е голяма за хората които не са пътували.

Добави коментар

Водещи новини