Парламентът ще обсъди промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на второ четене

Парламентът ще обсъди промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на второ четене. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание, предаде Агенция "Фокус".

С измененията се предлага регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.

В сега действащото законодателство на военна служба се приемат пълнолетни български граждани, които не са по-възрастни от 40 години - за офицерите, 33 години - за офицерските кандидати и сержантите (старшините) и 28 години - за войниците (матросите).

Очаква се парламентът да разгледа предложението на Министерски съвет за извънредно положение заради COVID-19

Съгласно текстовете военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „полковник" (капитан I ранг), които са на длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на друга предложена им длъжност в същото или по-високо длъжностно ниво, продължават да заемат длъжността си за срок 1 година.

Пределната възраст за военна служба на военнослужещите, които към датата на влизането в сила на този закон са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на Кодекса за социално осигуряване, в интерес на службата може да бъде удължена до три години по решение на министъра на отбраната след мотивирано предложение по команден ред.

На вниманието на депутатите ще бъдат представени промени в Закона за запасите от нефт и нефтени продукти.

Гласуванията по двата законопроекта са предвидени за петък, тъй като организацията за работа на Народното събрание по време на извънредно положение предвижда парламентът да провежда редовни пленарни заседания в четвъртък и петък, а не както досега от сряда до петък.

Коментари

  1. 2020.03.26 | 09:32
    Кво са се маскирали като малоумни,сложете си скафандри за по сигурно
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет