Иван Костов: Законът за извънредното положение е изключително успешен

  • 24 март 2020 14:37

  • 4121
  • 22
Иван Костов: Законът за извънредното положение е изключително успешен
© Булфото (архив)

За първи път пандемия предизвиква глобална криза, която със сигурност ще засегне демократичните общества, ще нанесе поражения на икономиките, и нашите - също. Това каза пред БНР Иван Костов - министър-председател на България от 1997 до 2001 година. Той посочи като проблем това, че никой не знае колко дълго ще продължи пандемията и колко дълбока ще бъде кризата и на институциите, и на икономиките.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32994

По думите на Иван Костов Законът за извънредното положение е изключително успешен: "Той се опитва да уреди една изключително сложна материя за много кратко време. Сигурно са допуснати и грешки в него, но много е важно този закон да го има, за да регулира сложните отношения в страната по време на тази криза".

"Галъп": Като цяло българите приемат и подкрепят извънредното положение

Костов обясни, че не е работа на този закон да предвижда икономически мерки. Той предложи правителството само да си постави задача и да изработи решения за намаляване на щетите върху икономиката, като спазва изискванията на оперативния щаб:  "Това е титанична задача", каза той и уточни, че решението на тази задача трябва да намери равновесие между рисковете от заразата и крайната икономическа необходимост.

"Приоритет на правителството трябва да бъде създаване на сигурна логистика за движението на стоки в страната и особена на транзита, за което настоява Европейската комисия. В противен случай има опасност в целия ЕС да се стигне до недостиг на жизненоважни храни, лекарства и оборудване. За тази цел трябва да се увеличи пропускливостта на граничните пунктове и да се осигурят предпазни средства за всички шофьори на камиони, а ако се наложи, да се формират колони и да се водят през страната от автомобили на транспортните и здравни власти", посочи още бившият премиер.

Костов предложи да се възстановят всички производствени услуги, които в момента са спрени, ако се изпълни условието да се гарантира безопасността на работниците и служителите с всички препоръчани от оперативния щаб предпазни средства. Той определи това свое предложение като радикално, но много необходимо. 

По думите му икономиката трябва да се пригоди да произвежда стоки и услуги в условията на висок здравен риск. "Трябва да свикнем да живеем в това рисково време", каза той.

Вижте какво гласи новият Закон за извънредното положение

"Правителството трябва да се ангажира да изплаща на принудително освободените от работните им места 60% от средно дневния осигурителен доход, върху който са внасяни дължимите вноски за Фонд "Безработица", като преди това изиска от работодателите да внесат социалната и здравната им осигуровка", посочи Костов и беше категоричен, че тази мярка ще проработи, тъй като по нея има консенсус в сегашния Закон за обезщетение при безработица. По думите му това е равностойно на обезщетението при безработица. Според него така ще бъде спестен шокът на работниците и служителите от съкращаването им от работа, защото след кризата те пак ще бъдат възстановени на работа от фирмите, които няма да фалират, обясни той.

По думите на Костов на преден план излиза сигурността за живота на хората и в името на това се суспендират част от човешките права и свободи, изконна ценност на либералната демокрация. 

"Сега да се претендира към управляващите, че могат да се намерят решения, които да не струват много скъпо, могат да го направят само много арогантни хора", коментира бившият министър-председател и припомни, че и през 97-а година е имало хора, които са мислили, че по друг начин трябва да се решат нещата, без да са се поставяли на мястото на управляващите тогава.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4121 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
НЕПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНА ПАРТИЯ

2020.12.20 | 19:41

22
5 ГОДИНИ С. ТРИФОНОВ НИ КАЗВАШЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ А ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ТАЙНО СЕ УГОВАРЯШЕ С Б.Б ДА ВЛЯЗАТ 50% НЕГОВИ ХОРА ВЪВ ГЕРБ И КОГАТО Б.Б МУ ОТКАЗА ТОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ПРОТИВ Б.Б СЪЩИЯТ С. ТРИФОНОВ БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС ИЛИЯ ПАВЛОВ И СЪС ГЕОРГИ ИЛИЕВ И ПРЕДЛОЖИ НИСКА СУБСИДИЯ ЗА ПАРТИИТЕ ЗА ДА СТАНАТ ОБЕКТ НА КОРУПЦИЯ И ЗАВИСИМОСТ ОТ СТРАНА НА БОГАТАШИТЕ И ОТ СЕГА КАЗВА ЧЕ АКО ТОЙ УПРАВЛЯВА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗА ДА МОГАТ БОГАТАШИТЕ КАТО НЕГО ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПЛАЩАТ И БЕДНИТЕ ХОРА КОИТО ЕДВА СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ ТОВА ЛИ ЩЕ Е ЧОВЕКЪТ КОИТО ЩЕ НИ СПАСИ ОТ ЗАДКУЛИСИЕТО КОРУПЦИЯТА МУТРИТЕ И БЕДНОСТТА НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ЛЪЖЕЦ AKO TOЙ НИ УПРАВЛЯВА ЩЕ БЪДЕ КАТО Б.Б А НА НАС ВТОРИ Б.Б НЕ НИ ТРЯБВА НАЛИ
дочоолу

2020.03.24 | 16:59

20
...българите?, тълпа малоумници, които вярват и се водят само по някой гласовит малоумник. Тоя народ не съзнава случилото се и случващото се.ХИБРИД ОТ СТАДО И ГЛУТНИЦА - две в едно...
БЪЛГАРИН

2020.03.24 | 17:01

21
ТОА ДОЧОЛУ Е НЯКОЙ РОМУЛ ИЛИ ЧАЛМА ИВРЕИН ИЛИ ЕРМЕНЕЦ
не

2020.03.24 | 16:50

19
не корона а чума да го тръшне тоя крадец и българоубиец
daaa

2020.03.24 | 16:31

18
тоя нагъл крадец,..дано с чума се заразиш
ШОУмен

2020.03.24 | 15:33

9
За какво са му вземали интервю на тая La Pantera Negra. Този е доказан крадец.
напротив

2020.03.24 | 16:29

17
лъжльо. Нищо не е доказазано. Набеден е точно от тези, които наистина крадат, ама къде толкова акъл в българските гражданя.
бг уй

2020.03.24 | 15:01

3
умри мангал скапан заедно с цялата си рода
абе

2020.03.24 | 16:25

16
гледай да не се обърне пожеланието ти към теб

2020.03.24 | 16:17

15
по време на криза не го показвайте тоя боклук и цвъки също ,

2020.03.24 | 16:13

14
Тава са комуняги с бетонирани мозъци -вари го печиго пак ще е комуняга- боядисана в престъпна демокрация.За извънредното положение да казва ,че е изключително успешен .Някой вярва ли му освен разбойниците бандитите и мутрите които затриха държавата по негово време и сега се осмелява и акъл лекичко хитричко мазничко да раздава .Безсрамник ,кога ще те видим да изкупиш греховети си спрамо бългаоарския народ .
Az

2020.03.24 | 16:12

13
Костов, Доган и Пеевски прасето в затвора тогава ще се оправим!!! Казах!!!

2020.03.24 | 16:09

12
ТИ КАКВА АЛДОМИРОВСКА МАСТИЯ СИ. МАНГАЛ ДОЛЕН. ПРИБИРАИ СЕ ПРИ МАНГАЛИТЕ И ПОВЧЕ ДА НЕ СИ СЕ ПОКАЗАЛ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини