НС спря процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства

  • 20 март 2020 13:22

  • 1708
  • 0
НС спря процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства
© Булфото

С приемането на чл. 3 от Закона за действията за извънредното положение парламентът спря процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства.

За срока от 13 март 2020 г до отмяна на извънредното положение спират да текат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства с изключение на сроковете по наказателните не дела, а производства по закона за екстрадицията, европейската заповед за арест и производства, свързани с мерки за принуда.

Давностните и други срокове, предвидени в нормативни актове с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, с изключение на сроковете по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания.

Депутатите приеха и чл. 4, който предвижда да се удължат с един месец от отмяната на извънредното положение сроковете определени в закон, които изтичат по време на извънредното положение и са свързани с упражняване на права или изпълнение на задължения на частно-правни субекти. Удължава се с един месец действието на административните актове, което ео граничено със срок и изтича по време на извънредното положение.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Да могат да се налагат и по-тежки противоепидемични мерки, реши парламентът

Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" до прекратяване на извънредното положение да се даде възможност да отлагане на плащанията по потребителски, ипотечни и жилищни кредити, както и кредити за микро, малки и средни предприятия.

Парлментът отхвърли и предложението на Искрен Веселинов и група депутати до прекратяване на извънредното положение да спрат да текат всички срокове по кредити на физически лица, по кредити на юридически лица и еднолични търговци, отбеля.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1708 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини