Правната комисия в НС прие на първо четене мерките за извънредно положение заради COVID-19

  • 17 март 2020 16:07

  • 8310
  • 15
Правната комисия в НС прие на първо четене мерките за извънредно положение заради COVID-19
© Novini.bg

Комисията по правни въпроси в Народното събрание прие единодушно на първо четене законопроекта за мерките по време на извънредното положение, които бяха гласувани в пленарна зала на 13-и март.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

В подкрепа на предложението гласуваха 15 народни представители, седем гласуваха ''въздържали се''. Гласували против нямаше, съобщи репортер на Novini.bg

Законът урежда извънредните мерки на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на заразата с вируса на COVID-19 за времето от 13 март 2020 г. до прекратяването на извънредното положение.

Със законопроекта се въвеждат девет противоепидемични мерки. Сред тях са забраната на посещения на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Неупоменатите дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Забраняват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия, забраняват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини, както и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма. Сред предложените мерки са и българските граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително да сключват медицински застраховки.

,,Приемайки Закон за мерките за извънредното положение, ние трябва да защитим живота и здравето на гражданите и да минимизираме негативните последици'', коментира в залата зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

България въведе извънредно положение заради коронавируса

,,За нас е важно да направим текста такъв, че той да може да се прилага правилно и той да не предизвиква въпроси. Да, ще обсъдим всички предложения, предоставени от народните представители, включително и от изпълнителната власт. Стана ясно, че продължават да работят експертите от изпълнителната власт. Да, трябва да бързаме, но не и за сметка на качеството. Разбира се, че трябва да бързаме в частта да се предприемат много спешни мерки за налагане на карантина, на изолация, за да не се стига до разпространението на тази зараза. ГЕРБ ще подкрепи всички разумни предложения, както подкрепи законопроекта, който беше изработен от изпълнителната власт", допълни той.

,,Ние трябва да си дадем ясната сметка, че носим много сериозна отговорност. Тя трябва да бъде насочена в няколко посоки. Приемайки такъв тип законодателство, ние наистина трябва да се постараем на първо място да защитим живота и здравето на гражданите, на второ място да създадем такива условия, че да минимизираме негативните последици, защото държавата ще продължи да съществува. Да, има необходимост от изменение и допълнение на това, което е внесено'', обясни още Ципов.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
8310 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2020.03.17 | 19:29

15
Депутати - олигофрени.

2020.03.17 | 17:47

14
Предлагам и нова точка . Стреляне на месо по всеки хванат в чалготека или мол.
Стига

2020.03.17 | 17:40

13
Пишете само глупости..
12и

2020.03.17 | 17:16

12
Значи фризьорските и козметичните салони остават отворени,което е тотален абсурд
НАЛИ ИМАМЕ “ ГОЛЕМИ МЕД СЕСТРИ “...РАЗБИРАЧКИ !

2020.03.17 | 17:11

11
СЕГА НАПУСКАТ И ОТСТЪПВАТ ПРЕД ПАНДЕМИЯТА ..ААА...? ИНАК ЗНАЯТ ДА ВИЯТ ПО ПЕРВАЗИТЕ !
ДА КАЖЕМ НЕЩО НА ПОЗИТАНСКИТЕ ТРОЛОВЕ ТУК ...!

2020.03.17 | 17:09

10
АРЕСТ ЗА ПОЗИТАНСКИТЕ ПО..МИАРИ ...РАЗПРОСТРАНЯВАТ ГЛУПОСТИ В ИНТЕРНЕТ !
А...БСП НЯМА ДА ПЛЯСКАТ ...ЕТО ...ОЩЕ ЕДИН ...

2020.03.17 | 16:36

9
позитански и...диот ми сложи минус ! бсп ще пляскат на БОЙКА - ПЕРВАЗА !

2020.03.17 | 16:32

7
Не доумявам защо мерките са от 13 март до прекратяването на извънредното положени .Щом има от трябва да има и до 13 април както прие решението на НС.Тука далавераджиите от ГЕРБ и др които подкрепат мерките имат намерение до прекратяването което няма да е 13 април един месец,а ще продължат защото те са хората коитох дерижират къде кога колко и кой има корана вирус
ИГРАЕШ НА ТОТО В МОМЕНТА

2020.03.17 | 16:34

8
ДО “ НЕУДОМЯВАМ “...ВСЕКИ ДЕН СЕ ПРОМЕНЯ КАРТИНАТА ...И..ДИОООТТТТ.....ПОЗИТАНСКИ !
ДОВЕЧЕРА ЩЕ ПЛЯСКАМЕ И В БУРГАС

2020.03.17 | 16:27

6
в 21 : 00 часа квартал Лазур ще подкрепи истинските медици , които не отстъпват от клетвата си и се грижат за нашите сънародници в болниците . БОГ ДА Е С НАС !
ОТСТЪПЛЕНИЕ ВЪВ ВТОРА ГРАДСКА БОЛНИЦА - СОФИЯ !

2020.03.17 | 16:22

5
“ЛЕКАРИ “ ДАВАТ ОТСТЪПЛЕНИЕ ОТ КЛЕТВАТА НА ХИПОКРАТ ...!

Добави коментар

Водещи новини