Спряха екскурзиите

  • 17 март 2020 15:51

  • 5064
  • 9
© Булфото (архив)

Очакваме всеки момент да се преустановят организираните екскурзии. Виждаме, че ситуацията е много динамична, много държави затварят въздушните си пространства. Най-важно е да се самоограничаваме, да бъдем отговорни и да не приемаме, че призивът да не се пътува не се отнася за нас, защото българската държава не може да гарантира, че друга държава няма да затвори границите си. Това каза вицепремиерът и министър  на външните работи Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет във връзка с предприетите мерки от страна на правителството за оказване на съдействие на българските граждани в чужбина, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Една от основните  задачи пред екипа на МВнР е освен да следи международната ситуация и да актуализира информацията, е да оказва съдействие на българските граждани зад граница. За пореден път, тъй като това правим всеки ден, искам да призова нашите сънародници да не пътуват, защото, въпреки призивите, които отправяме всеки ден, все още забелязваме доста пътувания и организирани наши съграждани зад граница, които не попадат под определението "неотложен случай". Редица държави въведоха ограничения за свободно придвижване на граждани, дали индивидуални, или са автобуси. Полагаме неимоверни усилия. От 13 март сме оказали съдействие да приберем над 200 български граждани дори от дестинации, за които първоначално ни се струваше невъзможно. На всеки три часа задграничните ни представителства предоставят информация каква е ситуацията в съответната държава. На сайта на МВнР има таблица, която се актуализира на всеки три час, заяви Захариева.

МВнР с нова информация за ограничения в придвижването в Европа и по света

Захариева информира, че за тежкотоварния превоз все още има затруднения и преминаването става бавно, въпреки че на италианско-словенската граница вече три пъти преминават наши тирове. На границата на Унгария и Австрия има около 30 км опашка в Австрия и, след разговори с министъра на външните работи на Унгария, се очаква около 21.00 часа тази вечер да бъде пропусната колоната на струпали се автомобили и автобуси.

Посолството ни в Мароко пък прави всичко възможно да се намерят варианти за прибирането на организираната група от 29 човека на екскурзия там. Захариева обясни, че се поддържа постоянна връзка с представител на туроператора на място и турските авиолинии ще изпратят самолети, а Мароко е разрешило едва днес кацането на самолетите. Тя има уверението, че тези българи ще бъдат качени на самолет тази вечер. 49 български граждани са заявили желание да напуснат Мароко.

Министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard съобщи, че е издала заповед, според която от днес временно до 13 април да бъдат преустановени всички дейности по Закона за туризма - основно вътрешен туризъм, изходящ туризъм с цел екскурзия, организирани пътувания, входящ туризъм, както и допълнителните дейности, свързани с това. Това се налага заради усложнената ситуация в международен план, каза министърът.

483-българи и в момента са на екскурзии зад граница, съобщи тя, като определи това като безотоговорност. Очевидно е, че само на добра дума и на добра воля не става, подчерта Ангелкова.

Ангелкова: Туризмът е в тежка ситуация, нека сме единни

Много ми е тежко да виждам как няма туризъм, но това е в целия свят. Апелирам към всички да бъдем максимално отговорни и да намерим сили да продължим напред. Ще продължим да обсъждаме мерки, но каквото и да поискаме, засегната е цялата икономика и трябва да намерим баланс. Като правителство, ще предприемем всички възможни мерки в тази ситуация, посочи Ангелкова.

Тя отбеляза, че е невъзможно да се прогнозира дали ще има фалирали фирми в туристическия бранш и ако да, колко, тъй като никой не знае докога ще продължи извънредната ситуация с епидемията от коронавирус.

Към момента резервациите за юли и август не се отказват. С големите туроператори сме говорили месец за месец да изпращат своите откази за плащане на ранните резервации. В момента не можем да прогнозираме дали ще имаме летен туристически сезон, коментира министърът.

На извънреден Съвет на министрите на транспорта утре във формат видеоконференция ще бъде поставен въпроса за това как да се гарантира свободното движение на стоки в общността, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Първият конвой с български тирове потегли от италианско-словенската граница

Желязков подчерта, че проблемът касае особено периферните държави, защото в центъра пазарът функционира по-нормално, отколкото в периферните.Тогава, когато центърът функционира нормално, грижата за периферията каточели е по-малка, коментира той. Ние трябва да осигурим свободното движение на стоки, защото освен жизненоважните стоки като храни, лекарства и други, трябва да осигурим усещането, че единният пазар в Европа функционира така, както прокламираме всеки ден, че ЕС е единен и солидарен.Гарантирането на свободното движение на стоки в общността трябва да стане дори с цената на това да бъде ограничено свободното движение на организиран пътнически транспорт и свободното движение на лични автомобили, каза Желязков.

 Той допълни, че мерките, които предприема всяка отделна държава в това отношение, трябва да бъдат координирани, така че да не се възпрепятства възможността транзитът да работи през трансевропейските транспортни коридори.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5064 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2020.03.17 | 19:23

9
Тая слабоумната я изчyкaxa, за да я направят министър.
Мери

2020.03.17 | 17:14

7
Вампира го бива по рестрикциите.

2020.03.17 | 17:25

8
Теб във какво те бива долен боклук
Българин

2020.03.17 | 16:57

6
КО ПРАИМ СА? НИКОЛИНКА И ТЯ ТРЯБВА ДА СИ ВЗЕМА НЕПЛАТЕНА ОТПУСКА, ЧЕ НЯМА ТУРИЗЪМ КОЙТО ДА Я ХРАНИ! У ДОМА ПОД КАРАНТИНА, А НЕ ДА СЕ ШЛЯЕ ПО ХОЛИВУД ДОКАТО ПЛЕБСА И ПЛАЩА РАЗХОДИТЕ!!
Nenormalen

2020.03.17 | 16:33

5
ОТ СЕА НАТАТЪК САМО БОГ МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ ! ХВАЛЕТЕ СЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ И "БЪДЕТЕ ГЕРОИ" , НО МЕРКИТЕ СА ТВЪРДЕ ЗАКЪСНЕЛИ. БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ЗАРАЗЕНО ОТ БЪЛГАРИ ВЪРНАЛИ СЕ У НАС РАБОТЕЩИ В ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ И ФРАНЦИЯ.
Nenormalen

2020.03.17 | 16:30

4
ИТ СЕА НАТАТЪК САМО БОГ МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ ! ХВАЛЕТЕ СЕ КОЛКОТО СИ ИСКАТЕ, И "БЪДЕТЕ ГЕРОИ" , НО МЕРКИТЕ СА ТВЪРДЕ ЗАКЪСНЕЛИ. БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ЗАРАЗЕНИ ОТ БЪЛГАРИ ВЪРНАЛИ СЕ У НАС РАБОТЕЩИ В ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ И ФРАНЦИЯ.
джи пи

2020.03.17 | 16:22

3
Мутресите от плажовете по екзотичните дестинации да си стоят там и Родината ни ще е по-добро място за живеене .
Оцелял от грабежа СДС-арски българин

2020.03.17 | 16:21

2
Тази цял мандат обикаля като простинал конь надлъж и нашир по земното кълбо та не само випис ще ни налази, ами и ФАЩ-Чумата.
1

2020.03.17 | 16:13

1
Предложение : Държавата да прибере всички от чужбина,които са били там преди обявяването на извънредно положение , на почивка.... "НО "ВСИЧКИ" ,които са излезнали след това ,да си берат гайлето....5000 лв. Глобата ,ще им дойде добре.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини