Кирилов за извънредното положение: Досега не сме засегнали основни права на личността

  • 16 март 2020 09:10

  • 962
  • 1
Кирилов за извънредното положение: Досега не сме засегнали основни права на личността
© Булфото (архив)

Ако се приеме Законът за извънредното положение - би трябвало да възпроизведе най-интензивните мерки. Това каза министърът на правосъдието Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св. пред БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Тук подчертавам, че досега ние по никакъв начин не сме засегнали основни права на личността, както са установени в Конституцията на Република България и в Европейската конвенция за правата на човека. Вие споменахте мораториум върху процесуалните срокове. Ако се приеме такъв закон от Народното събрание, това е една мярка, която би следвало да се установи в закон. По същината си с оглед да не се създава напрежение в съдопроизводството, смятаме, че тя би била полезна, би успокоила страните и участниците в граждански, търговски, административни производства затова, че няма да пропуснат процесуални срокове и ще могат спокойно да упражнят правата си след прекратяване на извънредното положение", коментира още министърът.

КРИБ предлага на правителството 16 мерки за спасяване на бизнеса

На въпрос дали още при приемането на извънредното положение е трябвало да има такъв закон, Кирилов коментира:

"Аз съм категоричен, че в петък Народното събрание постъпи изцяло конституционно съобразно, следвайки духа на конституционния законодател, който е установил регламента как се обявява извънредно положение", коментира правосъдният министър. 

"Мерките, които бяха предприети от изпълнителната власт с разпореждания на министри и с решение на Министерски съвет, са в изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Те по никакъв начин не засягат основни права. Според мен текста, както е заложен има смисъл. Основни права могат да се засегнат само със законова уредба. Иначе временни, темпорални закони, не са признак на добра законодателна техника. Самата им дефиниция, определение, показва, че те имат временен характер. Временните отношения не се уреждат със закон. Със закон се уреждат трайни обществени отношения", каза още той. 

"Доколкото в конкретния случай, спешните мерки касаят изпълнителни действия, смятам, че напълно е достатъчно, както е разписано в закона, да се осъществи процедурата за предлагане и приемане, респективно за обявяване на извънредно положение", завърши Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св..

Припомняме, че заради бързото разпространение на коронавируса у нас е въведено извънредно положение. Общият брой на заразените в България вече става 52. Два от случаите са смъртни.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
962 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.03.16 | 17:24

1
Не може ли да се забрани на малоумниците да дават това което най много им липсва?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини